Sonja Miculinić: Stanovanje na Spacalovi ulici v Ljubljani, 2015, foto Miran Kambič Matej Vozlič, Vesna Vozlič Košir: Hiša ob Ižanski cesti v Ljubljani, 2015, foto Blaž Budja Aljoša Dekleva, Tina Gregorić, Lea Ković, Martina Marčan, Andi Koder, Tea Smrke, Daniel Schwartz, Simon Vrščaj: Opečna soseska Brdo v Ljubljani, 2014, foto Miran Kambič Monika Fink Serša, Aleksander Lužnik, Ana Ocvirk Šafar: Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije v Kranju, 2013, foto Primož Boršič, Aleksander Lužnik Mojca Gregorski, Matic Lašič: Vrtec Polzela, 2014, foto Miran Kambič
ARHITEKTURA INVENTURA 2012-2014
PREGLEDNA RAZSTAVA ČLANOV DRUŠTVA ARHITEKTOV LJUBLJANE

Četrtek, 12. februar 2015 ob 20.30, Cankarjev dom, Velika sprejemna dvorana

Razstava Arhitektura inventura je tradicionalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Letošnja, sedma po vrsti, ki se bo med 12. februarjem in 15. marcem 2015 ponovno odvila v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, bo predstavila prerez snovanja članov Društva v zadnjih dveh letih. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev pokazalo 106 arhitekturnih in 14 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.

Arhitektura inventura je najobširnejši pregled arhitekturnega delovanja v naši državi, saj je Društvo arhitektov Ljubljane, ki predseduje tudi Zvezi društev arhitektov Slovenije, k sodelovanju ponovno povabilo tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter izbralo 14 projektov študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

V času razstave bo ob razstavnem prostoru potekalo 6 arhitekturnih predavanj in 6 študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Arhitekti imamo rešitve, s katerimi želimo opozoriti, da je urejen prostor naša kulturna vrednota, pa tudi ekonomska in gospodarska prihodnost. Slovenija ima čudovit in raznolik, vendar majhen naravni prostor, ki ga je treba čuvati in ohraniti. Prav naravna raznolikost in kulturna identiteta osmih geografskih regij sta tisto, na čemer bi morali graditi vse naše politične, gospodarske, ekonomske in prostorske strategije. Kakovostna stavbna dediščina in naravni prostor sta naš edinstven razvojni potencial. Razstavljeni projekti so dokaz, da arhitekti kljub težkim časom in razmeram delamo, da znamo razmišljati večplastno in iz povsem nasprotujočih si dejstev oblikovati optimalne prostorske, programske, oblikovne, družbene, socialne, gospodarske in ekonomske ideje.

Predavanja bo zaključila okrogla miza Kdo se boji arhitekturnega natečaja? o problematični odločitvi vlade, ki umika obveznost javnega arhitekturnega natečaja iz prostorske zakonodaje: brez instituta javnega arhitekturnega natečaja, ki je sistemsko in demokratično zagotavljal kakovostne posege v naš skupni prostor, bo tudi pri javnih investicijah prevladal kratkoročen osebni interes nestrokovnjakov.

PREDAVANJA

19.2.2015 ob 17h
Katjuša Kranjc in Rok Kuhar
Lena Krušec in Tomaž Krušec

Ambrož Bartol, Tadej Dobrajc, David Klobčarž
Dominik Košak, Rok Primažič, Ambrož Bartol, Miha Munda, Rok Staudacher

26.2.2015 ob 17h
Marjan Poboljšaj in Anton Žižek
Mima Suhadolc in Jože Peterkoč

študenti:
Ana Golmajer, Miha Rijavec, Polona Senčar, Ana Simčič, Kristi Marinič, Igor Hovnik
Matic Čerin

5.3.2015 ob 17h
Mojca Gregorski in Miha Kajzelj
Robert Potokar in Špela Kuhar

Aljoša Merljak – Društvo EASA
Gregor Ferenčak

12.3.2015 ob 17h
Okrogla miza: Kdo se boji arhitekturnega natečaja?
Moderatorja: Kristina Dešman, Aleš Prijon

Razstava bo odprta od 12. februarja do 12. marca 2015

Razstavo so finančno podprli

Ministrstvo za kulturo RS in pokrovitelji