ARHITEKTURA V SVOJEM KONTEKSTU

ARMANDO RUINELLI

Vabljeni na predavanje švicarskega arhitekta Armanda Ruinellija

v sredo, 12. 4. 2017 ob 18.00 v Plečnikovi predavalnici,

na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12, Ljubljana.

Armando Ruinelli (Soglio, 1954) je samoizobražen arhitekt brez akademske izobrazbe. Svojo arhitekturno prakso je pričel leta 1982 v Sogliu. Leta 2000 je s Fernandom Giovanolijem ustanovil pisarno Ruinelli Associati Architetti SIA in 2008 postal član Federacije švicarskih arhitektov (BSA). Bil je gostujoči profesor na Fachhochschule Biberach an der Riss in na Politehniki Kaiserslautern v Nemčiji ter na University of Applied Sciences HTW Chur v Švici.

Arhitekturna praksa Ruinelli Architetti domuje v vasi Soglio, v Bregagliji, italijansko govoreči dolini v švicarskem kantonu Graubünden. Arhitektura Armanda Ruinellija ima zelo globoke vezi s prostorom iz katerega izhaja, z razgibano strukturo gora, s topografijo in svetlobo doline Bregaglia. Njegove skromne intervencije v tem zahtevnem okolju so kompleksne misli, ki premišljujejo sodobne načine bivanja v stiku s preteklostjo. Ruinelli uporablja preproste materiale, pri čemer daje prednost obrtniški izdelavi in eksperimentiranju tekom procesa. Kadar je to le mogoče pušča materiale neobdelane tako, da s svojo patino razkrivajo časovno dimenzijo objekta. Dela Armanda Ruinellija prikazujejo sposobnost arhitekture, da materializira tok časa in poosebljajo njeno nalogo, da se vzpostavi kot element inovativnosti znotraj tradicije.