VURNIKOVI DNEVI 2019
DOGODKI OB 135. OBLETNICI VURNIKOVEGA ROJSTVA

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in tam leta 1971 tudi umrl.

Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko in oblikovalko Heleno Kottler Vurnik.

Letošnje leto vas z veseljem vabimo na dogodke ob 135. obletnici Vurnikovega rojstva, ki bodo potekali od 23. maja do 30. junija 2019 na različnih lokacijah po Radovljici in njeni okolici ter tudi v Ljubljani in Mariboru.

Osrednji dogodek bo otvoritev razstave v Šivčevi hiši ZASNOVA SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO NAVDIHU UMETNIŠKIH DEL ZAKONCEV VURNIK, ki je nastala v sodelovanju z Oddelkom za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Otvoritvi razstave bo v radovljiški Graščini sledila PODELITEV DRUGE VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture ali urbanizma.

V soboto, 8. junija 2019, se bomo odpravili na šesto VURNIKOVO POT, tokrat na Dolenjsko. Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

Letos bomo ponovno izvedli tudi nekaj Vurnikovih poti iz preteklih let − vabljeni v Radovljico, Ljubljano in Maribor.

Oglejte si napovednik dogodkov.

PLAKAT VURNIKOVIH DNEVOV 2019