DAL - Društvo arhitektov Ljubljana

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

MOMOWO. 100 DEL V 100 LETIH. EVROPSKE ŽENSKE V ARHITEKTURI IN OBLIKOVANJU
MEDNARODNA POTUJOČA ARHITEKTURNA RAZSTAVA

Otvoritev razstave: 4. 4. 2017 ob 19.00

Razstavišče: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Trajanje: 4. 4. – 4. 5.2017, od ponedeljka do sobote od 9.00 do 18.00

 

Mednarodna potujoča arhitekturna razstava »MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju« predstavlja ustvarjalnost evropskih  arhitektk in oblikovalk v preteklih sto letih. Virtualno je prikazan izbor sto javnosti bolj ali manj znanih del; le-ta vključujejo najpomembnejše in najbolj reprezentativne primere evropske arhitekture in oblikovanja, ki jih je ustvarilo sto žensk od konca prve svetovne vojne do danes. Število del je simbolno,  saj lahko “sto” skladno z latinsko besedo centum razumemo tudi kot “nešteto.”

 

Obiskovalci si lahko dela ogledujejo glede na avtorico, državo ali čas nastanka. Pomembnejši mejniki zgodovine, ki so zaznamovali položaj žensk v družbi, so predstavljeni v obliki časovnice. Na razstavi so še posebej izpostavljeni arhitekturni in oblikovalski ter kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk.

 

Razstava omogoča tudi virtualni obisk osemnajstih kulturno-turističnih itinerarjev »MoMoWo. Ženske - arhitekturni in oblikovalski itinerarji po Evropi«, ki jih je mednarodna ekipa MoMoWo sestavila z namenom promocije stopetindvajsetih del arhitektk in oblikovalk v štirih evropskih mestih in dveh državah.

 

Razstavo spremljata tudi obsežna razstavni katalog in arhitekturni vodnik. Doslej je mednarodna potujoča razstava gostovala že v štirih evropskih mestih: Oviedu (Španija), Lizboni (Portugalska), Grenoblu (Francija) in Eindhovnu (Nizozemska), po Ljubljani pa se seli v Torino (Italija).

 

 

 

Vstop brezplačen

 

Postavitev v Sloveniji: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

 

Več informacij na http://www.momowo.eu/activities/travellingexhibition/

 

 

 

 

O PROJEKTU MOMOWO

 

 

MoMoWo je prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Ženskam torej, ki so aktivne v svetu projektiranja in gradnje. Primarni cilj projekta MoMoWo je prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so in v določeni meri še ovirajo afirmacijo žensk v svobodnih poklicih. Namen MoMoWo je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na omenjenih področjih. Projekt bo podpiral in ustrezneje ovrednotil tudi dosežke sedanje generacije ustvarjalk in s tem pomagal utreti pot bodočim generacijam žensk v ustvarjalnih poklicih.

 

V okviru projekta nastajajo:

 

  • Podatkovna baza evropskih arhitektk, oblikovalk in inženirk, dejavnih v evropskem in svetovnem prostoru.
  • Dan odprtih vrat vsako leto 8. marca v državah partnericah projekta.
  • Tri mednarodne konference/delavnice »Women Designers, Architects and Engineers« v treh različnih obdobjih 20. stoletja: za obdobje 1918–1945 je potekala septembra 2015 na Univerzi v Leidnu (Nizozemska), za obdobje 1946–1968 je potekala oktobra 2016 na ZRC SAZU v Ljubljani, za obdobje 1969–1989 pa bo potekala oktobra 2017 v Oviedu (Španija).
  • Potujoča razstava »MoMoWo. 100 projects in 100 years. Women's Architecture and Design in Europe (1918—2017)«.

 

V okviru projekta sta izšli publikaciji:

 

 

Projektne aktivnosti bodo nedvomno spletle mednarodno mrežo, omogočile nova poznanstva in kulturne izkušnje ter ponudile nove zaposlitvene možnosti.

 

Za vse informacije gl. www.momowo.eu

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

© 2018 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE