DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

ARHITEKTURA IN IDEOLOGIJA, RAZPRAVA
PREDDOGODEK SIMPOZIJA O OBLASTI V ARHITEKTURI #3

sreda, 25. september 2019, 18.00, Fakulteta za arhitekturo (Plečnikova predavalnica), Zoisova c. 12, Ljubljana

preddogodek simpozija O oblasti v arhitekturi #3


Kakšno je razmerje med arhitekturo in ideologijo? Kako in zakaj arhitektura nastopa kot ideologija? Andrew Ballantyne, Nadir Lahiji, Elke Krasny in Robert Pfaller bodo predstavili svoja izhodišča za premislek tega kompleksnega prepleta. Dogodek in razpravo bo povezovala Mateja Kurir.

Dogodek je uvod v mednarodni simpozij O oblasti v Arhitekturi #3, na katerem bodo gostje spregovorili o mikropolitiki in arhitekturi, fantazmagoriji in kapitalističnem užitku, o ikonskih premikih v arhitekturi 1980-ih in 1990-ih, o prepletu postmoderne estetike in neoliberalizma ter možnostih alternativnega pogleda na oblast v arhitekturi kot na oblast kapitala in oblast za kapital.

O avtorjih

ANDREW BALLANTYNE je profesor arhitekture na Univerzi v Newcastlu v Veliki Britaniji. Najprej je arhitekturo ustvarjal, kasneje je začel o njej pisati. Med drugim je avtor Architecture Theory: A Reader in Philosophy and Culture, Deleuze and Guattari for Architects, Key Buildings from Prehistory to the Present, Rural and Urban: Architecture Between Two Cultures ter Arhitektura: Zelo kratek uvod.

ELKE KRASNY je kulturna teoretičarka, kuratorka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. V svojem delu povezuje arhitekturne, urbanistične in sodobnoumetniške kritične prakse z vprašanji spomina, ekologije, ekonomije in dela. Nedavno je souredila knjigo Critical Care: Architecture and Urbanism for a Broken Planet. Njena razstava Hands-on Urbanism: The Right to Green je bila prikazana na Beneškem bienalu arhitekture leta 2012.

 

NADIR LAHIJI je arhitekt in kulturni teoretik. Med drugim je avtor An Architecture Manifesto: Critical Reason and Theories of a Failed Practice, Can Architecture Be an Emancipatory Project: Dialogues on Architecture and the Left, The Missed Encounter of Radical Philosophy with Architecture ter soavtor The Architecture of Phantasmagoria: Specters of the City.

ROBERT PFALLER je filozof in predavatelj na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu v Avstriji. Med drugim je avtor knjig Interpasivnost, On the Pleasure Principle in Culture: Illusions without Owners ter Erwachsenensprache: Über ihr Verschwinden aus Politik und Kultur.

 

******

Več informacij o simpoziju: www.igorzabel.org

Program pripravlja Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Matejo Kurir ter s podporo Fakultete za arhitekturo UL, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in ERSTE sklada.

Program bo potekal v angleščini. Vstop je brezplačen. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2019 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE