DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

Glasbena šola Šoštanj, Šoštanj, 2019, arhitektura: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič, foto: Miran Kambič
ODPRTE HIŠE SLOVENIJE
FESTIVAL

Festival Odprte hiše Slovenije bo konec septembra združil arhitekturne navdušence po celotni Sloveniji

 

 

Med 25. in 27. septembrom 2020 bo potekal enajsti festival Odprte hiše Slovenije. Na ogled bo več kot 80 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija. Tema letošnjega festivala je »Arhitektura za prihodnje generacije«.

 

 

Obiskovalci si bodo v sklopu festivala v Ljubljani lahko ogledali gradbišče projekta prenove Cukrarne, kjer bodo pobliže spoznali delo na gradbišču in konstrukcijske posebnosti projekta.

 

 

Na ogled javnosti bo svoja vrata odprla poslovna stavba Zavarovalnice Triglav na Miklošičevi ulici v Ljubljani, ki predstavlja pomembno Plečnikovo arhitekturno dediščino. Prav tako pa si bo mogoče ogledati tudi prvo virtualno predstavitev stavbe novega Centra znanosti (MIZŠ).

 

 

Obiskovalci se bodo preko aplikacije, ki spodbuja k aktivnemu raziskovanju grajenega prostora na zanimiv in sodoben način, spoznali s ključnimi prostori in arhitekturnimi značilnostmi predvidenega objekta. Znova si bo mogoče ogledati tudi Expano – Vrata v Pomurje, ki je že v lanskem letu navduševal množico ljudi.

 

 

Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete na spletni strani OHS. Prijave na posamezne oglede se odprejo že 15. 9. 2020. Ne zamudite!

 

 

Tudi letos bomo skupaj z obiskovalci in zainteresirano javnostjo podelili nagrado OHS AWARD za najboljšo stavbo in zunanjo ureditev. OHS AWARD je prva slovenska nagrada javnosti za realizirane arhitekturne dosežke in zunanje ureditve avtorjem, lastnikom in izvajalcem. Nominirani so vsi projekti, ki jih strokovna žirija uvrsti v letni program festivala. Poslanstvo festivala Odprte hiše Slovenije je približevanje dobre arhitekture in pomena kakovostno grajenega prostora najširši javnosti. Nagrade OHS AWARD zato izjemoma ne podeljuje stroka, temveč javnost, s čimer odseva svoje mnenje o slovenski arhitekturni produkciji in z njo vzpostavlja dialog. Glasovanje po potekalo od 15. 9. do 25. 9. 2020 na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org.

 

 

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 46. mestih po celem svetu. Nastal je po vzoru Open House London, ki ga je leta 1992 zasnovala Victoria Thornton, z namenom približevanja kakovostne arhitekture najširši javnosti. Mreža OHWW tvori največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

 

 

 

11. festival Odprte hiše Slovenije podpirajo: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo, SPIRIT Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Intralighting, Baumit, Silvaprodukt, Fibran, Salonit Anhovo, Knauf Insulation, Velux, Eternit, Wienerberger, Arcadia, Riko, Lumar, C&G, Štern Group.

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2021 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE