DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA
FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo letos ponovno prireja festival Fotonični trenutki – mesec fotografije, ki se v svoji 9. ediciji odpira 16. junija v Cankarjevem domu, programsko pa poteka na različnih prizoriščih po Ljubljani. Tematski fokus letošnjega festivala bo evropska industrijska dediščina 20. stoletja skozi prizmo fotografije in sorodnih medijev. Postavljamo vprašanje, v kakšnem smislu zmore fotografija prispevati k našemu razumevanju preteklih arhitekturnih in industrijskih prizadevanj, ki so do danes že ali še bodo postala kulturna dediščina – a na drugi strani morda zgolj spregledana zapuščina. Vse omenjeno bosta predstavili osrednji razstavi – mednarodna skupinska razstava Betonske sanje in razstava legendarnega avtorskega para Bernda in Hille Becher. 

 

 

V sklopu festivala bo uprizorjena tudi razstava natečaja na temo industrijske dediščine. Navodila za prijavo so navedena spodaj, lahko pa obiščete tudi objavo razpisa na naši spletni strani https://photon.si/mednarodni-natecaj-na-temo-industrijske-dediscine/. Rok za oddajo prijav je 30. april 2020.

 

 

FOTOGRAFSKI NATEČAJ NA TEMO INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE 

 


Groba definicija žanra arhitekturne fotografije je fotografiranje stavb in ostalih podobnih struktur, ki je estetska in hkrati pravilna/natančna reprezentacija predstavljenih objektov. Za namen našega natečaja na temo industrijske dediščine bomo omenjeno definicijo po eni strani omejili - na industrijsko (arhitekturno in materialno!) dediščino, ki je produkt industrializacije od poznega 18. stoletja vse do konca 20. stoletja. Vendar pa jo bomo po drugi strani tudi razširili, saj želimo vključiti dela, ki to dediščino tematizirajo skozi zgodovino, spomin, tradicije ali osebne zgodbe, ali v širšem smislu stanja naše civilizacije, zlasti skozi ekološko prizmo.
 

 


Ker industrializacija v urbanističnem smislu pripada mestom, nas zanimajo tudi zgodbe mest, ki so povezane z industrijo, najsi gre za transformacije predelov mest in objektov ali zgodbe socialnih skupin, povezanih z razvojem ali propadom industrije. V tem smislu bi v grobem ločili štiri razpisne skupine:

  • industrijska dediščina kot arhitektura (fotografije eksterierjev in interjerjev, stavb, arhitekturnih detajlov ipd.).
  •  materialna industrijska dediščina (fotografije mehanizacije, opreme, vozil ipd.),
  • industrijska dediščina kot okoljska-ekološka dediščina (degradirana okolja, še delujoči nekdanji onesnaževalci ipd.).
  • fotografske zgodbe, ki so v najširšem smislu povezane z industrializacijo (posnetki delavskih četrti, posnetki nekdanjih delavcev, brezposelnih ipd.).

 

 

Razstava
Mednarodna žirija bo izbrala dela petih avtorjev, ki bodo predstavljena na skupinski razstavi v Ljubljani, v sklopu festivala med 16. junijem in 18. julijem 2020. Izbrani peterici avtorjev/ic se pokrije do 200€ produkcijskih sredstev za izdelavo del. Razstava bo pospremljena z manjšim razstavnim katalogom in bo po Ljubljani potovala v Galerijo Photon na Dunaju.
 

 

Navodila natečaja
Sprejemamo tako formalno-tehnično kot avtorsko raznolike pristope na omenjene teme. Natečaj je odprt za avtorice in avtorje do 35. leta starosti (vključujoč letnik rojstva 1985).

 


 
Prijava naj vsebuje:                                   
• Avtorski portfolio največ dveh zaključenih avtorskih projektov ali projektov v procesu, vsak lahko vsebuje min. 3 in max. 20 fotografij, v resoluciji vsaj 1800 pikslov po daljši stranici v PDF ali JPG formatu.
• Kratko vsebinsko utemeljitev prijave (obvezno v angleškem jeziku) do max. 1500 znakov ter opredelitev kategorij pod katere se uvrščajo posamezni prijavljeni projekti.
• Kratko biografijo prijavitelja/ice.
• Dodatne tehnične specifikacije: formate in dimenzije del, optimalni način predstavitve v razstavnem formatu.
 

 

Pošiljanje prijave:
Celotna prijava naj bo zapakirana v eni zip datoteki in naj bo poimenovana po principu:
Ime_Priimek_NaslovProjekta.zip
Zip datoteko pošljite preko prijavnega obrazca na http://bit.ly/IH2020
V primeru morebitnih težav pri oddajanju prijave nam prosim to javite na  info@photon.si.
 

 

Rok za prijavo:
Prijavitelji/ce naj prijave pošljejo najkasneje do 30. 4. 2020.
Kandidati bodo o rezultatih natečaja obveščeni najkasneje do 30. 5. 2020.

 

Kontakt:
Za dodatne informacije smo na voljo na elektronskem naslovu: foto@virginiavrecl.com in tel. številki +386 59 977907 (delavniki, med 12. in 18. uro); kontaktna oseba: Virginia Vrecl.

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2020 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE