ARHITEKTURA INVENTURA - SPOROČILO ZA MEDIJE

FOTOGRAFIJE

SPOROČILO ZA MEDIJE

Dogodek

Pregledna bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane Arhitektura inventura 2016_2018

Odprtje

Sreda, 20. februar 2019, ob 20. uri, Cankarjev dom, Velika sprejemna dvorana

Novinarska konferenca

Sreda, 20. februar 2019, ob 12. uri, Cankarjev dom, Velika sprejemna dvorana

Trajanje

20. februar – 24. marec 2019

Organizator razstave

Društvo arhitektov Ljubljane

Karlovška 3, 1000 Ljubljana

T 01 / 252 79 30 (delavniki med 10. in 12. uro)

E drustvo.arhitektov.lj@siol.net  (tajništvo), jurij.kobe@atelierarhitekti.si  (predsednik) 041 215 454

Razstavo so finančno podprli

Ministrstvo za kulturo RS

in

pokrovitelji

_Zlati pokrovitelj: ARCADIA LIGHTWEAR

_Srebrni pokrovitelj: DOORSON

_Pokrovitelji: ACO, ALU KÖNIG STAHL, INTERNORM, INTRA LIGHTING, PREFA, BAUMIT, CONA PLUS in PRIMA IP

O razstavi

Razstava Arhitektura inventura je tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Letošnja, deveta po vrsti, ki se bo med 20. februarjem in 24. marcem 2019 ponovno odvila v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, bo predstavila prerez snovanja članov Društva v zadnjih dveh letih. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev pokazalo 129 arhitekturnih in 10 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.

Arhitektura inventura je najobširnejši pregled arhitekturnega delovanja v naši državi, saj je Društvo arhitektov Ljubljane, ki predseduje tudi Zvezi društev arhitektov Slovenije, k sodelovanju ponovno povabilo tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter deset gostov – arhitektov iz Vojvodine in izbralo deset projektov študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

V času razstave bo ob razstavnem prostoru potekalo 6 arhitekturnih predavanj in 6 študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri

Tomaž Slak, Klemen Vodnik

Center arhitekture Slovenije

Študenta: Andraž Keršič, David Klobčar

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Maruša Zorec

Študenta: Mateja Železnik, Rok Smrkolj

četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri

Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Študentki: Barbara Žunkovič, Danaja Vastič

četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri

Okrogla miza: Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi

Uvodnik v katalogu Arhitektura inventura 2016_2018

Kultura prostora

Društvo arhitektov Ljubljane v sodelovanju s Cankarjevim domom znova prireja arhitekturno razstavo, ki že devetič nosi naslov Arhitektura – Inventura, tokrat z oznako 2016–2018.

Bienalna razstava predstavlja, tako kot vse dosedanje, zbir arhitekturne produkcije zadnjih dveh let. Govori o stanju arhitekture in kulture bivanja, ki ga izkazuje naša stroka. Razstavljena dela sicer ne pokrivajo le širšega teritorija Ljubljane, saj člani Društva arhitektov Ljubljane snujejo projekte po vsej državi in v tujini. Poleg članov Društva arhitektov Ljubljane se, kot že običajno, razstavi pridružuje izbor vabljenih članov drugih društev v državi in vabljeni arhitekti iz Vojvodine. Predstavljena so tudi najboljša študentska dela Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Lahko rečemo, da zbir razstavljenih del izkazuje dovolj reprezentativen vzorec nivoja arhitekture, ki je, kot se je že v preteklosti pokazalo, povsem primerljiv z njenim nivojem pri naših sosedih in širše v Evropi ter svetu.

In zakaj razstava? Kljub pravkar omenjenemu dejstvu in čeprav je Plečnik kot arhitekt v svetu najbolj poznan slovenski kulturni ustvarjalec in je v New Yorku slovenska arhitektura njegovih učencev in njihovih učencev pravkar požela neverjetno priznanje, ima arhitektura pri nas še vedno zelo zapostavljeno mesto v polju splošne misli o kulturi.

Vsaka pesem, vsak roman ali skladba sodi v polje kulture. Ob gradnji hiše ali večje zgradbe, ob ureditvi odprtega prostora, pa ta pojem v splošnem razmišljanju še vedno ni navzoč. V daljni preteklosti smo v medijskih poročilih o gradnjah brali ali slišali, da delavci gradijo ali bodo zgradili to ali ono tovarno, zgradbo ali trg; a tudi danes celostranski tovrstni članki govorijo o tem, katera ali čigava družba investira ali bo gradila … O takšnem dogodku poročajo sicer nove, mlajše generacije novinarjev, a vsebina poročila je ostala enaka. Avtorja arhitekture zgradbe ali odprtega prostora običajno ni v takšnem poročilu! A kaj to pomeni: tu ne gre le za prezrte ustvarjalce kulturnega dogodka – tudi slaba arhitektura je deležnik v kulturi prostora: žal pač – slab! Tu se kaže odnos do kvalitete prostora, ki ga žal odraža prevladujoče dojemanje kulture bivanja. Ob tem le mimogrede ponovno omenjamo odzive medijev, ki se ob vprašljivih posegih v prostor oziroma v naravno ali kulturno dediščino v veliki večini zadržujejo na strani tistih, ki se v imenu rešitve takšnih ali drugačnih aktualnih problemov lotevajo te vrste dejanj.

Kultura bivanja namreč nikakor ni le v urejenem stanovanju ali vili, kar je z vedno večjim odskokom uspešnih menedžerjev od povprečja pri nas že v lepem razcvetu, temveč jo oblikuje predvsem kvaliteta javnega prostora in zgradb, namenjenih splošni rabi, jo tvori kulturna krajina. Sem sodi tudi tako imenovana državotvorna arhitektura. Temu pojmu smo pred časom posvetili celo številko revije AB, arhitektov bilten, in tej temi je bila namenjena naša letošnja razstava, delavnica v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za arhitekturo z naslovom Vizije so, ki je bila postavljena najprej v preddverju Državnega sveta ter nato v prostorih galerije Kresija. Žal je bil odziv tako članov Državnega sveta kot poslancev Državnega zbora in tudi odziv v medijih ustrezen splošnemu stanju naše zavesti o kulturi prostora!

Zadnja gospodarska kriza kljub sedanji splošni konjunkturi vendarle še vedno maha s svojim repom! Arhitektura še ni dosegla vrednotenj in svoje cene iz časov pred krizo, kaj šele iz časov pred osamosvojitvijo! Arhitekturno projektiranje še vedno sodi med manj plačano intelektualno ustvarjanje! V prisili splošne klime občudovanja uspešnih menedžerjev vseh razredov, ki so z manj denarja sposobni narediti več, seveda mišljeno v narekovaju!, veliko arhitektov še vedno pristaja na sramotne cene projektov, kar zopet prispeva k razvrednotenju našega okolja. Razstava naj bi torej opozarjala tudi na to samoponiževanje in posredno na nevarnosti, ki iz tega sledijo.

S to razstavo torej želimo predstaviti kulturo, ki bi lahko kazala na splošno stanje naše bivalne kulture in kulture prostora. A ta njen del je v vsakdanjem življenju pri nas po našem mnenju celo v primerjavi z drugimi vejami kulture še vedno bistveno zapostavljen.

Jurij Kobe, predsednik DAL

išči po inventuri