DAL - Društvo arhitektov Ljubljana

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

O OBLASTI V ARHITEKTURI: MATERIALISTIČNA PERSPEKTIVA
MEDNARODNI SIMPOZIJ

Zabeležite si datum: 21. september 2017


predavajo: Mladen Dolar, Hilde Heynen, Teresa Stoppani, Sven-Olov Wallenstein


prizorišče: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Grad Fužine, Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

simpozij organizira: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijoNa mednarodnem simpoziju O oblasti v arhitekturi bodo priznani filozofi in arhitekturni teoretiki Mladen Dolar, Hilde Heynen, Teresa Stoppani in Sven-Olov Wallenstein premišljali tematiko oblasti na presečišču filozofije in arhitekture.


____________________________________________________________________________
Arhitektura je bila skozi zgodovino vselej eno najpomembnejših orodij oblasti, saj deluje kot njena reprezentacija in njena manifestacija, vgrajena tako v javno kot zasebno sfero.

Namen simpozija O oblasti v arhitekturi je omogočiti kritično razpravo o tej tematiki in s teoretiki in praktiki predlagati koncepte mišljenja o prepletenem odnosu med oblastjo in arhitekturo.

Predavanja se osredotočajo predvsem na filozofe in teoretike iz materialistične perspektive, med drugim obravnavajo Freuda, Tzonisa, Tafurija, Adorna in Foucaulta, obenem pa izhajajo iz izbranih arhitekturnih primerov.

Slovenski filozof Mladen Dolar bo na primeru znanega primera KSEVT-a iz Slovenije govoril o Oblasti in arhitekturnem nezavednem. Belgijska arhitekturna teoretičarka Hilde Heynen bo predstavila razpravo Arhitektura, oblast in utelesitev ter obravnavala tri sodobne parke. Švedski filozof Sven-Olov Wallenstein bo govoril o Foucaultu in uprostorjenju oblasti, medtem ko se bo italijanska arhitektka in arhitekturna teoretičarka Teresa Stoppani osredotočila na Manfreda Tafurija in njegovo kritiko Le Corbusierjevih alžirskih urbanističnih projektov.

Simpozij bo potekal v angleščini. Vstop je brezplačen.

 

Več o predavateljih in o predavanjih.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

© 2018 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE