DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

PREDSTAVITEV URBANISTIČNEGA SVETA ZA LJUBLJANO
1. Urbanistični svet za Ljubljano smo ustanovili 14.12. 2005 na seji, ki je potekala hkrati z ustanovno sejo v Mariboru, kjer so naši kolegi ustanovili Urbanistični svet za Maribor. Namen sveta je spodbujati razpravo in kritični premislek o prostorskem razvoju mesta. Za ta namen nameravamo podajati stališča o urbanističnih problemih mesta in zato smo v ta svet združeni strokovnjaki različnih strok.
2. Na ljubljansko izvršno oblast so stroka in politične stranke večkrat naslovili pobudo, naj se ustanovi urbanistični svet ali komisija, kot jo imajo mnoga tuja mesta, po katerih se hočemo zgledovati. Vendar pa sta županja in pristojni načelnik to pobudo zavračala, kar je dokumentirano tudi v medijih.

Zato smo se kot civilna iniciativa odločili ustanoviti neodvisni urbanistični svet za Ljubljano.

Neposredno po objavi naše ustanovitve nas je predstavnik županje informiral, da bo tudi županja sama ustanovila svoj svet. Ta svet je gospa županja s sklepom imenovala kot svoje posvetovalno telo dne 25.1.2006 in se imenuje Svet za urbanizem Mestne občine Ljubljana.

Dejstva sporočamo v izogib zamenjavam zaradi podobnosti imen.
3. V Urbanističnem svetu za Ljubljano si želimo dobrega sodelovanja z županjo, predstavniki županstva in mestne uprave ter tudi s pravkar ustanovljenim Svetom za urbanizem MOL.

 

Urbanistični svet za Ljubljano deluje tako, da predvsem zavzema stališča o posameznih problemih ljubljanskega urbanizma, posegov v prostor in urejanja prostora.

 

Zadnji dve leti Urbosvet ne deluje, saj se je DAL odločil za konstruktivnejši odnos z mestom Ljubljana na osnovi ciklusa razstav Vizije so. Predvsem zato, ker mesto Urbosveta ni hotelo "institucionalizirati", ne da bi imelo vpliv na teme, izbiro članov in stališča. Tako je postalo delovanje nekako nesmiselno, saj se nismo mogli otepati politizacije in pritiskov, ki so nas hoteli vedno znova pri vsaki temi instrumentalizirati (od novinarjev, do civilnih iniciativ in politikov). Morda bo kmalu čas, da se urbosvet reaktivira, trenutno pa še ne vidimo smisla in potrebe po tem.

 

SEZNAM USTANOVITELJEV IN PODPISNIKOV SPOROČILA

 

Urbanistični svet za Ljubljano

Andrej Černigoj

Miha Dešman

Andrej Hrausky

Drago Kos

Gregor Košak

Janez Koželj

Ana Kučan

Ivo Lavrač

Aleksander Ostan

Andrej Prelovšek

Maja Simoneti

Gregor Tomc

Aleš Vodopivec

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE