DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

POZICIJA ARHITEKTURE IN UREJANJE PROSTORA V DANAŠNJI DRUŽBI
OKROGLA MIZA V SKLOPU RAZSTAVE ARHITEKTURA INVENTURA

Vabljeni na okroglo mizo z naslovom Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi v okviru razstave Arhitektura inventura v četrtek 21. marca 2019 ob 17.00 uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

 

V obravnavi prostora smo po eni strani priča odločitvam, ki jih usmerjajo kratkoročni gospodarski interesi in imajo po mnenju mnogih škodljive posledice, državotvorne investicije, za katere velja presoja, da ne prinašajo neposrednega dobička, pa čakajo že desetletja.

Po drugi strani opazujemo, kako mnoge lokalno usmerjene občinske prostorske politike v male občine razkosane Slovenije razprodajajo zemljo za gradnjo individualnih hiš. Tako se dežela suburbanizira, uničuje se kulturna krajina.

Civilne iniciative so sicer učinkovit faktor pri odločanju o prostoru vendar pa so njihove akcije pogosto usmerjene preveč lokalistično.

Razpravo želimo usmeriti predvsem v vprašanje, kako ujeti učinkovite elemente urejanja prostora, ki so bili mogoči v preteklih obdobjih in so v resnici omogočali vpliv širše družbe na načrtovanje programov in urejanje prostora.

 

Sogovorniki:

- Aleš Prijon, Ministrstvo za okolje in prostor

- Miran Gajšek, MOL, oddelek za prostor

- prof. dr.  Pavel Gantar

- Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo

- Martina Lipnik, članica  Izvršnega odbora Društva arhitektov Ljubljane

 

Okroglo mizo vodi Jurij Kobe, predsednik Društva arhitektov Ljubljane

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KONFERENCA ARHIHOME
KONFERENCA

Zavod za promocijo arhitekture (ZPAR) vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 21. marca 2019,  v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodostanovanjski objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. V sklopu dogodka bomo naredili pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu stanovanjske gradnje, večstanovanjskih in enostanovanjskih objektov in njihovih notranjih ter zunanjih ureditvah.

 

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in je akreditirana v skladu s splošnim Aktom o stalnem poklicnem izobraževanju članov ZAPS (3 kreditne točke) in IZS (2 kreditni točki) . Člani ZAPS in IZS in DAL bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo  izpolnite v spletnem obrazcu dogodka pod menijem VSTOPNICE.

 

Standardna karta / za člane ZAPS, DAL ali IZS  - 80 / 60 eur (Vključuje: vstopnino na vsa predavanja na konferenci; potrdilo za pridobitev kreditnih točk (IZS, ZAPS); pijača, malica, kosilo,)

 

Standardna karta z večerjo / za člane ZAPS, DAL ali IZS - 100 / 80 eur

 

VEČ O KONFERENCI

 

Z uveljavitvijo Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (v nadaljevanju ZAID), je stopil v veljavo tudi Splošni akt o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev.

Letni program predstavlja nabor obveznih in izbirnih vsebin, ki se bodo izvajale in pokrivajo štiri osnovne tematike: zakonodaja in standardi, teorija in referenčna praksa, tehnologija, materiali in tehnika ter poslovanje in management. 

Član ZAPS mora v koledarskem letu zbrati najmanj šest kreditnih točk s področja poklicnih nalog, ki jih opravlja.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA V DRUŽBI - DRUŽBA V ARHITEKTURI
RAZSTAVA

Tivolska promenada vabi k ogledu presežkov domače arhitekture

 

Pregledna razstava najboljših objektov in prostorov, v katere smo v zadnjih letih lahko vstopili

 

Med 15. 3. in 15. 5. 2019 bo v Jakopičevem sprehajališču na ogled razstava z naslovom “Arhitektura v družbi - Družba v arhitekturi”. Razstava predstavlja najbolj kakovostne gradnje, nepremičnine in arhitekture, ki so odprla svoja vrata javnosti v okviru festivala Odprte hiše Slovenije.

 

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) poteka vse od leta 2010. V tem času je imel vsak možnost izkusiti že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji. Letošnji festival, ki bo potekal aprila, bo deseti po vrsti. Ob tem jubileju bo na ogled izbor najbolj kakovostnih projektov, ki so bili vključeni v program OHS.

 

Tema “Arhitektura v družbi - Družba v arhitekturi” naslavlja dinamiko odnosa med prostorom in človekom. Skozi zgodovino sta se arhitektura in družba vedno znova odsevali druga v drugi. Zato je prostor ogledalo, ki jasno zrcali duha trenutne družbe. Presek najboljših projektov po 10 izvedbah festivala OHS nakazuje subtilne družbene in prostorske spremembe, ki smo jim bili priča v zadnjem obdobju.

 

Poleg izbranih objektov bodo na ogled tudi grafične interpretacije posameznih projektov, ki so nastale v okviru delavnice “Razumeti arhitekturo”. Zanimive grafike so pripravili študenti in študentke Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani ter Oddelek za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru.

 

Med samo razstavo bo potekalo javno glasovanje za najboljši projekt. Svojemu favoritu boste lahko namenili glas preko družabnih omrežjih Instagram in Facebook. Razstava se bo zaključila z uradno zatvoritvijo, kjer bodo najbolj priljubljeni projekti prejeli nagrade OHS. Poleg tega bo potekala javna dražba razstavljenih plakatov, s čimer si boste del kakovostne arhitekture lahko odnesli tudi domov.

Vljudno vabljeni!


________

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) je največji arhitekturno nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen festivala je širjenje primerov dobrih praks in izobraževanje javnosti o vrednotah dobro oblikovanega prostora. OHS je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki povezuje podobne organizacije iz celega sveta.Več informacij o OHS najdete na spletni strani: http://www.odprtehiseslovenije.org

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MEDNARODNI NAGRADNI NATEČAJ WIENERBERGER BRICK AWARD 2020: PRIJAVITE SVOJE OPEČNATE PROJEKTE
NAGRADNI NATEČAJ

 

 

Družba Wienerberger že devetič razpisuje neodvisni natečaj Brick Award za izjemne opečnate zgradbe z vsega sveta in vas vabi, da prijavite svoje projekte. Rok za prijavo je 9. april 2019. 

 

Wienerberger Brick Award, mednarodno nagrado za izjemne primere sodobne in inovativne opečne arhitekture, so prvič razpisali leta 2004. Njen namen je v ospredjepostavitita naraven gradbeni material ter pokazati, kako vznemirljiva, posebna in sodobna je lahko uporaba opeke v arhitekturi. Družba Wienerberger bo nagrado leta 2020 podelila že devetič, zato vabi arhitekte, da prijavijo svoje projekte prek spleta. Lani je bilo prijavljenih skoraj 600 projektov iz več kot 50 držav. Zmagovalec velike nagrade Brick Award prejme 7.000 evrov (ki je hkrati tudi zmagovalec v določeni kategoriji), nagrada za zmagovalce v ostalih štirih kategorijah pa znaša 5.000 evrov.

 

Nagrado podeljujejo v petih kategorijah:

  • Feeling at home (Občutek domačnosti),
  • Living together (Živeti skupaj),
  • Working together (Delati skupaj),
  • Sharing public spaces (Javni prostori),
  • Building outside the box (Gradnja brez omejitev).

 

 

Kakšni so kriteriji za sodelovanje?

Pomembno vlogo v vsakem predstavljenem projektu morajo imeti izdelki iz opeke: spekter njene uporabe od gradbenih rešitev z uporabo klasičnih opečnih zidakov, stenskih zidakov in strešnikov, do ustvarjalne uporabe opečnih tlakovcev in keramičnih fasadnih panelov. Zadnja kategorija je namenjena inovativnim konceptom in načinom uporabe opeke, kot so nove gradbene tehnologije, vključno z opeko po naročilu, in sodobni arhitekturni ornamenti. Brick Award je neodvisna nagrada, zato uporaba izdelkov družbe Wienerberger ni odločilen dejavnik za sodelovanje. Posebna pozornost bo namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost in energetsko učinkovitost. Dodatno merilo je, da je bil projekt zaključen v letu 2016 ali pozneje, s čimer se zagotovi aktualnost.

 

 

Kako sodelovati v nagradnem natečaju?

Natečaj za nagrado Brick Award 2020 je že odprt, prijavite se lahko do 9. aprila 2019. Ožji izbor 50 projektov, ki jih bodo nominirali novinarji in strokovnjaki za arhitekturo, bo objavljen na spletni strani družbe Wienerberger in njenih družbenih omrežjih od novembra 2019 dalje. Zmagovalce v posameznih kategorijah in dobitnika velike nagrade bo neodvisna mednarodna žirija arhitektov razglasila na slovesni podelitvi Brick Award, konec maja 2020 na Dunaju. Vsi nominirani projekti bodo objavljeni tudi v posebni monografiji The Brick Book'20. Med dosedanjimi člani žirije lahko izpostavimo arhitekte, kot so zmagovalec nagrade Pritzker leta 2012 Wang Shu, Laura Andreini, finalistka 2015 Mies van der Rohe, Jonathan Sergison in zmagovalka leta 2016 Anne Kaestle ... Zmagovalne projekte lahko najdete po vsem svetu. Prvo nagrado Wienerberger Brick 2004 je osvojil Josef Pleskot s svojo čudovito rešitvijo za prehod za pešce v grajskem parku na Češkem. V naslednjih letih je velika nagrada romala na Madžarsko, v Nemčijo, Lihtenštajn, Južno Afriko, na Tajsko, v Avstrijo in Španijo. Na zadnjem natečaju Wienerberger Brick Award 2018 so glavno nagrado prejeli arhitekti iz Velike Britanije in Švice. Nagrajeni projekti so vključevali stanovanjske in nestanovanjske gradbene objekte s široko paleto uporabljenih materialov, barv in oblik. Do sedaj med nagrajenci še ni bilo slovenskih projektov (pred štirimi leti je bil med prejemniki nagrade tudi hrvaški arhitekturni biro Rusan arhitektura za hišo, zgrajeno v Pulju), imeli pa smo predstavnika v strokovni žiriji, in sicer Matijo Bevka iz biroja Bevk - Perović Arhitekti. 

  

Informacije in prijava: https://wienerberger.si/novice/prijava-na-brick-award-2020

 

Če imate dodatna vprašanja glede prijave, pišite na e-mail: opekarna@wienerberger.com

 

Oglejte si lanske zmagovalce natečaja: https://wienerberger.si/novice/wienerberger-brick-award-2018-priznanje-visokokakovostni-opečni-arhitekturi

 

 

Dajte opeki veljavo, kot si jo zasluži – predstavite svoj projekt in se potegujte za nagrado!

 

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Medprostor
ŽIVETI Z VODO IN MOJA REKA PRAZNUJE
KONFERENCA

Petek, 22. marec od 15.00

 

MAO, Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

Kakšne prostore danes oblikujemo in gradimo v naši krajini, ki jo zaznamuje voda?Kakšne nove pristope in metode so arhitekti in krajinski arhitekti uspeli plasirati skozi svoje projekte v zadnjih letih in kaj zanimivega načrtujejo v bližnji prihodnosti? 

 

 


Na zaključni konferenci projekta Živeti z vodo, ki jo MAO organizira na Svetovni dan voda, bomo pregledali nedavne in nove projekte arhitektov in krajinskih arhitektov, da bi preverili, na kakšen način povezujejo vodo in življenjski prostor ter kakšne izzive v povezavi z vodo v naseljenih območjih vidijo v prihodnosti.

 

15.00 Živeti z vodo, zaključna konferenca
Na konferenci bodo sodelovali Maja Simoneti in Urška Kranjc, Jelka Hudoklin, Ana Kučan, Medprostor, Atelje Ostan Pavlin

 


17.00 Moja reka praznuje, Praznovanje reke Ljubljanice
Prisluhnili bomo predstavitvi projekta Ljubljanica povezuje, predstavitvi kralja voda, sulca, in spoznavali reko Ljubljanico kot kulturni spomenik državnega pomena. 

 

Brezplačno, predhodne prijave niso potrebne.

 

Več: www.mao.si ali  Facebook dogodek>>.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
V OSPREDJE 4: PIONIRKE SLOVENSKE ARHITEKTURE, GRADBENIŠTVA IN OBLIKOVANJA
RAZSTAVA

Vabimo vas na odprtje razstave V ospredje IV: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki bo v ponedeljek, 4. marca 2019 ob 19. uri v galeriji Dessa.

 

Razstava bo na ogled do 11. aprila 2019.

 

Arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja 4, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, nadaljuje niz razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, torej v poklicih, ki so/veljajo za tradicionalno moške. Tokrat so poleg predvojnih in prvih povojnih ljubljanskih diplomantk predstavljene tudi tiste, ki so študij zaključile v tujini.

VEČ

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA INVENTURA 2016_2018
BIENALNA RAZSTAVA DRUŠTVA ARHITEKTOV LJUBLJANE

Vljudno vas vabimo na odprtje pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana arhitekturainventura 2016_2018 v sredo, 20. februarja 2019, ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

Razstava bo na ogled do 24. marca 2019.

 

V sklopu razstave vas vabimo na predavanja pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri

Tomaž Slak, Klemen Vodnik

Center arhitekture Slovenije

Študenta: Andraž Keršič, David Klobčar

 

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Maruša Zorec

Študenta: Mateja Železnik, Rok Smrkolj

 

četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri

Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Študentki: Barbara Žunkovič, Danaja Vastič

 

četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri

Okrogla miza: Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi

 

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Gostitelj razstave je Cankarjev dom, kulturni in kongresni center, Prešernova 10, 1000 Ljubljana.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ZAMISLI SODOBNEGA BIVANJA
POSVET

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad Republike Slovenije in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

 

POSVET: ZAMISLI SODOBNEGA BIVANJA

 

19. 3. 2019 ob 16. uri, Plečnikova predavalnica, FA

 

Udeležence bo uvodoma nagovoril dekan FA izr. prof. dr. Matej Blenkuš.

 

Sodelovali bodo:
mag. Črtomir Remec, direktor SSRS 
Damjana Varšek, sekretarka SSRS 
Aleš Prijon, državni sekretar, MOP 
prof. Janez Koželj, podžupan MOL 
prof. mag. Tadej Glažar, FA
izr. prof. Anja Planišček, FA 
David Groleger, mia.
izr. prof. Mihael Dešman, FADogodek bo vodila arh. Maja lvanič.

 

VEČ O DOGODKU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR III
TRETJI SKLOP REDAVANJ OB RAZSTAVI ARHITEKTURA INVENTURA

V sklopu razstave Arhitektura inventura vas vabimo na tretji sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

Četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

 

Atelje Ostan Pavlin

Ustvarjanje prostora/Placemaking
Kje se skriva težko merljiva dodana vrednost urejenega, harmoničnega prostora in kaj so njegovi različni atributi (estetski, energetski, etični, ekonomski...)? Kako s kakovostno arhitekturo in urbanizmom oplemenititi prostor in hkrati dvigniti vrednost našega bivalnega okolja? Česa bi se pri tem morali zavedati različni naročniki in odločevalci?
V predavanju se bomo sprehodili skozi ta splošna izhodišča ter jih ilustrirali z recentnimi projekti, nastalimi v Ateljeju Ostan Pavlin v zadnjih letih!

 

 

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Kako arhitektura oblikuje prostor?

Kako lahko z oblikovanjem novih arhitekturnih potez in oblikovanjem interiera ustvarjamo nove, boljše prostore v obstoječih strukturah?

Govorila bosta o vplivu sprememb na doživljanje prostora in počutja v njem. 

Intervencije v obstoječe prostore iz različnih časovnih obdobij, bosta predstavila na treh svojih projektih.

 

študentka:

Danaja Vastič 

Hiša za posameznika, prostor za skupnost

Predstavitev projekta bivalnega kompleksa za zdravnike v Ugandi, ki je bil leta 2017 zgrajen s pomočjo humanitarne organizacije Edirisa UK in Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Nove bivalne enote nudijo namestitev zdravstvenim delavcem, ki lokalnemu prebivalstvu nudijo zdravniško oskrbo in s tem izboljšano kakovost bivanja.

 

napovedujemo:

četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri

Okrogla miza: Pozicija arhitekture in urejanja prostora v današnji družbi

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DUH BAUHAUSA
PROJEKCIJA FILMA

V okviru 21. festivala dokumentarnega filma, ki bo v med 13. in 20. marcem v dvoranah Cankarjevega doma, Kinodvora in Kinoteke, bo na ogled tudi dokumentarec Duh Bauhausa o eni najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius. 

 

 

 

Duh Bauhausa/Bauhaus Spirit

Vom Bauen der Zukunft – 100 Jahre Bauhaus 

Režija Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch; Nemčija, 2018; 92' 

 

Film ponuja vpogled v čas, ko je Gropius s sodelavci zasnoval radikalno umetniško utopijo, sintezo svobodnega navdiha in striktnih struktur, obogatitve in preprostosti, svetlobe in jasnosti. 

 

Ko so nacisti leta 1933 šolo ukinili, se je njen vpliv razširil po svetu, še posebej v ZDA. Vpliv Bauhausa je viden še danes, sploh kadar se sprašujemo, kako hočemo živeti in kam želimo naprej? Kaj imajo npr. sodobne favele v Kolumbiji opraviti z delavskim naseljem v Desauu? 

 

Film ponuja širši kontekst, ni zgolj zgodovinsko in hagiografsko posvetilo gibanju, temveč ideje izpred stoletja poveže s sodobnimi umetniškimi, arhitekturnimi in urbanističnimi smernicami. 

 

Redni projekciji:  

Sobota, 16. marec ob 18.15. uri, Kosovelova dvorana

Ponedeljek, 19. marec ob 17. uri, Kosovelova dvorana

 

Cene: skupina nad 10 oseb = 4EUR/osebo 

Redna cena: 5'30

Popusti

4'50* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

10-odstotni ob nakupu petih; 20-odstotni ob nakupu desetih vstopnic
Popusti se ne seštevajo.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NOVE TOPOLOGIJE. FOTOGRAFIJA, KRAJINA IN SUBJEKT.
PREDAVANJE

Vabimo vas na predavanje Petra Raucha, ki bo to sredo, 13. 3. ob 18. uri, v predavalnici A4 na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

 

Nove topologije.
Fotografija, krajina in subjekt.

 

Peter Rauch je diplomirani arhitekt, magister fotografije in doktorski kandidat s področja filozofije in teoretske psihoanalize. V ustvarjalni praksi se ukvarja z razmerjem med dokumentom in artefaktom. V teoriji ga zanimajo vznik mišljenja v perspektivi Heglove dialektike in Lacanove psihoanalize, vloga negacije v konstituciji objekta in vprašanje preloma v poljih umetnosti, znanosti in politike. Redno ustvarja, predava, objavlja, razstavlja doma in drugod. Njegova ključna pretekla dela so Prerez v Galeriji Škuc (2018), Paviljon v MSUM (2017), Minimalna razlika med tem in onim (2016), Objekti (2009-2015), Tretji kraj (2014), Skupnost (2012-2013) in Traffic Kids (2009). 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DAN ODPRTIH VRAT V ATELJEJIH ARHITEKTK IN OBLIKOVALK
ODPRTA VRATA

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2019, Center arhitekture Slovenije organizira četrti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat ponuja projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. 

 

Letos vrata odpirajo: 

V LJUBLJANI: 

ODPRTE HIŠE SLOVENIJE / ZAVOD AFRONT : Lenka Kavčič, Kaja Tomšič, Janža Dolinšek, Nina Puconja, Katja Didovič, Luka Žibret 

 

ASK 4 : Špela Kokalj 

 

GENIUS LOCI, inštitut za arhitekturo in urbanizem: Jadranka Grmek 

 

PRIMA : Ariana Furlan Prijon 

 

DANS ARHITEKTI : Vlatka Ljubanović, Eva Fišer Berlot, Katarina Pirkmajer Dešman 

 

ZAVOD PIKA : Mateja Panter 

 

mKUTIN ARHITEKTURA : Meta Kutin 

 

MOJCA FO STUDIO : Mojca Fo 

 

PROSTOROŽ : Alenka Korenjak, Maša Cvetko, Klara Otorepec, Sara Ana Vrtovec 

 

V VOLČJI DRAGI: 

STUDIO BONUTTI : Ines Bonutti 

 

MoMoWo je bil prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Primarni cilj projekta MoMoWo je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so (in v določeni meri še) ovirali afirmacijo žensk, aktivnih v svetu projektiranja in gradnje. MoMoWo ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo Dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk in oblikovalk. Projekt je k sodelovanju vabil širse skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu. To poslanstvo s prevzemom organizacije Dnevov odprtih vrat od letošnjega leta pod pokroviteljstvom ZRC SAZU UIFS nadaljuje Center arhitekture Slovenije

Več o dogodku TUKAJ
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR II
DRUGI SKLOP PREDAVANJ OB RAZSTAVI ARHITEKTURA INVENTURA

V okviru razstave Arhitektura inventura vas vabimo na drugi sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri, velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Pouk prostora

Premisleki o vlogi arhitekture v izobraževanju na primeru OŠ in vrtec Cerklje ob Krki.

 

Maruša Zorec

Prostor med plastmi časa

Kako lahko arhitektura preteklih obdobij zaživi v našem času, kaj je pri tem delo arhitekta in kakšne možnosti nam odstira to zanimivo področje? 

Na predavanju bodo predstavljeni trije projekti prenov - realizacija, projekt brez arhitektov in projekt z delovne mize.

 

 

Študenta:

 

Mateja Železnik

Mesta, hiter napredek in ekonomija kapitalizma poveličujejo individualizem in za seboj puščajo številne osamljene osebe, ki si tolažbo iščejo na spletu. Kot pravi Rem Koolhaas , danes večino življenja preživljamo znotraj objektov kot živali v živalsekm vrtu in nam vsak TV oz. zaslon predstavlja nadomestek okna. Medtem, ko se naše resnično življenje odvija znotraj, so sanje o gibanju na prostem postale kibernetični prostor,...

Pobeg se skriva v senzorični, večplastni in čutni arhitekturi. Arhitektura ima moč, da nas poveže s prostorom in časom ter ju hkrati omeji pravi Juhanni Pallasmaa. Zato, če želimo stopiti v stik s svetom, mu moramo samo odpreti vrata,...

 

Rok Smrkolj

Arhitektura ustvarja prostor skupnosti

Arhitektura ima moč, da ustvari resnično javne prostore, torej prostore, ki so centri skupnosti nas vseh. Kako ustvariti prostore skupnosti v jukstapoziciji s prostori potrošnje je osrednje vprašanje predavanja. 

 

napovedujemo:

četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri

Atelje Ostan Pavlin

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Študentki: Barbara Žunkovič, Danaja Vastič 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KJE SO ZIDOVI NUK 2?
POSVET IN RAZSTAVA

V četrtek, 7. marca 2019, vas ob 19. uri vabimo v Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice na razstavo in posvet o gradnji nove Narodne in univerzitetne knjižnice. Naj se gradnja začne! Novo stavbo, namenjeno vizijam, znanju, srečevanjem, prepletanju in izmenjavi idej, zbliževanju, spraševanju in ostrenju oblikovanja misli, potrebujemo zdaj!

 

Govorci na okrogli mizi: ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir, arhitekta projekta NUK 2 Matija Bevk in Vasa Perović, minister za šolstvo, izobraževanje in šport dr. Jernej Pikalo, rektor univerze dr. Igor Papič, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, Miloš Kosec (Outsider); moderira Ajda Bračič (Outsider)

 

Avtorji razstave: Žiga Cerkvenik (NUK), Ajda Bračič (Outsider), Nina Granda (Outsider), Matevž Granda (Outsider), Marijan Rupert (NUK)

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DELO V ARHITEKTURI
ANKETA

Prihodnja številka revije Outsider bo govorila o temi dela v arhitekturi.

 

Pripravili so anketo, katere rezultati bodo pomagali dobiti boljši vpogled v stanje v stroki.

 

Anketo lahko izpolnite na POVEZAVI.

 

Odgovore sprejemajo do 8. 3. 2019.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR
SKLOP PREDAVANJ V OKVIRU RAZSTAVE ARHITEKTURA INVENTURA

V sklopu razstave Arhitektura inventura vas vabimo na prvi sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri, velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

Tomaž Slak, Klemen Vodnik

Kako arhitektura oblikuje prostor?

Skozi aktualne in pretekle izvedene projekte našega biroja bomo predstavili svojo vizijo, kaj je v arhitekturi tisto, kar oblikuje prostor, kaj ga ustvari kot kvaliteto in predvsem, kako odločilni so pri tem kontekst, spoštovanje do obstoječega in odnos do tradicionalnega v arhitekturi ob upoštevanju vseh izzivov in potreb sodobnega sveta v okviru današnje trajnostne paradigme.

 

Center arhitekture Slovenije

Center arhitekture Slovenije deluje na področju vzgoje in izobraževanja ter ozavešča o pomenu kakovostno grajenega prostora. Program Igriva arhitektura, ki deluje že deseto leto z različnimi projekti otrokom od vrtca do srednje šole na igriv način odstira svet arhitekture in oblikovanja. Predstavili bomo projekte, ki so bili zasnovani z namenom krepiti zavedanje o vplivu prostora in arhitekture na naše življenje, zdravje, počutje, uspešnost, varnost in zadovoljstvo.

 

Študenta:

Andraž Keršič

Prenova Frančiškanskega samostana v Ljubljani

Z odvzemanjem obstoječih struktur, odpiranjem na ključnih stikih in novimi objekti oživljam nekdanji zaprti vrt Frančiškanskega samostana. Nastane nov tip odprtega mestnega prostora, hkrati pa se v središču mesta odprejo pomembne nove povezave za pešce. Na območju ohranjam obstoječi program, ki ga ločim na zasebni in javni del. Kot posebno vrednoto izpostavim obstoječo knjižnico in umetnostno zbirko, ki ju odprem javnosti. Ohranjam kvalitetne obstoječe strukture, ki jih s svojo intervencijo na novo povežem. Ob Čopovi in Nazorjevi ulici obiskovalec prek dveh mestnih lož in stavb knjižnice ter umetnostne zbirke vstopa v oživljeni hortus conclusus.

 

David Klobčar

V svojem magistrskem delu prikazujem arhitekturni prostor kot vrednoto, ki omogoča reintegracijo na več nivojih. S posegom na degradiranem območju reke, ki v prostoru ločuje posamezne predele mesta, prikažem aktiven način vključevanja mladostnih odvisnikov v lokalno skupnost.

 

napovedujemo:

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Maruša Zorec

Študenta: Mateja Železnik, Rok Smrkolj

 

VABLJENI !

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
USTVARJALNA IZMENJAVA 2019
DOGODEK

V MAO med 13. in 15. februarjem prihaja praznik arhitekture, saj se bo v okviru platforme Future Architecture odvila Ustvarjalna izmenjava 2019.

 

Dogodek bo omogočili interakcije ter povezovanje med ustvarjalci, občinstvom ter strokovno javnostjo. Poleg 25 obetavnih ustvarjalcev s področja grajenega okolja iz celega sveta bodo zanimivi gostje na dogodku tudi: 

 

Giovanna Borasi (glavna kustosinja Kanadskega arhitekturnega centra - CCA)

Gustavo Utrabo (Aleph Zero – že drugič prejemnik prestižne arhitekturne nagrade RIBA 2018 za obetavne arhitekte)

Freek Persyn (51N4E - izjemni in prodorni arhitekti s svojevrstnim nenavadnim stilom iz Belgije, ki so lani prejeli evropsko nagrado za urbani javni prostor)

Špela Videčnik (OFIS, ki velja za enega od najbolj prodornih slovenskih arhitekturnih birojev) ter predstavniki nekaterih najbolj zanimivih in prodornih inštitucij, producentov in festivalov iz cele Evrope. 

 

Arhitekturni sejem Future Architecture Fair bo predstavil najnovejše projekte, iniciative in organizacije ter nas seznanil z najnovejšim dogajanjem v svetu arhitekture, z razstavljalci kot so Zuecca Project Space (Benetke), Creative Food Cycle (Barcelona) in MakeCity (Berlin). Vrhunec sejma bodo Koktajl prezentacije, kjer se bodo udeleženci sejma ob koktajlih predstavili v hitrih 5 minutnih predstavitvah.

Na trodnevnem dogodku bodo prisotni tudi predstavniki članov platforme, kot so Fundacija Mies Van Der RoheMAXXI, RimKopenhagenski arhitekturni festivalLizbonski arhitekturni tirenaleArhitekturni tirenale Oslo, Strelka Institute in mnogi drugi.

Dogodek bo v video sporočilu otvoril Michel Magnier, direktor za kulturo in ustvarjalnost Evropske komisije, Ivan Blasi iz Fundacije Mies van der Rohe pa bo ob tej priložnosti svetovni javnosti prvič oznanil 5 finalistov Evropske nagrade za sodobno arhitekturo – EU Mies Award 2019.

 

Več informacij v priponki ter na POVEZAVI>>

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PRIPRAVA PLAKATOV - ARHITEKTURA INVENTURA 2019
NAVODILO

Dostava plakatov, maket, izdelkov in publikacij: v ponedeljek, 18.2.2019 med 9.00 in 15.00 uro v dvorano M1, vhod iz Male galerije.

 

Podiranje razstave in prevzem gradiva: v ponedeljek, 25.3.2019 med 9.00 in 15.00 uro

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SLOVENSKA ALPSKA ARHITEKTURA 2008―2018
RAZSTAVA

Odprtje pregledne razstave Slovenska alpska arhitektura 2008―2018 bo v ponedeljek, 28. januarja, ob 20. uri v Galeriji DESSA, Židovska 4 v Ljubljani.

 

Slovenska alpska krajina je eno tistih krhkih okolij, ki so zaradi dragocene neokrnjene narave, ekstremnih vremenskih in topografskih pogojev, stavbne dediščine in jasno izoblikovane tradicije posebej občutljiva na arhitekturne intervencije. Zato morajo biti posegi v gorske ambiente dolgoročno in široko premišljeni, podrejeni izjemni alpski scenografiji, spoštljivi do kulturnega kon teksta ter kvantitaivno omejeni. Na razstavi predstavljamo trideset presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije, zgrajenih v zadnjih desetih letih v alpski regiji, kot jo določa Alpska onvencija. Širši izbor smo pripravile kustosinje Kristina Dešman, Maja Ivanič in Špela Nardoni Kovač. Dvaindvajset projektov, ki predstavljajo jagodni izbor, je izbral mednarodni selektor, avstrijski arhitekt Bernardo Bader.

 

Razstava bo odprta do 28. februarja 2019.

VEČ O RAZSTAVI

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PLEČNIKOVA NAGRADA ZA LETO 2019
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

 

razpisuje

 

Plečnikovo nagrado za leto 2019 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.

 

Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedeni področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

 

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije.

 

Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta.

 

Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 15. februarja 2019 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si

 

Navodila za pripravo predlogov so objavljena na www.drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2019

 

Razpisu je treba priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.

 

Plečnikova odličja za leto 2019 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.

 

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KONKRETNO O KONKRETNI UTOPIJI
SIMPOZIJ

Arhitektura in spomeniki v Jugoslaviji po MoMI

Ponedeljek, 14. januar od 14.00

 

Dan po zaprtju razstave "Toward a Concrete Utopia, Architecture in Yugoslavia, 1948–1980", na ogled v New Yorku, odmevno razstavo o arhitekturi socialistične Jugoslavije simbolno zapiramo tudi v Ljubljani, v MAO. Na zaključnem dogodku bodo arhitekti, umetnostni zgodovinarji, teoretiki in raziskovalci razpravljali o obsežni arhitekturni in memorialni zapuščini socialistične Jugoslavije.

 

Ali je razstava jugoslovanske arhitekture (1948–80) v Muzeju sodobne umestnost v New Yorku prelomnica v vrednotenju tega obdobja? Se je vrednotenje jugoslovanskega modernizma s postavitvijo na piedestal globalno vplivne institucije spremenilo? Kakšno je bilo in kakšno je danes mesto jugoslovanske arhitekture in monumentalne spomeniške plastike v svetu? Kakšne kulturnopolitične in epistemološke implikacije ima tovrstno globalno historiziranje in kanoniziranje jugoslovanske umetnosti in arhitekture za nas doma?

 

Gostje bodo Vladimir Kulić v živo iz ZDA, Tamara Bjažić Klarin, Petra Čeferin, Martina Malešič, Maroje Mrduljaš, Luka Skansi, Boštjan Vuga, Aleš Gabrič, Lev Kreft, Oto Luthar, Svetlana Slapšak, Sanja Horvatinčić in Beti Žerovc.

 

Brezplačno, predhodne prijave niso potrebne.

 

Več o dogodku>>ali izobrazevanje@mao.si.

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje  

Museum of Architecture and Design

Pot na Fužine 2,1000 Ljubljana, Slovenia

 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2019 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE