DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

PLEČNIKOVA NAGRADA ZA LETO 2020
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA 

 

razpisuje

 

Plečnikovo nagrado za leto 2020  - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.

 

Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo  ali  delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

 

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije.

 

Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta .

 

Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim  materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 20. februarja 2020 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si

 

Navodila za pripravo predlogov so objavljena na http://drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2020

 

 

Razpisu je treba priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.

 

Plečnikova odličja za leto 2020 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.

 

 

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
CONSTRUCTIVE ALPS
MEDNARODNA ARHITEKTURNA NAGRADA

Iščejo se primeri dobre prakse na področju trajnostne gradnje!

________

Natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado »Constructive Alps« je namenjen iskanju najprodornejših projektov trajnostne gradnje in prenove v Alpah. Najboljše med njimi bomo predstavili na potujoči razstavi ter razpravljali o njih temeljito z raznoličnimi občinstvi in z našimi prepričanimi podporniki pri iskanju idej, kako iti odločno naprej. Nagrada »Constructive Alps« je prispevek k trajnostnemu razvoju alpskega prostora. Arhitekti, arhitektke, investitorji in investitorke, ki bi želeli oz. želele sodelovati na natečaju za mednarodno arhitekturno nagrado »Constructive Alps«, vljudno vabimo, da nam svoje projektne prispevke trajnostne gradnje ali prenove posredujejo med 14. 1. in 14. 3. 2020.

 

PRIJAVA

Zgodovino natečajev za mednarodno arhitekturno nagrado »Constructive Alps« so doslej zaznamovali najrazličnejši konceptualni sklopi, kot so cenitev energetske učinkovitosti in okolju prijazni gradbeni materiali, izboljšanje funkcionalnosti jedrov sosedovih vasi ali soočanje z družbenoekonomsko tematiko. Naš alpski svet se vrti naprej, a vprašanje, kako se tukajšnje skupnosti spoprijemajo s trajnostnimi izzivi na področju arhitekture, ostaja in hrepeni po odgovorih. Posledice podnebnih sprememb so več kot očitne in cilji, ki bi jih bilo treba doseči v boju proti posledicam, ostajajo neuresničeni. Urbanizacija pokrajine in odseljevanje prebivalstva s podeželja ostajata stalnica. Ekstremni vremenski dogodki, izginjanje identitete lokalne gradbene kulture, množični turizem, demografske spremembe in digitalizacija predstavljajo le nekaj vidikov spreminjajoče se stvarnosti, ki nosijo odmevne posledice in terjajo, da se nanje ustrezno odzovemo. Ali gre za glasnike temačne prihodnosti? Sigurno smo si, da temu ni tako. 

 

V tem prepričanju nas krepi nabor številnih primerov dobre prakse v obliki osupljivih, navdihujočih in prepričljivih objektov, ki so izšli izpod svinčnikov iz več kot 1.000 ustvarjalnih umov. Napočil je čas za naslednjo generacijo. Kdo razmišlja o prihodnosti gradnje v Alpah z vidika kakovosti? Kdo lahko postreže z zglednim arhitekturnim primerom družbene sloge v posamezni skupnosti? Kdo je možen uresničiti koncept udobnega bivanja brez spreminjanja površine? Kdo je zmožen pospešenega zgoščevanja novogradenj sooča z alternativnimi pristopi, ki temeljno ceni upoštevanje življenjskih ciklov in ponovno uporabo gradbenih materialov? Kdo je zasnoval nizkotehnološke (’low-tech’) gradnje, ki zasenčijo marsikatero pametno stavbo? Ali prav vaš projekt predstavlja odgovor na eno ali več omenjenih vprašanj? Podrobnejše informacije o prijavi na natečaj in za merila sodelovanja so objavljene na spletni strani www.constructivealps.net/sl

 

V okviru petega natečaja za mednarodno arhitekturno nagrado »Constructive Alps« se strokovna žirija izbira najrazličnejše projekte, temelječi na širokem spektru pristopov. Nagradni sklad tudi tokrat znaša 50.000 evrov. Denarno nagrado bodo prejeli trije najboljši prispevki, ki bodo strokovno žirijo prepričali s kakovostjo in inovativnostjo. Vsiljive in predvsem zgledno udejanjene arhitekturne zasnove v praksi bodo predstavljene na potujoči razstavi, ki bo v okviru natečaja in dogodkov gostovala po vseh državah alpskega loka.

 

K vam, cenjenim arhitektom, arhitektkam, investitorjem in investitorkam zatorej kličemo: »Naj vaše zamisli razsvetlijo vesoljni alpski svet!« 

 

Lep pozdrav.

Ekipa »Constructive Alps«

Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn skupaj podeljujeta mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo v Alpah Constructive Alps. Univerza v Lihtenštajnu nudi strokovno pomoč žiriji pri ocenjevanju gradbenih projektov. Mednarodna komisija za zaščito Alp (CIPRA International) zagotavlja tehnično in organizacijsko podporo pri izvedbi natečaja.

________

 

Kontakt    

 

Sekretariat arhitekturne nagrade

CIPRA International, Magdalena Holzer

Im Bretscha 22, 9494 Schaan, Lihtenštajn

Tel. +423 237 53 13

info@constructivealps.net

www.constructivealps.net 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MMXX
BIENALNA SELEKCIONIRANA RAZSTAVA DRUŠTVA OBLIKOVALCEV SLOVENIJE

18. februar—8. marec 2020, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave izbranih oblikovalskih del MMXXki bo v torek, 18. februarja 2020, ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani.

 

 

Razstavo bo odprl mag. Zoran Poznič, minister za kulturo Republike Slovenije.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
AVTOMATIK DELOVIŠČE
PROGRAM FEBRUAR 2020

Minuli teden smo že štartali z novostjo tega meseca. Filmomatik prinaša filmske večere z diskusijami o zelo aktualnih tematikah - vsak četrtek ob 20h. - 6., 13., 20., in 27. februar

 

V filmskem slogu bomo nadaljevali tudi na področju dokumentarcev. Pripravili smo namreč Tricikel spominov - cikel dokumentarnih filmov, ki se na tak ali drugačen način dotikajo našega prostora in življenja v njem. Pogovarjali se bomo tudi z avtorji in režiserji.
Sreda 19. februar in sreda 26. februar ob 19. uri.

 

Na delavnici in razstavi bodo študentje UL ALUO s svojima mentoricama tehtali Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?
Odprtje razstave 17. februarja ob 19. uri.

 

Obeta se nam odlično predavanje človeka, ki je na noge pomagal spraviti kar nekaj Kickstarter projektov - Žiga Godina bo povedal, kako Zgraditi startup.
Četrtek 20. februar ob 18. uri.

 

In nenazadnje, seveda, Neodvisni obalni radio gre v živo, pripravljajo se nove stalne rubrike! 
Sobota, 22. februar ob 16. uri.

 

VEČ O DOGODKIH

 

Pridite, poglejte, prisluhnite!

 

Lep teden vam želi

ekipa AD

 

Avtomatik delovišče, Tomosov blok, Nazorjev trg 5, Koper 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
IDEOGRAM: TIJELO – KUĆA / BREDA BIZJAK V MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE
RAZSTAVA

Odprtje razstave arhitektke Brede BizjakIDEOGRAM: TIJELO – KUĆA v petek, 31.1.2020 ob 19:30. uri v  Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, Sv. Ivana 1. Odprtje je del dogodka Noć muzeja 20.

 

Več o razstavi

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
AVTOMATIK DELOVIŠČE
DOGODKI V JANUARJU

vljudno vabljeni, da se nam v januarju pridružite v Avtomatik Delovišču, Tomosov blok, Nazorjev trg 4, Koper:

 

- sobota, 25. januarja 2020 ob 15:00 / v živo bo oddajal NORadio (www.noradio.org)

 

- ponedeljek, 27. januarja 2020 ob 16:00 / javna tribuna o novem OPN-ju v MOK 

 

- torek, 28.januarja 2020 ob 18:00 / Ne prižigaj luči v temi v sodelovanju s KS Center bomo identificiral lokacije s slabo osvetlitvijo in pripravil elaborat za OPN MOK.

 

- sreda, 29.januarja 2020 ob 18:00 / 100 dni samote ali kako ne postati influencer

 

četrtek, 30.januarja 2020 ob 20:00 / koncert ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO 2020

v ciklu elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela in so plod sodelovanja slovenskega ter mednarodnega umetnika se bosta predstavili Irena Z. Tomažin in Alessandra Eramo. Kurator projekta je Brane Zorman. 

 

Lepo vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ZADNJI TEDEN ZA PRIJAVO PROJEKTOV NA FESTIVAL OHS 2020
RAZPIS

Med 17. in 19. aprilom 2020 bo potekal 11. festival Odprte hiše Slovenije, na katerem bo širša javnost lahko ponovno vstopila v najodličnejše slovenske objekte in zunanje ureditve.

 

Vse avtorje in investitorje vabimo k prijavi svojih realiziranih del in projektov. Prijave potekajo do 20. januarja 2020 preko te povezave.

 

Med prispelimi predlogi bo strokovna komisija izbrali odlične objekte in zunanje ureditve, ki bodo uvrščeni v program 11. festivala OHS.

 

V pričakovanju novih odličnih projektov,

Odprte hiše Slovenije

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2020 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE