ARHIKULT
KONFERENCA

V imenu »Zavoda za promocijo arhitekture« vas vabimo na 8. arhitekturno konferenco »ARHIKULT 2023«, ko bo v »Galeriji Cukrarna« na Poljanskem nasipu 40 v Ljubljani. Tema bo dogodka bo »Energija«, ki zavzema vedno bolj pomembno mesto v našem življenju. Energija oblikuje prostor okoli nas. Kaj se zgodi e energije zmanjka? Ali naj preprosto ugasnemo lui, ogrevanje, zmanjšamo transport, ugasnemo stroje, zapremo proizvodnjo...To so vse vprašanja , ki so vse bolj aktualna v lui energetski krize, ki jo je povzroa tudi vojna. Kako na to lahko odgovorimo arhitekti, projektanti, snovalci mest?

V objektih je že shranjeno veliko energije, kot npr. v žgani opeki, drobljenem agregatu ter kovanem metalu. Zmanjševanje koliine odpadkov, prenova že obstojeih struktur ter vrnitev k tehnikam naših prednikov, pomembno pripomorejo k zmanjšanju ogljinega odtisa naše družbe. Kot pravi priznana francosko – maroška antropologinja in arhitektka Salima Naji:

»Zemlja ne sme biti ve material revšine, sramu in preteklosti. Ko cene vseh surovin rastejo, morajo osnovne surovine, ko sta zemlja in kamen ostati dostopne za skupno dobro. V asu ko se sooamo z razlinimi krizami naenkrat, lahko arhitektura pripomore z rešitvami, ki varujejo tako z viri in energijo«. (Architectural Review, October 2022)

Na sreanju bodo povabljeni predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. Izdelali bomo pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih. Iskali odgovore na izzive, ki jih prinaša energetska kriza. Zanima nas ali je lahko »Kritini regionalizem« pravi odgovor na stanje v družbi?

Tokrat bomo lahko imeli 2 govorniška odra: Na glavnem - centralnem odru bodo izbrani arhitekturni biroji na 2. v medetaži pa bodo specializirani strokovni prispevki, kjer boste pokrovitelji imeli priložnost predstavitve svojih konkretnih rešitev, arhitektu in inženirji, lani zbornic pa bodo dobili kreditni toke.

Dogodek bomo zakljuili s podelitvijo nagrad najboljšim realizacijam, objektom, ki varujejo z energijo

Kreditne toke za pooblašene in nadzorne inženirje:

lani ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije) pridobijo KT za udeležbo na Konferenci skladno z odloitvijo Komisije ZAPS: lani IZS (Inženirske zbornice Slovenije) po odloitvi komisije IZS za udeležbo na celotni konferenci prav tako pridobijo kreditne toke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblašenih inženirjev.

Cilj Konference je združiti strokovnjake, povezati inženirje, kot tudi nacionalne predstavnike institucij, civilno družbo, javne organe, raziskovalne institucije, da delijo znanje, izkušnje in mnenja ter da s pomojo strokovnjakov nudi vpogled v zadnje stanje tehnike, ki temelji na priznanih izsledkih znanosti, tehnike in izkušenj.

Nagrada »ARHIKULT 2023«

Poleg konference želimo narediti tudi izbor primerov dobre prakse. Zato arhitekte, inženirje in vse zainteresirane vabimo, da dajo svoje predloge realiziranih arhitektur s podroja letošnje teme. Strokovna komisija bo izbrala projekte, ki bodo vkljueni v sekcijo Projekti in objavljeni na naši spletni strani dogodka. lani komisije, ki bo sestavljena iz izbranih predavateljev bodo izbrali nagrajence.

Prijava projekta (https://arhikult.si/prijava-projekta)

Veerni del

Pomemben cilj te konference je ponuditi priložnosti za povezovanje in spodbuditi razpravo med udeleženci iz razlinih podroij. Po konani konferenci sledi veerni program s podelitvijo nagrad, veerjo in druženjem ob glasbi. V upanju da boste del našega dogodka nas lepo pozdravljamo ter priakujemo vaše predloge.
Organizacijski odbor »ARHIKULT 2023«

V imenu ZPAR

Programski svet

PLEČNIKOVE NAGRADE ZA LETO 2023
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

RAZPISUJE

Plečnikove nagrade za leto 2023 – osrednje javno priznanje avtorju za vrhunsko delo na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in oblikovanja interierja, nastalo v zadnjih treh koledarskih letih v Sloveniji ali na območju slovenskega kulturnega prostora. Plečnikova nagrada se podeli izvedenemu delu, ki najbolje ustreza poslanstvu Plečnikovih nagrad.

Sklad razpisuje Plečnikovo medaljo za arhitekturno realizacijo večjega merila, arhitekturno realizacijo manjšega merila, javni prostor, strokovno publicistiko in medaljo za bogatitev prostorske kulture. Žirija podeli izmed treh kategorij, arhitekturna realizacija večjega merila, arhitekturna realizacija manjšega merila in javni prostor, dve Plečnikovi medalji in eno Plečnikovo nagrado. V kategoriji, ki ji pripada delo, ki prejme Plečnikovo nagrado, se Plečnikove medalje ne podeli.

K sodelovanju so vabljeni arhitekti, krajinski arhitekti, prostorski načrtovalci, teoretiki, kritiki, publicisti, oblikovalci in drugi ustvarjalci, ki se ukvarjajo s praksami arhitekture in oblikovanja prostora. Nagrade lahko prejmejo najkakovostnejša dela, intervencije in realizacije vseh meril. Sklad posebej razpisuje še študentsko priznanje v obliki štipendije. Štipendija Plečnikovega sklada se podeljuje kot priznanje za študijsko in obštudijsko delo po zaključku magistrskega študija.

Kandidate za nagrado in medaljo lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije. Kandidata za štipendijo Sklada arhitekta Jožeta Plečnika predlaga mentor ali visokošolski zavod.

Razpis je odprt do 20. februarja 2023. Vabljeni k prijavam preko obrazca na spletni strani www.plecnikovenagrade.si, kjer so objavljena vsa navodila za pripravo kandidatur.

Plečnikovo nagrado in Plečnikove medalje za leto 2023 bo izbrala žirija, ki jo je imenovala Skupščina Sklada in jo sestavljajo Aljoša Dekleva, Matej Kučina, Meta Kutin, Anja Planišček, Špela Spanžel

NEJA TOMŠIČ / NONUMENT GROUP: KROG
GLEDALIŠKI ESEJ

13. in 14. januarja ob 20.00 gostimo predstavo oziroma gledališki esej KROG avtorjev Neje Tomšič in Nonument group, ki jih verjetno poznate.

Predstava pripoveduje o usodi Parka železničarskih delavcev v Cluju v Romuniji, a govori pravzaprav o spreminjajočih se javnih, skupnih prostorih in o družbenih spremembah ter politikah, ki na javne prostore vplivajo.

Ker se nam zdi tema za današnji čas pomembna, posebno v povezavi z arhitekturo, vas posebej vabimo na ogled predstave.

Poleg predstave si lahko ogledate tudi Kontekst – interaktivno instalacijo, ki bo tokrat posvečena umetnici Neji Tomšič. TUKAJ več tudi o Kontekstu.

Če vas bi ogled zanimal, se mi za brezplačne vstopnice, prosim, javite do četrtka, 12. 1. na mail tamara.bracic.vidmar@bunker.si s pripisom DAL.

Veseli vas bomo.

Lep pozdrav iz Bunkerja,