DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

EUROPA NOSTRA - PROGRAM 7 NAJBOLJ OGROŽENIH 2020
OŽJI IZBOR ŠTIRINAJSTIH NAJBOLJ OGROŽENIH OBMOČIJ EVROPSKE DEDIŠČINE

 

Večletna prizadevanja za celovito ohranitev Plečnikovega stadiona v originalni zasnovi in hkrati za ustavitev projekta Bežigrajski športni park, predvidenega na območju Plečnikovega stadiona, je podprla mednarodna organizacija EUROPA NOSTRA, ki je Plečnikov štadion uvrstila v ožji izbor za program 7 NAJBOLJ OGROŽENIH 2020. V nadaljevanju objavljamo prevod originalnega sporočila za javnost Europa Nostre. 

 

 

 

Originalna objava ožjega izbora je dosegljiva na povezavi: https://www.europanostra.org/14-sites-shortlisted-7-most-endangered-2020/

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Haag / Luksemburg / Bruselj, 10 December 2019

 

7 NAJBOLJ OGROŽENIH 2020 

(7 MOST ENDANGERED 2020) 

Danes objavljamo ožji izbor štirinajstih najbolj ogroženih območij evropske dediščine 

 

 

 • Ikonični vladni zgradbi v Oslu, ki je bila poškodovana v terorističnem napadu l. 2011, grozi da bo porušena ...
 • Impresivno trdnjavo v Beogradu, ki je globoko zakoreninjena v evropski zgodovini, ogroža škodljiv projekt izvedbe kabinske žičnice ...
 • Znamenito kulturno središče v Albaniji, ki predstavlja pomemben družbeni in javni prostor v prestolnici, se sedaj spopada z neposredno grožnjo rušenja ...  
 • Spektakularno okrašen (dekoriran) toskanski grad iz 19. stoletja je žrtev propadanja, zanemarjanja in vandalizma ...

 

Ti štirje primeri demonstrirajo veliko raznolikost štirinajstih evropskih dediščinskih območij, ki so bila uvrščena v ožji izbor za seznam 7 najbolj ogroženih l. 2020 (The 7 Most Endangered 2020). Program 7 najbolj ogroženih se izvaja v sodelovanju organizacije Europa Nostra - glas kulturne dediščinev Evropi in Inštituta Evropske investicijske banke, podpira ga tudi programEvropske unije Ustvarjalna Evropa (Creative Europe).

 

 

V ožjem izboru za seznam Sedem najbolj ogroženih l. 2020 je naslednjih14 ogroženih dediščinskih območij:

 

 • Nacionalno gledališče Albanije, Tirana, ALBANIJA
 • Karas - tradicionalne glinene posode za vino, ARMENIJA 
 • Samostan Khoranashat, regija Tavush, ARMENIJA 
 • Grad Jezeří, Horní Jiřetín, ČEŠKA
 • Plavalna dvorana Tapiola, Espoo, FINSKA
 • Grad Sammezzano, Toskana, ITALIJA
 • Arheološki park Sybaris, ITALIJA
 • Hiša Ivicke, Wassenaar, NIZOZEMSKA
 • Y-blok, Government Quarter (vladna četrt), Oslo, NORVEŠKA
 • Elektrarna Szombierki, Bytom, POLJSKA
 • Beograjska trdnjava in njena okolica, SRBIJA
 • Plečnikov stadion, Ljubljana, SLOVENIJA
 • Depo podzemne železnice Cuatro Caminos, Madrid, ŠPANIJA
 • Egiptovske dvorane, Glasgow, ZDRUŽENO KRALJESTVO

 

 

Nominacije so bile predložene s strani civilne družbe ali javnih organov, članov Europa Nostra ali njej pridruženih organizacij iz celotne Evrope. Svetovalni organ (an advisory panel), ki ga sestavlja 15 mednarodnih strokovnjakov, je pripravil ožji izbor najbolj ogroženih dediščinskih območij na podlagi  njihovih zgodovinskih in kulturnih vrednot in na osnovi stopnje ogroženosti dediščine. Pri izboru so bili upoštevani tudi udejstvovanje skupnosti, zavzetost zasebnih in javnih deležnikov, dolgoročni trajnostni razvoj in socialno-ekonomski vidik dediščinskega območja.   

 

Končni seznam 7 najbolj ogroženih dediščinskih območij v Evropi bo javno objavljen marca 2020.

 

Program 7 najbolj ogroženih se je začel izvajati januarja 2013, kot kampanja civilne družbe za reševanje ogrožene evropske dediščine. Čeprav ne zagotavlja neposrednega financiranja, igra pomembno vlogo pri ozaveščanju ter pri pripravi neodvisnih vrednotenj dediščine in izvedljivih akcijskih načrtov za mobilizacijo javne in zasebne podpore. O pozitivnih vplivih programa si lahko preberete tukaj (here)

 

 

 

KONTAKTI

Europa Nostra     Elena Bianchi

eb@europanostra.org; T. +31 70 302 40 55

 

EIB-I     Bruno Rossignol

bruno.rossignol@eib.org 

T. +352 43 797 07 67; M. +352 62 134 58 62

 

 

ČE ŽELITE IZVEDETI VEČ

www.europanostra.org

www.7mostendangered.eu

 

VISKORESOLUCIJSKE FOTOGRAFIJE:

https://www.flickr.com/photos/europanostra/albums

 

 

 

Osnovne informacije 

 

Europa Nostra je glas civilne družbe, ki se je zavezala varovanju in promociji evropske kulturne in naravne dediščine. V vseevropsko federacijo nevladnih organizacij, ki so zavezane ohranjanju dediščine, in ki jo podpira široka mreža javnih inštitucij, zasebnih podjetij in posameznikov, je vključenih več kot 40 držav. Ustanovljena je bila leta 1963, danes pa je priznana kot najbolj reprezentativna dediščinska mreža v Evropi. Predsednik organizacije je priznani operni pevec in dirigent Maestro Placido Domingo.

 

Europa Nostra si prizadeva za reševanje ogroženih evropskih spomenikov, dediščinskih območij in krajin, še posebej je temu namenjen program 7 najbolj ogroženih (7 Most Endangered programme). Odličnost slavi s podelitvijo nagrad European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Europa Nostra skozi participatorni dialog z evropskimi ustanovami in z usklajevanjem Evropske zveze za dediščino 3.3. (European Heritage Alliance 3.3) pomembno prispeva k oblikovanju in izvajanju evropskih strategij in politik, ki so povezane z dediščino. Europa Nostra je bila tudi ena izmed pobudnikov in organizatorjev evropskega leta kulture 2018 (European Year of Cultural Heritage 2018).

 

Inštitut Evropske investicijske banke (European Investment Bank Institute) - EIB-I je bil ustanovljen v skupini EIB (Evropska investicijska banka in Evropski investicijski sklad) za spodbujanje in podporo socialnih, kulturnih in akademskih pobud z evropskimi zainteresiranimi stranmi in širšo javnostjo. To je ključni steber skupnosti in državljanske angažiranosti skupine EIB.

 

Creative Europe je program EU, ki je namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev ter povečanju njihovega prispevka k rasti in novim delovnim mestom. S proračunom v višini 1.46 miljarde EUR za obdobje 2014 - 2020 podpira organizacije, ki delujejo na področju dediščine, uprizoritvenih umetnosti, likovnih umetnosti, interdisciplinarnih umetnosti, založništva, filma, televizije, glasbe in video iger, pa tudi več deset tisoč umetnikov, kulturnih in avdiovizualnih strokovnjakov.Financiranje jim omogoča, da delujejo po vsej Evropi, da dosežejo novo občinstvo in razvijajo nove veščine, potrebne v digitalni dobi.

 

 

 

Ožji izbor štirinajstih evropskih spomenikov in dediščinskih območij za program 7 NAJBOLJ OGROŽENIH 2020 

(seznam po abecednem vrstnem redu držav izvora)

 

 

Nacionalno gledališče Albanije, Tirana, ALBANIJA              

Nacionalno gledališče Albanije, eno najbolj znamenitih kulturnih središč v Albaniji, ki predstavlja pomemben družbeni in javni prostor v njeni prestolnici Tirani, se sedaj spopada z neposredno grožnjo, da bo porušeno. Gledališče zgrajeno v letih 1938–39, je izjemen primer moderne italijanske arhitekture iz tega obdobja in je integralna urbana komponenta monumentalne osrednje osi mesta. Gradbena tehnika je temeljila na uporabi montažnih plošč s cementno lesenimi vlakni, kot jih je uporabljalo gibanje Autarky v Italiji, in je v svojem času veljala za zelo inovativno.

Europa Nostra je že javno izrazila iskreno zaskrbljenost glede odločitve o zamenjavi obstoječega gledališkega objekta z novo sodobno zgradbo. Načrti za njegovo uničenje so izzvali množične proteste, ki jih podpirajo tudi strokovnjaki, ki mesto pozivajo, da v celoti izkoristi potencial obstoječega gledališča za kulturno in družbeno obogatitev Tirane. Kot del obširne kampanje civilne družbe za reševanje gledališke stavbe je nominacijo Narodnega gledališča za 7 najbolj ogroženih 2020 pripravila Fundacija Gjirokastra.

 

 

Karas - tradicionalne glinene posode za vino, ARMENIJA                   

Tradicionalnim tehnikam pridelave vina v Armeniji resno grozi, da bodo izginile v pozabo. Značilne glinene posode, znane kot "karas", se v Armeniji uporabljajo v tradiciji vinarstva že več kot 6000 let. Ta praksa se je sčasoma razširila po celotnem območju Sredozemlja, o čemer pričajo arheološke najdbe.

Značilno oblikovane posode "karas" izdelujejo mojstrski lončarji z zapletenim sistemom "zvijanja" gline. Posode lahko vsebujejo do 1500 litrov tekočine. Ne glede na nekoč široko razširjeno veščino izdelovanja glinenih posod za vino v armenski vinski kulturi, sta danes tradicionalna tehnika in znanje izdelovanja "karas" v nevarnosti, da se izgubita.

Nominacijo je pripravila organizacija Karas Revival Heritage Project, ki jeosredotočena naoživljanje tradicionalne tehnike in na prenos znanja izdelave posod "karas" naslednjim generacijam. Projekt za ohranjanje in valorizacijo te tradicionalne obrti bi lahko privedel do pozitivnih rezultatov na področju izobraževanja lokalne skupnosti in vzpostavill pomembno povezavo med snovno in nesnovno kulturno dediščino.

 

 

Samostan Khoranashat, Tavush Region, ARMENIJA

Samostan Khoranashat je izjemen primer armenske arhitekture iz srednjega veka. Nahaja se sredi gozdnate pokrajine na severovzhodu države, zelo blizu meje z Azerbajdžanom. V preteklosti je bil pomembno kulturno središče s samostanom in univerzo. Danes je v uporabi le še cerkev, edini prostor čaščenja za bližnji vasi Chinari in Aygedzor.

Od številnih stavb, ki so bile zgrajene v srednjem veku, sta ohranjeni le cerkev Sourp Astvatsatsin in cerkvica svetega Kirakija. Obe sta v močno propadajočem stanju, tudi zaradi posledic neustreznih obnovitvenih del v preteklosti.

Samostan ogrožata tako njegov fizični kot politični kontekst. Zaradi njegove odročne lokacije v potresnem območju, kjer se pogosto sprožajo tudi plazovi, so konzervatorska dela še posebej zahtevna, medtem ko nenehni konflikti na meji Armenije in Azerbajdžana predstavljajo veliko tveganje za obiskovalce.

Nominacijo je podalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Armenije, švicarska organizacija Il Germoglio pa se v tej regiji Armenije že ukvarja z dobrodelnimi akcijami in se zavzema tudi za podporo načrtu ohranjanja in upravljanja samostana in njegovo oživitev.

 

 

Grad Jezeří, Horní Jiřetín, ČEŠKA         

Ta velik baročni grad je v močno propadajočem stanju. Posledice več kot 100 let trajajoče intenzivne rudarske dejavnosti v neposredni bližini gradu se kažejo tako v strukturnih problemih stavbe kot v močno spremenjenem naravnem okolju gradu.

Kot sedež družine Lobkowicz je bil grad Jezeří v 18. in 19. stoletju pomembno kulturno in socialno središče. Gostil je številne znane osebnosti, bil je tudi prizorišče prve zasebne izvedbe tretje simfonije Ludwiga van Beethovna leta 1804. V novejšem času je bil grad popolnoma zanemarjen, kar je vodilo do hitro napredujočega propadanja, ki smo mu priča še danes.

Grad je eden redkih preživelih spomenikov med številnimi zgodovinskimi strukturami in naravnimi krajinami, ki so bile uničene zaradi rudarske dejavnosti. Gradu najbližje zgodovinsko mestno jedro je bilo popolnoma izbrisano, sam grad pa je skoraj že doživel podobno usodo.

Obsežnost zgradbe pomeni, da je za oživitev potreben dolgoročen in drag projekt. Nominacijo gradu je pripravilo Češko združenje lastnikov gradov in dvorcev (Czech Association of Castle and Manor House Owners), podprl pa jo je njegov lastnik, Zavod za nacionalno dediščino (National Heritage Institute).

 

 

Plavalna dvorana Tapiola, Espoo, FINSKA       

Eden najpomembnejših primerov povojne moderne arhitekture na Finskem je zdaj v nevarnosti, da bo zaradi nevarnega propadanja materialov popolnoma uničen. Popravilo in utrditev betonske konstrukcije se lastnikom stavbe zdi predraga, zato se zavzemajo za rušenje Plavalne dvorane Tapiola in za gradnjo novega objekta na na njenem mestu.

Tapiola je bil eden prvih povojnih projektov "novega mesta" v Evropi, njegova zasnova pa v urbanističnem načrtovanju sledi filozofiji gibanja "vrtno mesto". Središče Tapiole sestavljajo zgradbe različnih funkcij. V srcu mestnega središča je veliko umetno jezero, ki ga obdajajo kulturni center, stolp, cerkev, hotel in plavalna dvorana. Plavalna dvorana Tapiola, ki jo je zasnoval arhitekt Aarne Ervi in je bila zgrajena leta 1965, je simbol evropskih idealov urbanizma v povojni Evropi.

Nominator lokacije, Europa Nostra Finska, poziva k restavriranju stavbe, kar bi zagotovilo ohranitev celovitosti urbanega značaja mesta.

 

 

Grad Sammezzano, Toskana, ITALIJA 

Bogato okrašen grad v Toskani še naprej ostaja ogrožen zaradi propadanja, ki je sledilo uvrstitvi na seznam najbolj ogroženih v letu 2016. Osupljiva, močno občudovana zgradba je v Evropi redek primer eklektične kombinacije stilov, značilne za orientalistični arhitekturni stil, ki je bil v času njene izgradnje v poznem 19. stoletju zelo priljubljen.

Močan vpliv islamske arhitekture se kaže v zapletenih belih štukaturah, bleščečih in živih barvah ter geometrijskih vzorcih, s katerimi je okrašena celotna notranjost zgradbe. Grad je znamenit tudi zaradi 190 hektarjev velikega parka, ki ga obdaja, v katerem rastejo najrazličnejše vrste dreves, vključno s 57 velikanskimi sekvojami.

Pomanjkanje vzdrževanja, vandalizem in tatvine ogrožajo prihodnost stavbe, njeno stanje pa se iz leta v leto slabša. Številni izjemni elementi te posebne zgradbe so v nevarnosti, da bodo za vedno izgubljeni. Poleg nominatorja dediščinskega območja Imago Mundi Onlus, je v kampanji za zagotovitev prihodnosti stavbe še veliko partnerjev, med njimi tudi civilno gibanje Save Sammezzano Civic Movement.

 

 

Arheološki park Sibari, ITALIJA         

Arheološki park Sibari je eno najpomembnejših arheoloških najdišč v južni Italiji. Na le delno odkopanem najdišču so ostanki arhaične naselbine iz 7. stol. pr.n.š., ki je bila porušena v 6. stol. pr.n.š. v spopadu s Krotonom, ostanki klasične mestne postavitve z mrežnim tlorisom, ki jo je zasnoval Hipodam iz Mileta, in ostanki poznejše rimske naselbine.

Najdišče se spopada z izzivom podzemnih voda, ki pokrivajo večino arheoloških ostankov in s poplavami reke Crati. Čeprav je bila pred kratkim izvedena velika investicija v konzervatorska dela na najdišču, v izboljšanje dostopnosti arheoloških ostankov in v njihovo zaščito, najdišče ostaja ogroženo. Grozeča nevarnost naraščajočega nivoja podtalne vode, ki je posledica klimatskih sprememb, lahko razmere najdišča še poslabša.

 

Nominacijo je podala Italia Nostra, da bi poudarila potrebo po učinkovitejšem vodenju in upravljanju dediščine in turističnih potencialov. Svetovalni odbor 7 najbolj ogroženih je uvrstil arheološki park Sibari v ožji izbor, da bi pomagal pri določanju takojšnjih in srednjeročnih učinkovitih ukrepov. Odločitev svetovalnega odbora je bila sprejeta nekaj dni preden je italijansko Ministrstvo za kulturo najdišču podelilo nov status, ki bo omogočal ustreznejše upravljanje arheološkega parka in muzeja.

 

 

Hiša Ivicke, Wassenaar, NIZOZEMSKA           

Hiša Ivicke leži le nekaj kilometrov od mesta Haag. Zaradi pomanjkljivega vzdrževanja dela objekta, ki je v zasebni lasti, je hiša v vedno slabšem stanju.

Hiša, ki je bila zgrajena leta 1913 v francoskem slogu Ludvika XVI. v gozdnem parku v Dyrehavenu severno od Kopenhagna, je natančna imitacija lovske hiše Ermitaž.

Hiša Ivicke je prepuščena propadanju že približno dve desetletji in je vse bolj izpostavljena vremenskim vplivom skozi razbita okna, puščajočo streho in žlebove, vlaga vdira v notranjost tudi skozi fasadne stene. 

Zasebni lastnik hiše je odločno odklanjal izvajanje kakršnih koli vzdrževalnih del, razen najbolj minimalnih popravil stavbe, kar je v popolnem nasprotju z Nacionalnim zakonom o spomenikih (National Monument Law), ki določa, da morajo lastniki stavb z dediščinskim pomenom ustrezno vzdrževati svojo lastnino. Skvoterji, ki stavbo zasedajo od julija 2018, so opravili nekaj nujnih popravil.

Nominacijo je podala Nizozemska nacionalna organizacija za dediščino Bond Heemschut, ki je v svoji kampanji za reševanje Ivicke House sodelovala tudi z društvom Stichting Cuypersgenootschap (Društvo Cuypers).

 

 

Y-blok, Government Quarter (vladna četrt), Oslo, NORVEŠKA 

Y-blok, ikonična vladna zgradba s simboličnim pomenom, se zdaj spopada z neposredno nevarnostjo, da bo porušena.

Modernistično stavbo je zasnoval arhitekt Erling Viksjø in je bila zgrajena v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ob koncu gradnje je Pablo Picasso za dekoracijo zgradbe zasnoval dve freski, ki sta bili izdelani v inovativni tehniki peskanja betona. Novo tehniko sta razvila arhitekt stavbe in umetnik Carl Nesjar. "Ribič", ki ga najdemo na fasadi, in "Galeb", ki se nahaja v notranjosti, sta redka primera javne umetnosti, ki ju je ustvaril Picasso.

Leta 2011 je norveški terorist v vladni četrti sprožil bombo, pri čemer je 8 ljudi ubil, 200 pa jih je ranil. Po tem izgredu je odpotoval v mladinski tabor norveške laburistične stranke, kjer je umoril 69 mladincev, še 66 pa jih je ranil.

Stavbe so vzdržale napad. Celotno območje sedaj deluje kot spomin vsem žrtvam napadov in predstavlja simbol odpornosti demokratičnih vrednot, ki jih terorist ni uspel uničiti. Društvo za zaščito kulturne dediščine Fortidsminneforeningen je obnovilo svojo nominacijo za 7 najbolj ogroženih (l. 2016 je prišel Y-blok v ožji izbor za 7 najbolj ogroženih), da bi ustavila načrte za rušenje stavbe.

 

 

Elektrarna Szombierki, Bytom, POLJSKA      

Modernistično elektrarno z ogromnim potencialom za ponovno uporabo ogroža nevarnost rušenja. Szombierki je delovala skoraj 80 let in je ena zadnjih elektrarn na trdi premog v Evropi. Zadnji dve desetletji je prazna in počasi propada, kljub več prizadevanjem, da bi se območje preuredilo v območje za kulturne namene.

Monumentalno modernistično arhitekturo zaznamujejo veličastne fasade iz temno rdeče opeke in trije vitki dimniki. Navdih za prenovo lahko iščemo pri po velikosti in zmogljivosti primerljivih elektrarnah, ki jih najdemo v Veliki Britaniji, na primer v elektrarni Battersea in elektrarni Bankside (Tate Modern), ki sta bili obe uspešno spremenjeni v prostore za kulturno rabo. 

Puščanje streh in oken, vandalizem in tatvine so pospešili propadanje zgradbe. Zasebni lastnik je objekt slabo vzdrževal, financiranja za prilagoditev objekta novim uporabam ni bilo na razpolago. Če rešitve za Szombierki ne bo mogoče najti, se bo obrat rušil.

Fundacija za varstvo šlezijske industrijske dediščine, ki je elektrarno nominirala, se zavzema za ohranjanje tega pomembnega in reprezentativnega objekta industrijske dediščine Šlezije.

 

 

Beograjska trdnjava in njena okolica, Beograd, SRBIJA 

Beograjski trdnjavi, ikoničnemu simbolu mesta, grozi škodljiv projekt izvedbe kabinske žičnice, ki bi drastično posegel v integriteto spomenika.

Beograjska trdnjava je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov v Republiki Srbiji, saj trdnjava in njena okolica pričata o prisotnosti ljudi na tem območju od neolitika dalje. To je razvidno iz najdb iz keltskega, rimskega, bizantinskega, madžarskega in bolgarskega obdobja, ter iz srbskega srednjeveškega obdobja pa tudi iz otomanskega in habsburškega cesarstva.

Beograjska trdnjava in njena rimska arheološka dediščina (starodavni Singidunum) sta na seznamu UNESCO kot del največje vseevropske transnacionalne svetovne dediščine "Meje rimskega cesarstva" (Frontiers of the Roman Empire). Ob trdnjavi se nahaja park Kalamegdan, ki je med prebivalci mesta zelo priljubljeno območje, njegov izreden položaj ob sotočju Save in Donave pa ponuja zaščitene razglede izjemne lepote. Nominacijo beograjske trdnjave in okolice je pripravila Europa Nostra Serbia.

 

 

Plečnikov stadion, Ljubljana, SLOVENIJA         

Izvedba aktualnih neustreznih razvojnih načrtov bi močno posegla v integriteto Plečnikovega stadiona.

Stadion, ki je bil zgrajen leta 1925, je eden najstarejših objektov zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Z opečnim zidom ograjena arena objekta na prostem ima obliko podkve povzeto iz starodavnih amfiteatrov, celoto pa poleg arene sestavljajo še v raščen teren vgrajene tribune, kolonada na vzhodni strani, tribune s stebri na zahodni strani in dva glasbena paviljona. Stadion je mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je v veliki meri zaslužen za današnjo podobo mesta Ljubljana in velja za enega najpomembnejših arhitektov 20. stoletja v Srednji Evropi. Vsa Plečnikova dela v Ljubljani so proglašena za spomenike državnega pomena. 

Do leta 2007 je bil stadion redno v uporabi. Novi lastnik načrtuje odstranitev skoraj vseh originalnih elementov spomenika in na njegovem mestu gradnjo novega stadiona. Načrtovane so tudi obsežne nove gradnje, kot so hotelska stolpnica, poslovni objekti in trgovski center.

Nominacijo je pripravilo Društvo arhitektov Ljubljana, ki si prizadeva za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki.

 

 

Depo podzemne železnice Cuatro Caminos, Madrid, ŠPANIJA 

Po več kot 100 letih neprekinjene uporabe se Depo podzemne železnice v severnem delu Madrida Cuatro Caminos sooča z grožnjo, da bo porušen. Na njegovem mestu naj bi se gradil velik stanovanjski kompleks.

Ta depo je bil prvi, ki je bil zgrajen za sistem podzemne železnice v Španiji. Za njegovo izgradnjo so bile uporabljene enake arhitekturne tipologije, kakršne so bile v uporabi pri gradnji podzemne železnice v New Yorku, kot je npr. "šedasta" streha. Predstavlja redek primer tako v Evropi kot v svetu in kot tak je bistven del zgodovine madridskega metroja.

Čeprav so nekateri objekti depoja že uničeni, so preostale strukture razmeroma dobro ohranjene. Zaradi neprimerne uporabe in pomanjkljivega vzdrževanja območja, skupaj z uporabo spornih materialov, kot je azbest, je potrebna takojšnja intervencija.

Organizacija Fundación Ars Civilis, ki je pripravila nominacijo depoja, si prizadeva, da bi bil Depo podzemnih železnic Cuatro Caminos prepoznan kot pomemben element zgodovine Madrida.

  

 

Egiptovske dvorane, Glasgow, ZDRUŽENO KRALJESTVO        

Že skoraj 40 let prazne Egiptovske dvorane v Glasgowu, mojstrovina arhitekta Alexandera Thomsona, se vedno močneje srečujejo z nevarnostjo, da bodo za vedno izgubljene. 

V leta 1872 zgrajeni stavbi so potekala javna srečanja in glasbeni nastopi, na več kot petdesetih stojnicah so prodajali blago z vsega sveta. Petnadstropna stavba je bila zgrajena v klasičnem slogu z nenavadno kombinacijo grških, egipčanskih in asirskih detajlov.

Enote v pritličju so se dosledno uporabljale kot trgovine, zgornja nadstropja pa so doživela številne spremembe in zapostavljanje. Vdor vode, neprimerne spremembe in problematičen izbor uporabljenih materialov za naknadne posege v objekt so močno pospešili propadanje stavbe. Čeprav je bila večina notranje opreme odstranjena ali uničena, je glavna fasada stavbe ostala skoraj nedotaknjena.

Večkrat je bilo že izdano dovoljenje za načrtovanje preoblikovanja stavbe v hotel, vendar so se načrti vedno ustavili zaradi pomanjkanja razpoložljivih javnih sredstev za podporo komercialnemu razvoju.

Društvo za varstvo starodavnih stavb (The Society for the Protection of Ancient Buildings) je nominacijo pripravilo s podporo Društva Alexander Thomson, ki podpira raziskave pri iskanju realnih alternativ za uporabo stavbe.

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VIZIJE SO 14: SPREGLEDANO?
OKROGLA MIZA IN VODENI OGLED

Vodstvo po razstavi: torek 26. novembra ob 16.30. uri

Okrogla miza: sreda, 27. novembra 2019, ob 17. uri, v Galeriji Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana

 

VIZIJE SO 14 "SPREGLEDANO ?"

Urejanje urbaniziranih vasi, vilskih četrti in stanovanjskih sosesk v Ljubljani 

 

Zaradi okoliščin zgodovinskega razvoja se v Ljubljani prepletajo raznolika urbana območja, kar ji kljub majhnemu obsegu daje metropolitanski značaj. Kolaž urbanih območij s svojstvenim prostorskim izrazom je nosilec identitete mesta in posameznih mestnih skupnosti, kot so Šiška, Bežigrad, Trnovo, Rožna dolina in Štepanjsko naselje. Tako kompleksen mestni organizem je, ob izrazitih razvojnih pritiskih, z vidika urbanističnih določil težko regulirati. 

 

Skozi pogovor bomo preverjali razstavljene predloge in iskali mnenja ter odzive nanje. Ključni izziv predstavlja iskanje sistemskih mehanizmov urbanističnega urejanja, ki navkljub intenzivni urbanizaciji, upoštevajo ohranjanje bistvenih elementov identitete obravnavanih mestnih območij. 

 

Kako torej ohraniti specifiko in prednosti posameznih urbanih območij in hkrati zagotoviti ustrezne pogoje za skladen prostorski in gospodarski razvoj mesta?
Katera so tista ključna urbanistična določila, ki upoštevajo specifiko kraja in poudarjajo njegove prednosti? 

Kako oblikovati urbanistična določila, da le ta ne postanejo pre splošna ali pa omejujoča?
Kako strokovni in splošni javnosti, razumljivo in učinkovito prikazati prostorske možnosti in zmožnosti nekega območja?

Navedena vprašanja so le nekatera, o katerih želimo razpravljati. Želimo si aktivnega prispevka sodelujočih tako v razpravi kot tudi pri oblikovanju zaključkov in skupne vizije za uravnan in skladen razvoj mesta, ki smiselno ohranja prostorsko identiteto posameznih mestnih območij tudi v prihodnje. 

 

Izhodišča za pogovor na okrogli mizi bodo podali mentorji in študentje Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, s predlogi predstavljenimi na razstavi, ki bo na ogled v Galeriji Kresija v Ljubljani od 13. do 28. novembra 2019. 

 

O vizijah skupne prihodnosti bodo spregovorili: 

mag. Miran Gajšek (vodja oddelka za urejanje prostora, MOL)
mag. Darja Pergovnik (ZVKDS)
Martina Lipnik
mag. Janez Lajovic

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ODPRTO O SODOBNI ARHITEKTURI
PREDSTAVITEV PUBLIKACIJE

Predstavitev publikacije ODPRTO – dialogi v sodobni arhitekturi bo v petek, 29. novembra 2019, ob 17. uri v Cankarjevem domu (dvorana M 3,4) v okviru 35. slovenskega knjižnega sejma. 

 

Na predstavitvi bodo sodelovali Nika Grabar (urednica, Fakulteta za arhitekturo), Lenka Kavčič (urednica, Odprte hiše Slovenije) in Maja Vardjan (Muzej za arhitekturo in oblikovanje). Diskusijo bo moderiral Peter Karba.

 

Več informacij o dogodku najdete na tej povezavi.

 

 

V okviru 35. slovenskega knjižnega sejma bo v petek, 29. novembra 2019, ob 17. uri potekala predstavitev publikacije Odprto - dialogi v sodobni arhitekturi. Knjiga raziskuje odnose med arhitekturo in ljudmi, ki jo uporabljajo, ter s vsebino kritično prepleta različne perspektive in poglede na prostor, ki tvorijo vezi arhitekturnih misli. Dogodek bo potekal v dvorani M 3,4 Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

Kako se razumeta arhitektura in sodobni čas? Kot vemo, postajajo stavbe vedno bolj zaprte in nedostopne, saj jih lahko gledamo le od zunaj. Hkrati pa je arhitektura vedno bolj prisotna v obliki fotografij v revijah in na spletnih straneh, pri čemer večine objektov ne moremo izkusiti v živo. Kako torej razmišljati o arhitekturi, da bi lahko bile izkušnje odprte za prihodnost?

 

Publikacija ODPRTO – dialogi v sodobni arhitekturi obravnava fenomen festivala Odprte hiše Slovenije in preizprašuje njegov pomen za slovenski prostor v sodobnem času.

 

Osrednja tema publikacije je kritični premislek o sodobni slovenski arhitekturi in odpiranju prostora za vključevanje različnih perspektiv. Dialog med tistimi, ki arhitekturni prostor uporabljajo, in tistimi, ki ga oblikujejo, je nenazadnje ključnega pomena.

 

Vodilna misel, ki jo publikacija zasleduje, je namreč vprašanje, na kakšen način se soočati z grajenim, da bi lahko oblikovali misel o sodobni arhitekturi in jo razumeli kot odpiranje možnosti za človeški način prebivanja. Da bi bilo to mogoče, je ključnega pomena omogočati dostop do arhitekture, saj brez uporabnikov arhitekturne izkušnje preprosto ni.

 

Knjiga Odprto - dialogi v sodobni arhitekturi je nastala v sodelovanju med Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani in festivalom Odprte hiše Slovenije. Publikacijo sta finančno podprli in založili Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Afront, zavod za prostorsko inovativnost, v sozaložništvu z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE
SPREMEMBA LOKACIJE

Zaradi poplavljanja morja, ki je uničilo instalacije v Gledališču Tartini, so PDA predavanja prestavljena v Avditorij Portorož, Senčna pot 8a, Portorož. 

Predavanja se pričnejo v soboto, 23. 11., ob 10:00 uri.

Za vse goste in obiskovalce PDA konference, ki bodo že v petek prenočili v Hotelu Piran, je v soboto zjutraj ob 9:15 in 9:30 uri organiziran avtobusni prevoz z avtobusne postaje Piran do Avditorija Portorož.

 

Odprtje razstave in podelitev nagrade Piranesi 2019 bo v razstavišču Monfort ob 19:00 uri, torej eno uro prej kot je bilo napovedano v programu.

Iz Monforta do Pirana bo v soboto ob 21:45 in 22:00 organiziran avtobusni prevoz.

 

Popravek programa je na http://www.pida.si/program.

 

Hvala za razumevanje.

OO PDA

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VIZIJE SO 14 – SPREGLEDANO?
URBANIZIRANE VASI, VILSKE ČETRTI IN STANOVANJSKE SOSESKE V LJUBLJANI

Specične okoliščine zgodovinskega razvoja se v Ljubljani zrcalijo v prepletu raznoterih urbanih območij, kar ji kljub majhnemu obsegu daje metropolitanski značaj. Kolaž urbanih območij z razvito prostorsko identiteto je z vidika urbanističnih določil izrazito težko regulirati. Tako območja nekdanjih vaških jeder (npr. Štepanja vas, Ježica, Spodnja Šiška) ali stanovanjske vile v zelenju (npr. Rožna dolina, Južni Bežigrad, Mirje, Kodeljevo) ter stanovanjske soseske (npr. Štepanjsko naselje, Savsko naselje, BS3, Murgle) pod okriljem (pre)splošnih urbanističnih določil z intenzivno pozidavo ali drugimi posegi hitro izgubljajo svojo identiteto in kakovost bivanja. Pokazatelj tega je tudi vrsta civilnih iniciativ, ki preko različnih pobud in pozivov izražajo nezadovoljstvo s preobrazbo svojega okolja. Le s posebno obravnavo in mehanizmi urejanja teh občutljivih urbanih območij lahko zagotovimo njihov skladen prostorski razvoj tudi v prihodnje.

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Vizije so 14, ki bo v sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri, v Galeriji Kresija na Stritarjevi ulici 6.

 

Ob razstavi bo v sredo, 27. novembra 2019, ob 17. uri v Galeriji Kresija potekala okrogla miza.

 

OBVESTILO ZA MEDIJE

 

FOTOGRAFIJE

 

VEČ O RAZSTAVI

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NICOLAS GROSPIERRE: »LOST IN ARCHITECTURE«
PREDAVANJE

Spoštovani!

 

Nicolas Grospierre bo imel vabljeno predavanje z naslovom »Lost in Architecture«. Predavanje bo v torek, 19. 11. 2019 ob 19:30, v Plečnikovi predavalnici. Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. 

Predavanje bo v angleškem jeziku in bo ZAPS akreditirano.

 

Povezava do FB dogodka: 

https://www.facebook.com/events/542255043237101/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE
MEDNARODNA KONFERENCA IN PODELITEV NAGRADE

Vabimo vas na 37. mednarodno konferenco Piranski dnevi arhitekture in na slovesno podelitev mednarodne nagrade Piranesi 2019, ki bosta v soboto, 23. novembra 2019.

 

Konferenca se bo pričela ob 10. uri v Gledališču Tartini v Piranu. Podelitev nagrade Piranesi pa bo ob 20. uri v razstavišču Monfort, Obala 8, Portorož.

 

Vstopnice so že v prodaji na www.pida.si/vstopnina.

Opozarjamo, da je število sedežev v dvorani omejeno, zato predlagamo, da si vstop na konferenco rezervirate z vnaprejšnjim nakupom vstopnce. Vstopnica vam bo zagotovljena šele ob vplačilu.

 

Program, vstopnina in ev. hotelske nastanitve so na www.pida.si.

 

AKREDITACIJA
Obisk PDA konference zagotavlja članom ZAPS 3 kreditne točke, sklop B.

Dodatni 2 točki, 1 za sklop A in 1 za sklop C, lahko pridobite ob obisku predavanja v petek, 22. 11., ki ga v Gledališču Tartini ob 15. uri organizira ZAPS na temo prenove kulturne dediščine: www.1ka.si/a/235851.

 

TEMA

Prenova: iz starega v novo življenje

Eden najlepših pričevalcev plastenja zgodovine – bazilika v Sirakuzah – dokazuje, da novo lahko prerašča staro, ne da ob tem zabriše sledove preteklosti. Novi tempelj pušča staremu, da ostaja gradnik novih zidov in prenaša zgodbe davne preteklosti nam, ki v njih živimo danes. Zgodovina ni vedno le brisala vsega predhodnega in rezala vezi s preteklostjo. Pogosto se skozi slojevitost plasti in elementov razkriva življenje naše dediščine in naših prednikov, zapisano v arhitekturo. Tako ostajajo naše vezi s prostorom in minulim časom žive, ustvarjajo našo identiteto in nam obenem omogočajo našo drugačnost in razvoj. Vprašanje, ki si ga zastavljamo, je, kako živeti s to preteklostjo. Kako jo začutiti, prepoznati in vrednotiti? Kako živeti z njo in v njej danes, ko so se časi od njenega nastanka tako zelo spremenili? In zakaj jo sploh ohranjati? Kako vnašati vanjo naš čas, kako jo prilagajati, transformirati, interpretirati ali ponovno uporabiti? Obstaja veliko različnih poti, pojavljajo se vedno novi koncepti in prav v soočenju vseh različnih časovnih premen je izziv, ki ga takšni projekti prinašajo. 

Prof. Maruša Zorec

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NAGRADA MAKS FABIANI
PODELITEV

 

Svečanost bo v Galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelu

 

· ob 11.00 uri podelitev

· ob 12.00 uri otvoritev razstave

· ob 13.00 uri  kraška pogostitev

 

Nagrado Maks Fabiani RS že štirinajsto leto podeljujejo Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Ustanova Maks Fabiani in Občina Komen, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo ter Ministrstvom za okolje in prostor 

 

za izjemna dela na področju urbanističnega, regionalnega in prostorskega načrtovanja. 

Več v VABILU.
 
Prisrčno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
RURAL URBANISM
PREDAVANJE

prof. Much Untertrifaller bo imel vabljeno predavanje z naslovom RURAL URBANISM. Predavanje bo v četrtek, 7. 11. 2019 ob 19:00 v Plečnikovi predavalnici. Dogodek organizira ZAPS v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku.

 

Dogodek bo ZAPS akreditiran.

 

Vljudno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
CONDITIONED OPENNESS
PREDAVANJE

prof. Roger Riewe bo imel vabljeno predavanje z naslovom CONDITIONED OPENNESS. Predavanje bo v torek, 5. 11. 2019 ob 19:00 v Plečnikovi predavalnici. Dogodek organizira ZAPS v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku.

 

Dogodek bo ZAPS akreditiran.

 

Vljudno vabljeni!

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VIZIJE SO 14: SPREGLEDANO?
UREJANJE URBANIZIRANIH VASI, VILSKIH ČETRTI IN STANOVANJSKIH SOSESK V LJUBLJANI

Specifične okoliščine zgodovinskega razvoja se v Ljubljani zrcalijo v prepletu raznoterih urbanih območij, kar ji kljub majhnemu obsegu daje metropolitanski značaj. Kolaž urbanih območij z razvito prostorsko identiteto je z vidika urbanističnih določil izrazito težko regulirati. Tako območja nekdanjih vaških jeder (npr. Štepanja vas, Ježica, Spodnja Šiška) ali stanovanjske vile v zelenju (npr. Rožna dolina, Južni Bežigrad, Mirje, Kodeljevo) ter stanovanjske soseske (npr. Štepanjsko naselje, Savsko naselje, BS3, Murgle) pod okriljem (pre)splošnih urbanističnih določil z intenzivno pozidavo ali drugimi posegi hitro izgubljajo svojo identiteto in kakovost bivanja. Pokazatelj tega je tudi vrsta civilnih iniciativ, ki preko različnih pobud in pozivov izražajo nezadovoljstvo s preobrazbo svojega okolja. Le s posebno obravnavo in mehanizmi urejanja teh občutljivih urbanih območij lahko zagotovimo njihov skladen prostorski razvoj tudi v prihodnje.

 

Od 23. do 30. oktobra 2019 na Trgu francoske revolucije v Ljubljani in od 13. do 28. novembra 2019 v Galeriji Kresija. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NIKOLA POPIĆ: ARHITEKT IVO RADIĆ MOJSTRSTVO V GRADNJI STANOVANJ
PREDAVANJE

Vabimo vas na predavanje priznanega splitskega arhitekta in profesorja Nikole Popića.

 

V predavanju bo predstavil opus enega najbolj radikalnih splitskih in hrvaških arhitektov Iva Radića. Njegove stanovanjske stolpnice na Spinutu in stanovanjska ulica v Splitu 3 ter stanovansjke stavbe na zahodni rivi in središču so ene bolj prepoznavnih v Splitski panorami. Radić je razvil izjemno kvalitetno stanovanjsko tipologijo, ki v mnogih elemntih izraža svojo mediteranskost in sodobnost še danes.

 

Profesor Nikola Popić poučuje na fakulteti za gradbeništvo, arhitekturo in geodezijo v Splitu. Med njegova mednarodna nagrajena realizirana dela sodijo Vrtec, ambulanta in hiša Dimov na otoku Braču ter ureditev pokopališča v Opuzenu.

 

Predavanje bo v torek, 22. 10. 2018 ob 18:00, v Plečnikovi predavalnici. Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12.

 

 

Vljudno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
FOKUS NA MODERNIZEM: ARHITEKTURA NOVEGA SADA 1970-1985
RAZSTAVA

Kje: HAM, Krekova 2, Maribor

Kdaj: 24.10.2019 ob 17:00 

Trajanje: 24.10.2019 - 13.12.2019

 

Društvo arhitektov Novega Sada (DaNS) v sodelovanju z arhitekturnim fotografom Reljo Ivanićem predstavlja razstavo `Fokus na modernizem: Arhitektura Novega Sada 1970–1985`, ki je bila prvič prikazana l.2018 v Novem Sadu (Zgodovinski arhiv), je gostovala l. 2019 v Kragujevcu (Dnevi arhitekture Kragujevac), ter nadaljuje javno predstavitev raziskovalnega projekta Jugoslovanski modernizem v Vojvodini, ki identificira, valorizira in (ponovno) pozicionira arhitekturo druge polovice 20. stoletja.

 

Predhodni del razstave, ki je potekala leta 2017 v Muzeju sodobne umetnosti v Vojvodini (MSUV) in gostoval v Galeriji Dessa v Ljubljani, je predstavil modernistično dediščino Novega Sada v obdobju 1950-1970 in potrdil, da so take razstave potrebne. Tema sodobne povojne dediščine Novega Sada je namreč kompleksna, obsežna ter zahteva številne formate, da v celoti izgradi podobo teh procesov.

 

Kar je arhitekturnemu ustvarjanju med letoma 1970 in 1985 skupno, je nov, kritičen odnos do vrednot prvega povojnega modernizma, funkcionalnega, racionalnega, strnjenega v obliki in izrazu.

 

Obdobje 1970-tih je bilo označeno za obdobje družbene blaginje, in je prineslo svobodnejši odnos arhitekture, njenih vrednot in priložnost za raziskovanje modalitet poznega modernizma, tudi preko vizuelnih dražljajev. Še bolj pa se je kazala potreba po premisleku stvari znotraj lastnega okolja. Naročila so odražala živahnost sedemdesetih let - velike in reprezentativne poslovke, univerzitetni kompleksi, veleblagovnice, športni centri; sami programi so nakazovali pripravljenost družbe, da se naprej izgrajuje preko arhitekture, ki to spodbuja tako programsko kot v vizualno. 

 

Razstava je zasnovana s prikazom šestih javnih ali poslovnih stavb; njihov izbor kaže na teme epohe, ki jih odpirajo. Te stavbe niso idealna predstavitev tega prostora in časa; predvsem pa so polemične, presenetljive, lepe v iskrenosti svojih izvirnih prizadevanj. Predstavljajo pa tudi delce resničnosti v teh petnajstih letih ustvarjalnosti, ki jih zajema razstava. Njihov izbor je usmerjen v željo avtorjev, da opozorijo na vrsto tem, ki jih stavbe predstavljajo ali odpirajo, v procesu tranzicije tržnih urbanističnih mehanizmov in znotraj zelo nejasnega odnosa sodobne družbe do vrednot, na katerih so zgrajene.

 

Tudi tokrat je arhitekturna fotografija osnovno sredstvo za udejanjanje novega dojemanja prostora in stavb, ki se s takim raziskovanjem uveljavljajo kot ikone lokalne arhitekture in kulture. Obenem pa se jih kontekstualizira v širšem dojemanju (jugoslovanske) pozne moderne. 

 

Predstavljene arhitekture:

 

VELEBLAGOVNICA STOTEKS

1968-1972

kasnejši nazivi: Tržni center Bazar, Bazar Novi Sad

rekonstrukcija: 2004-2006

načrtovalec arhitekture in urbanizma: Milan Mihelič (in Urbanistični zavod Novi Sad)

sodelavci: Kamilo Kolarić, Tomaž Goršič, Peter Zupan, Ana Pauhlje, Jože Jaklič, Franci Kržič

projektni biro: Konstrukta, Ljubljana

 

FILOZOFSKA FAKULTETA UNIVERZE V NOVEM SADU

1972-1978

avtorji arhitekture: Božidar Janković, Ljiljana Jovanović, Aleksandar Stjepanović

projektni biro: Komfor, Beograd

 

ZAVOD ZA ZAVAROVANJE VOJVODINA

1974–1976

kasnejši nazivi: DDOR Novi Sad

rekonstrukcija in dogradnja: 1997, 2002

glavni projektant: Miodrag Lozić

sodelavci: Mirjana Cvetković, Dragutin Piberger

projektni biro: Projektni zavod Vojvodine, Novi Sad

 

ELEKROVOJVODINA

1977

kasnejši nazivi: EPS distribucija 

dogradnja: krilo dispečerskega centra, 1989

glavni projektant: Milan Matović

sodelavci: Branislav Ivanović, Laslo Erdelji (1977), Bratislav Karadžić (1989)

projektni biro: Arhitekt, Novi Sad

 

MESTNI ŠPORTNI CENTER VOJVODINA 

1978–1981

kasnejši nazivi: ŠPORTNO-POSLOVNI CENTER VOJVODINA (1983), SPENS (popularni naziv)

avtorji arhitekture: Živorad Janković, Branko Bulić, Duško Bogunović

projektni biro: Institut za urbanizem in prostorsko planiranje Arhitekturne fakultete Sarajevo

 

ERA NOVKABEL

1983

glavni projektant: Milorad Milidragović

sodelavci: Jovan Boškov

projektni biro: Projekt 76 i Neimar, Novi Sad

 

 

 

Organizatorji: Andrej Strehovec (DaNS), Peter Šenk (HAM)
Avtorji koncepta in kustosi razstave: Relja Ivanić, Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Aleksandar Bede, Andrej Strehovec
Avtor fotografij: Relja Ivanić
Tehnična obdelava fotografij: Igor Vukičević

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DANI ORISA 19
ARHITEKTURNI SIMPOZIJ

Dani Orisa je mednarodni arhitekturni simpozij, ki ga organizirata časopis Oris in Oris Kuća arhitekture. Dvodnevni dogodek, ki se odvija že od leta 2001, predstavlja najpomembnejša imena svetovne arhitekturne in kulturne scene in vsako leto privleče več kot 200 obiskovalcev. 

Letošnji Dani Orisa se bodo odvili v Zagrebu, 19. in 20. oktobra 2019, v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega.

 

Na letošnjih Danih Orisa bodo predavali naslednji arhitekti in oblikovalci:

 

Mario Botta (Švica), ključno ime europskega postmodernizma; 

3LHD  (Hrvaška), mednarodno prepoznaven zagrebški biro; 

Estúdio Gustavo Utrabo (Brazilija), prejemniki nagrade RIBA 2018 za mlade arhitekte;

6a architects (Velika Britanija), londonski biro. znan po kulturnih in izobrževalnih stavbah;

Neno Kezić (Hrvaška), ustanovitelj biroja Arhipolis, dobitnik nagrade Vladimir Nazor;

Piero Lissoni (Italija), arhitekt in oblikovalec;

Cristóbal Palma (Čile), vodilni arhitekturni fotograf in avtor kratkih filmov 

Harquitectes (Španina), finalisti nagrade EU Mies van der Rohe 2019.

 

 

ORIS TALKS - Designing Architectural Education

 

 

Tokratni Dani Orisa 19v program prinašajo novost. Gre za dogodek Oris Talks na temo Designing Architectural Education, kjer se bodo v javni razpravi srečali mednarodni strokovanjaki: 

 

Martha Thorne,izvršna direktorica Pritzkerjeve nagrade in direktorica Fakultete za arhitekturo IE v Madridu

Mia Roth Čerina,profesorica na Arhitektonskom fakultetu v Zagrebu

Tom Emerson,profesor in dekan ETH Zurich

Tadej Glažar,profesor in prodekan na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani

Vedran Mimica, profesor arhitekture in urbanizma na IIT v Chicagu

 

Razstava

 

V sklopu Dana Orisa 19  bo v Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3)na ogled razstava čilenskega arhitekturnega fotografa Cristóbala Palme z naslovom Caracoles.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NAGRADA PIRANESI 2019
RAZPIS

Spoštovani kolegi.

 

Na spletni strani http://www.pida.si/razpis je objavljen razpis za nagrado Piranesi 2019.

Vabimo vas, da svoja dela, realizirana v zadnjih dveh letih, prijavite na razpis.

Letošnja slovenska selektorica je arhitektka prof. Maruša Zorec.

 

Prosimo, da obvestilo o razpisu posredujete tudi svojim kolegom.

 

Vabimo vas tudi na Piranske dneve arhitekture 2019. Program: http://www.pida.si/program

 

Hvala in lep pozdrav!

OO PDA

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA IN IDEOLOGIJA, RAZPRAVA
PREDDOGODEK SIMPOZIJA O OBLASTI V ARHITEKTURI #3

sreda, 25. september 2019, 18.00, Fakulteta za arhitekturo (Plečnikova predavalnica), Zoisova c. 12, Ljubljana

preddogodek simpozija O oblasti v arhitekturi #3


Kakšno je razmerje med arhitekturo in ideologijo? Kako in zakaj arhitektura nastopa kot ideologija? Andrew Ballantyne, Nadir Lahiji, Elke Krasny in Robert Pfaller bodo predstavili svoja izhodišča za premislek tega kompleksnega prepleta. Dogodek in razpravo bo povezovala Mateja Kurir.

Dogodek je uvod v mednarodni simpozij O oblasti v Arhitekturi #3, na katerem bodo gostje spregovorili o mikropolitiki in arhitekturi, fantazmagoriji in kapitalističnem užitku, o ikonskih premikih v arhitekturi 1980-ih in 1990-ih, o prepletu postmoderne estetike in neoliberalizma ter možnostih alternativnega pogleda na oblast v arhitekturi kot na oblast kapitala in oblast za kapital.

O avtorjih

ANDREW BALLANTYNE je profesor arhitekture na Univerzi v Newcastlu v Veliki Britaniji. Najprej je arhitekturo ustvarjal, kasneje je začel o njej pisati. Med drugim je avtor Architecture Theory: A Reader in Philosophy and Culture, Deleuze and Guattari for Architects, Key Buildings from Prehistory to the Present, Rural and Urban: Architecture Between Two Cultures ter Arhitektura: Zelo kratek uvod.

ELKE KRASNY je kulturna teoretičarka, kuratorka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. V svojem delu povezuje arhitekturne, urbanistične in sodobnoumetniške kritične prakse z vprašanji spomina, ekologije, ekonomije in dela. Nedavno je souredila knjigo Critical Care: Architecture and Urbanism for a Broken Planet. Njena razstava Hands-on Urbanism: The Right to Green je bila prikazana na Beneškem bienalu arhitekture leta 2012.

 

NADIR LAHIJI je arhitekt in kulturni teoretik. Med drugim je avtor An Architecture Manifesto: Critical Reason and Theories of a Failed Practice, Can Architecture Be an Emancipatory Project: Dialogues on Architecture and the Left, The Missed Encounter of Radical Philosophy with Architecture ter soavtor The Architecture of Phantasmagoria: Specters of the City.

ROBERT PFALLER je filozof in predavatelj na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu v Avstriji. Med drugim je avtor knjig Interpasivnost, On the Pleasure Principle in Culture: Illusions without Owners ter Erwachsenensprache: Über ihr Verschwinden aus Politik und Kultur.

 

******

Več informacij o simpoziju: www.igorzabel.org

Program pripravlja Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Matejo Kurir ter s podporo Fakultete za arhitekturo UL, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in ERSTE sklada.

Program bo potekal v angleščini. Vstop je brezplačen. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
O OBLASTI V ARHITEKTURI #3: PSIHOANALITIČNA IN POSTSTRUKTURALISTIČNA PERSPEKTIVA
MEDNARODNI SIMPOZIJ

26. september 2019, MAO – Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

 

 

predavajo: Andrew Ballantyne, Elke Krasny, Nadir Lahiji, Robert Pfaller, Douglas Spencer

 

 

 

Niz simpozijev O oblasti v arhitekturi se po materialistični in fenomenološki filozofski perspektivi na tokratni zadnji, tretji ediciji osredotoča na psihoanalitično in poststrukturalistično perspektivo premisleka odnosa med oblastjo in arhitekturo. Tretji mednarodni simpozij bo združil priznane filozofe in teoretike, ki bodo premišljali specifičen preplet med oblastjo in arhitekturo v sodobnem neoliberalizmu.

Andrew Ballantyne, Elke Krasny, Nadir Lahiji, Robert Pfaller in Douglas Spencer bodo spregovorili o mikropolitiki in arhitekturi, fantazmagoriji in kapitalističnem užitku, o ikonskih premikih v arhitekturi 1980-ih in 1990-ih, o prepletu postmoderne estetike in neoliberalizma ter možnostih alternativnega pogleda na oblast v arhitekturi kot na oblast kapitala in oblast za kapital.

 

Simpozij pripravljamo v sodelovanju z Matejo Kurir in s podporo MAO, Fakultete za arhitekturo UL ter ERSTE sklada.

Program bo potekal v angleščini. Vstop je brezplačen.

 

PROGRAM SIMPOZIJA

 

 

četrtek, 26. september 2019, 10.00–16.00, MAO 

simpozij: O OBLASTI V ARHITEKTURI #3

 

10.00–10.15    Mateja Kurir, Arhitektura neoliberalne destrukcije, uvodni nagovor 

10.15–11.00     Andrew Ballantyne, Mikropolitika in arhitektura 

11.00–11.45     Elke Krasny, Ikonski premiki: regeneracija + reprodukcija

11.45–12.30     Nadir Lahiji: Fantazmagorija »enega, razdeljenega na dva«: arhitektura in kapitalistični užitek 

12.30–13.15     razprava

13.15–14.00     odmor 

14.00–14.45     Robert Pfaller, Postmoderna estetika in neoliberalna politika: odnos med ornamentom in zločinom 

14.45–15.30     Douglas Spencer, Arhitektura in subjekt kapitala: kritika simptomatike in spektakla

15.30–16.00     razprava

 

 

Več informacij o govorcih ter povzetke njihovih predavanj najdete na povezavi.

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
JUN KINOSHITA, ARHITEKT KONSERVATOR
PREDAVANJE

Jun Kinoshita, arhitekt konservator, 

bo skozi primere iz lastne prakse spregovoril in prikazal različne pristope  pri ohranjanju največjih spomenikov japonske arhitekturne dediščine.

 

Predavanje bo v četrtek, 26. 9., ob 18. uri, v Plečnikovi hiši.

 

Predavanje bo v Japonščini s simultanim prevodom v Slovenščino. Zaradi omejenega  prostora v Plečnikovi hiši se je na predavanje potrebno

prijaviti na prijava@mgml.si   ali 01 24 12 506. Vstop na predavanje je prost. Vljudno vabljeni!

 

Inženir arhitekture Jun Kinoshita je magistriral leta 1992 na univerzi Meiji v Tokiu. Od istega leta je član Japonskega združenja za ohranjanje arhitekturnih spomenikov.

Po strokovnem izpitu iz arhitekture leta 1997 je leta 2002 opravil še konservatorski izpit. Od leta 2008 je odgovorni konservator višjega razreda. Tekom let je vodil projekte

prenov in konservatorskih posegov za približno sedemdeset stavb, ki so opredeljene kot državni spomeniki, drugih pomembnih kulturnih spomenikov in historičnih stavb.

 

VABLJENI !

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SODOBNA LJUBLJANSKA ARHITEKTURA
RAZSTAVA

Razstava prikazuje izbrane javne prostore, ki so v zadnjih 20 letih nastali na širšem področju mesta Ljubljane in so v veliki meri prispevali h kakovostnem razvoju bogatega mestnega življenja.

 

Otvoritev razstave bo v torek, 17. 9. 2019 ob 18. uri, v desnem atriju mestne hiše v Ljubljani.

 

Med 17. septembrom in 10. oktobrom 2019 bo v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana na ogled razstava z naslovom Sodobna ljubljanska arhitektura. Razstava prikazuje izbrane javne prostore, ki so v zadnjih 20 letih nastali na širšem področju mesta Ljubljane in so v veliki meri prispevali h kakovostnem razvoju bogatega mestnega življenja.

 

V luči aktualnih družbenih sprememb, ki vedno bolj širijo uporabo javnih prostorov, je razmislek o kakovosti oblikovanja javnega prostora več kot nujno potreben, saj bo ta služil še naslednjim generacijam. Zaradi tega je priporočljivo, da oblikovanje javnega prostora sledi trajnostnim smernicam in v urbano življenje vključeje vse družbene skupine, ne pa, da je javni prostor zrcalo trenutnih trendov in politične volje posamenih interesnih skupin.

 

S temeljito prenovo javnih prostorov se je v zadnjih dveh desetletjih soočala tudi Mestna občina Ljubljana, kar lahko opazimo predvsem v središču mesta Ljubljane. Sprememba in napredek pa sta vidna na celotnem ljubljanskem območju, kjer so tudi nastali vsi predstavljeni objekti in zunanje ureditve. Razstava Sodobna ljubljanska arhitektura prikazuje pregled najkakovostnejših javnih prostorov zgrajenih v zadnjih 20 letih in hkrati nakazuje smer nadaljnega razvoja ljubljanskega javnega prostora.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MEDNARODNI NATEČAJ ZA UREDITEV PEŠ CONE V BANJA LUKI
MEDNARODNI NATEČAJ

Odprti mednarodni natečaj za ureditev peš cone v Banja Luki, Bosna in Hercegovina.

 

Rok oddaje: 31. oktober 2019

 

VEČ O NATEČAJU

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MEDNARODNI URBANISTIČNO ARHITEKTURNI NATEČAJ ZA MOST V MESTNEM PREDELU DOLAC BANJA LUKE
MEDNARODNI NATEČAJ

Odprti mednarodni arhitekturno urbanistični natečaj za most v naselju Dolac v Banja Luki, Bosna in Hercegovina.

 

Rok oddaje: 30. september 2019

 

VEČ O NATEČAJU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MINSK INTERNATIONAL BIENNALE OF YOUNG ARCHITECTS LEONARDO
RAZPIS

Razpis za sodelovanje na mednarodnem bienalu Leonardo v Minsku za mlade arhitekte do 40 let.

 

Vse o bienalu in načinu projave na http://bsa.by/events/leonardo/o-biennale?lang=en

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PODPORA DRUŠTVA ARHITEKTOV LJUBLJANE PROJEKTANTOM KAMPUSA LIVADE, BIROJU DEKLEVA GREGORIČ
PODPORA

Društvo arhitektov Ljubljana opozarja, da smo v Izoli, na območju, kjer je nedavno zrasla prva zgradba bodočega kampusa Univerze na Primorskem (UP) – letos celo nagrajena z Nagrado Prešernovega sklada – priče za našo družbo nesprejemljivim dogodkom.

 

Leta 2006 je bil izveden javni anonimni natečaj za urbanistično in arhitekturno rešitev in javni razpis za celotni Kampus Livade v Izoli, na katerem je prvo nagrado prejel projekt biroja Dekleva Gregorič. V natečajni komisiji je bil med drugimi tudi rektor UP Dragan Marušič kot velik promotor koncepta kampusa, torej povezovanja študija, bivanja in raziskovanja na enem območju. UP je zgradila le prvo fazo fakultetnega objekta, stavbe z inštituti, dvema predavalnicama in serijo pisarn. Po postavitvi tega objekta se je gradnja naslednje faze fakultetnega objekta ustavila. Na mizah je med drugim ostala projektna dokumentacija za študentske domove, ki so bili prav tako predvideni v sklopu kampusa. 

 

Februarja 2018 pa so mediji objavili, da na območju kampusa nov objekt načrtuje zasebni zavod Innorenew, ki ga je ustanovila UP v sodelovanju s še dvema javnima zavodoma (Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Zavodom za gradbeništvo) ter s tujim Fraunhofer institute. Innorenew tudi v celoti deluje iz javnih oziroma evropskih sredstev. V novem objektu je predvidena raziskovalna dejavnost 'Centra odličnosti', velik bo cca. 8000 m2, investicija pa je ocenjena na 20 milijonov evrov. Kljub temu, da je bil na natečaju leta 2006 za načrtovanje celotnega kampusa izbran biro Dekleva Gregorič, novi objekt načrtuje povsem drug projektant.

 

Priče smo postopkom, ki ne negirajo le moralne odgovornosti kolegov arhitektov pač pa pomenijo tudi izigravanje 100. člena Zakona o javnem naročanju. Ta predpisuje izvedbo javnega arhitekturnega natečaja za vse zgradbe, ki se gradijo z javnim denarjem, bodo v javni rabi in je njihova vrednost več kot 2.5 milijona evrov. Namen javnega arhitekturnega natečaja, ki je obenem tudi javni razpis za oddajo naročila projektiranja, je zagotavljanje smotrne porabe javnih sredstev, s tem da neodvisna žirija izbere najboljšo arhitekturno rešitev za določeno investicijo. Obenem se na ta način zagotavlja ščitenje javnega interesa na področju prostora in graditve.

 

Sprašujemo se, kako je mogoče, da za projekt, ki bo v celoti financiran z javnim denarjem, katerega investitor je zavod, ki sicer formalno velja za zasebnega, čeprav so njegove ustanoviteljice javne institucije, ter ki bo stal na območju kampusa javne univerze, ne veljajo pravila javnega naročanja, ki zahtevajo izvedbo javnega arhitekturnega natečaja – in oddajo naročila zmagovalcu natečaja! 

 

Navedeno dogajanje predstavlja zelo nevaren precedens, alarmantno situacijo, ki se je moramo zavedati. Takšno obnašanje namreč lahko predstavlja model ne le za podobno bodoče nespoštovanje etičnih načel in običajev strokovne morale, pač pa kar za morebitno bodoče nespoštovanje pravih načel, zakonov in pravne države na sploh!

 

Arhitekta in pedagoga Aljoša Dekleva in Tina Gregorič ter biro, ki ga vodita, so se znašli v povsem nesprejemljivem položaju. Pozivamo vse udeležene, ki so sodelovali v tej za našo družbo škodljivi zadevi, da jo nemudoma uredijo po pravno korektnih postopkih in ob spoštovanju vseh strokovnih in etičnih načel.

 

za izvršni odbor DAL predsednik Jurij Kobe, u.d.i.a

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ISKANJE NAJBOLJŠE ARHITEKTONSKE REŠITVE ZA IZGRADNJO IN UMESTITEV V OKOLJE, POTNIŠKEGA ŽELEZNIŠKEGA TERMINALA V TALLINU, V ESTONIJI
JAVNI RAZPIS

Vezano na projekt izgradnje dvotirne, v celoti elektrificirane železniške povezave med državami Baltika, poimenovanega "Rail Baltica", so razpisani novi javni razpisi. 

 

Predstavljamo javni razpis za iskanje najboljše arhitektonske rešitve za izgradnjo in umestitev v okolje, potniškega železniškega terminala v Tallinu, v Estoniji; vključno s pripadajočimi spremljajočimi objekti. 

 

Razpisna dokumentacija v angleškem jeziku, je na voljo na naslednji spletni strani: 

https://riigihanked.riik.ee/rhr-web/#/procurement/1551823/general-info. 

 

Številka omenjnega razpisa v estonskem registru javnih razpisov je 205609; objava je na spletni strain:https://riigihanked.riik.ee 

Razpis je objavljen tudi na spletnih straneh EU, kjer so objavljeni vsi javni razpisi, številka je  2019/S 092-223350 , povezava na "European public procurement webpage":  http://ted.europa.eu/ 

 

Rok za oddajo dokumentacije, je 01. 08. 2019. 

 

Veleposlaništvo RS v Varšavi vabi slovenska podjetje in posameznike, da se odzovejo na omenjeni javni razpis. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
BERLAGE REUNION
PREDAVANJE IN OKROGLA MIZA

BERLAGE REUNION

vljudno Vas vabim na predavanje in okroglo mizo z naslovom Berlage Reunion, ki se bosta odvijala v četrtek, 13.6. ob 18h, v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

 

Srečanje, ki ga organizira Alumni klub Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, je prvi v seriji dogodkov s podobno tematiko.

Namen dogodka je predstaviti inštitut Berlage kot eno najvplivnejših podiplomskih šol in njeno vlogo v proliferaciji nizozemske arhitekture kot vodilne paradigme v svetu sodobne arhitekture v začetku tega tisočletja.

Dogodek sestavljata predavanje dolgoletnega direktorja šole prof. Vedrana Mimice, na temo razvoja in vloge šole ter okrogla miza, na katero so vabljeni najvidnješi slovenski in hrvaški arhitekti, predstavniki vseh generacij podiplomskih študentov na inštitutu. Na okroglo mizo so povabljeni Vedran Mimica, Tadej Glažar, Saša Randić, Mika Cimolini, Vasa J. Perović, Davor Katušić, Polona Filipič, Peter Šenk in Miha Čebulj.

Program dogodka:

17.45: sprejem gostov v avli Fakultete za arhitekturo

18.00: uvodni nagovor dekana izr. prof. dr. Mateja Blenkuša in organizatorjev dogodka

18.15: predavanje prof. Vedrana Mimice (v angleškem jeziku)

19.00: kratek premor

19.10: okrogla miza, moderatorja Jure Grohar in Ana Kreč (v slovenskem jeziku)

20.30: zahvala udeležencem in pogostitev

 

 

Po predavanju sledi pogostitev in druženje gostov.

 

Dogodek bo ZAPS akreditiran.

 

PLAKAT DOGODKA

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
OD HIŠE DO MESTA
PREGLEDNA RAZSTAVA ŠTUDENTOV FA

 

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani vas vabi na otvoritev tradicionalne razstave študentskih del ob zaključku študijskega leta 2018/19 “OD HIŠE DO MESTA” v četrtek, 6. junija 2019 ob 18.00 na Zoisovo cesto 12 v Ljubljani.

 

 

VEČ O DOGODKU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VURNIKOVI DNEVI 2019
DOGODKI OB 135. OBLETNICI VURNIKOVEGA ROJSTVA

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in tam leta 1971 tudi umrl.Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko in oblikovalko Heleno Kottler Vurnik.Letošnje leto vas z veseljem vabimo na dogodke ob 135. obletnici Vurnikovega rojstva, ki bodo potekali od 23. maja do 30. junija 2019 na različnih lokacijah po Radovljici in njeni okolici ter tudi v Ljubljani in Mariboru.Osrednji dogodek bo otvoritev razstave v Šivčevi hiši ZASNOVA SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO NAVDIHU UMETNIŠKIH DEL ZAKONCEV VURNIK, ki je nastala v sodelovanju z Oddelkom za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.Otvoritvi razstave bo v radovljiški Graščini sledila PODELITEV DRUGE VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture ali urbanizma.V soboto, 8. junija 2019, se bomo odpravili na šesto VURNIKOVO POT, tokrat na Dolenjsko. Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.


Letos bomo ponovno izvedli tudi nekaj Vurnikovih poti iz preteklih let − vabljeni v Radovljico, Ljubljano in Maribor.Oglejte si napovednik dogodkov.

 

PLAKAT VURNIKOVIH DNEVOV 2019

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SEDLARJEVO SREČANJE
SREČANJE

Vljudno vabljeni na jubilejno 30. Sedlarjevo srečanje z naslovom Razvojni trajnostni projekti - primeri dobrih praks za mesta in podeželje, ki bo v petek, 31. maja 2019, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana (na gradu Fužine).

 

Povezava na PROGRAM in PRIJAVNICO.

 

Vabimo vas k čimprejšnjim prijavam!

 

Uredniški odbor DUPPS v sodelovanju z UI RS

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
JULIEN DE SMEDT
PREDAVANJE

Vabimo vas na zadnji dogodek v sklopu serije gostujočih predavanj na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani - predavanje arhitekta Juliena De Smedta z naslovom Needs vs. Greed, ki bo v četrtek 30. 5. 2019, ob 19. uri v Plečnikovi predavalnici.

 

Dogodek bo tudi ZAPS akreditiran.   

 

POTREBE proti POHLEPU

Dandanes nas prepričujejo, da bomo propadli, če ne bomo rasli. Kaj nas je pripeljalo do stanja, ki je popolnoma neusklajeno z našimi dejanskimi potrebami? Pohlepno rasti pomeni zagotavljati našo finančno moč, ki pa je odvisna predvsem od drugih in kot danes dobro vemo, to nepovratno vpliva na naš planet. Do tega stanja nas ni pripeljala naša osnovna raba zemeljskih virov temveč naša pretirana sla po eksponentni rasti. 

 

V trenutnem stanju okoljske krize, bomo razpravljali o načinih razvoja naših mest v skladu z našimi potrebami in ne našim pohlepom.

 

BIOGRAFIJA

Julien De Smedt je ustanovitelj in direktor arhitekturnega biroja JDS v Bruslju in Kopenhagenu. Oblikovalec in arhitekt, katerega delo je mednarodno uveljavljeno, je zavezan k raziskovanju novih arhitekturnih modelov in programov, s čimer aktivno prispeva k oživitvi sodobnih arhitekturnih razprav. Med njegova seminalna dela uvrščamo »VM housing«, »Mountain dwellings« ter »Kalvebod Waves« v Kopenhagnu, Maison Stephane Hessel - ABC v Lillu, stanovanjsko sosesko »Iceberg« v Aarhusu ter smučarsko skakalnico Holmenkollen na Norveškem. Julien pred ustanovitvijo JDS dela z Remom Koolhaasom v Rotterdamu ter soustanovi arhitekurno pisarno PLOT z Bjarke Ingelsom v Kopenhagnu (2001-2006). Leta 2013, skupaj z William Ravnom soustanovi oblikovno znamko z agendo, t.i. »Makers With Agendas«, kjer z ustvarjanjem smiselnih oblikovalskih izdelkov naslavljajo številna družbena vprašanja.  

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
LOUISE ZAMPARUTTI
PREDAVANJE

Vabimo vas na predavanje Louise Zamparutti, ki bo to sredo, 22. 5. ob 18. uri, v predavalnici KA1 na oddelku za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Louise Zamparutti je pisateljica z doktoratom iz angleškega jezika.
Za akademsko leto 2018 - 2019 je prejela Fullbrightovo štipendijo za nadaljevanje svoje disertacije o spominu na drugo svetovno vojno na italijansko-slovenskem mejnem območju in vplivu spominskih obeležij na konstrukcijo identitete. Ne podlagi te raziskave, primerjalne analize o vzajemnem delovanju javne retorike, političnega diskurza, medijev in nacionalne identitete, pri kateri se je še posebej osredotočila na načine prezentacije “resnice”, ki načrtno izključujejo znanstvena spoznanja in dokaze, piše knjigo. Jeseni 2019 bo začela predavati na Washingtonski univerzi La Crosse. 

 

Pogovoriti se moramo o spomenikih. Bazovica: bojno polje javnega spomina. 

22. maj ob 18ih 

predavalnica KA1
oddelek za krajinsko arhitekturo, biotehniška fakulteta, jamnikarjeva 101

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ANDRÁS PÁLFFY
PREDAVANJE

András Pálffy (TU Wien) bo imel vabljeno predavanje z naslovom “Coexistenzen”. Predavanje bo v četrtek, 9. 5. 2019 ob 18:00, v Plečnikovi predavalnici. Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku. 

 

Več TUKAJ. 

 

Vljudno vabljeni! 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
HERMANN CZECH
PREDAVANJE

Hermann Czech bo imel vabljeno predavanje z naslovom “Buildings Are Time Machines”. Predavanje bo v petek, 10. 5. 2019 ob 12:00, v Plečnikovi predavalnici. Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku. 

 

Več TUKAJ. 

 

Vljudno vabljeni! 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
POP UP MREŽE ZA PROSTOR: JAVNE POVRŠINE V SOSESKAH

Javne površine v soseskah

so pereča tema za slovenske urbaniste. Težave, ki so nastale zaradi nejasnega lastništva, so skozi leta prerasle v privatizacijo, fragmentacijo prostora in slabo vzdrževanje. Kako urediti načrtovanje in upravljanje, da se zaščiti skupni javni prostor? Kako zagotoviti javno rabo odprtih površin v zasebni lasti? Kaj pomeni javno dobro? Katere probleme glede javnih površin še zaznavate kot strokovnjaki in kot občani? Predvsem pa: kako lahko ukrepamo, da izboljšamo trenutno stanje javnih površin?

 

 

Uvodno predavanje: Maja Simoneti (IPoP), Senka Šifkovič Vrbica (PIC) in Alenka Korenjak (prostoRož).

 

 

Kje in kdaj: Torek, 14. 5. od 18. do 20. ure v Okoljskem centru (Trubarjeva 50, Ljubljana).

 

 

Zakaj: ker problem javnih površin ključno vpliva na slovenski urbani prostor in na naše delo. Nujno je, da problem razumemo in govorimo o njem, da lahko prepoznamo dobre in slabe odločitve pri urejanju javnega prostora.

 

 

Kdo: Debata je odprta za vse - pridi in na dogodek povabi kolege, ki jih tema zanima!

 

 

Kako: svojo udeležbo sporoči na mreza@ipop.si. Se vidimo!

 

 

Zapisnik 1. srečanja: vsebuje predstavitev sodelujočih in tem, ki jih zanimajo. Najdeš ga TUKAJ.

 


--
Pop up Mreže za prostor

Odprt, prijazen dogodek za razpravo o aktualnih temah s področja urejanja prostora, urbanizma in arhitekture.

 

 

pòp(ȍ ó)

kratica, urbanizem: kratko za Pogovor o prostoru.

úp -a m (ȗ)

kar se upa: upamo na poglobljeno razpravo, izmenjavo mnenj in učenje drug od drugega.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Plečnikova nagrada: Tehnološko središče ELES FAZA 1, Beričevo; Marko Studen, Boris Matić, Jernej Šipoš. Foto: Miran Kambič. Plečnikova nagrada: Tehnološko središče ELES FAZA 1, Beričevo; Marko Studen, Boris Matić, Jernej Šipoš. Foto: Miran Kambič. Plečnikova medalja za aktualno realizacijo: Hiša Celovška 01; Vanja Gregorc Vrhovec, Aleš Vrhovec. Foto: Damjan Švarc. Plečnikova medalja za aktualno realizacijo: Hiša Celovška 01; Vanja Gregorc Vrhovec, Aleš Vrhovec. Foto: Damjan Švarc. Plečnikova medalja za aktualno realizacijo: Wellness Termalija; Dean Lah, Milan Tomac. Foto: Miran Kambič. Plečnikova medalja za aktualno realizacijo: Wellness Termalija; Dean Lah, Milan Tomac. Foto: Miran Kambič. Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture: Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985. Pregledna razstava in katalog; Adam Breznik, Timotej Jevšenak, Monika Vešligaj, Domen Ermenc, Pia Klančar. Foto: arhiv avtorjev. Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture: Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985. Pregledna razstava in katalog; Adam Breznik, Timotej Jevšenak, Monika Vešligaj, Domen Ermenc, Pia Klančar. Foto: arhiv avtorjev. Plečnikova medalja za strokovno publicistiko: Capsules: Typology of other architecture; Peter Šenk. Foto: arhiv avtorja. Plečnikova medalja za strokovno publicistiko: Capsules: Typology of other architecture; Peter Šenk. Foto: arhiv avtorja. Študentsko priznanje: Magistrska naloga »Najemniški hektar: nadgradnja obstoječe stanovanjske politike in idejna zasnova vrtnega mesta«; David Groleger, mentorja: izr. prof. Mihael Dešman, asist. Vlatka Ljubanović. Foto: arhiv avtorja. Študentsko priznanje: Magistrska naloga »Najemniški hektar: nadgradnja obstoječe stanovanjske politike in idejna zasnova vrtnega mesta«; David Groleger, mentorja: izr. prof. Mihael Dešman, asist. Vlatka Ljubanović. Foto: arhiv avtorja.
PLEČNIKOVA ODLIČJA 2019 - PODELJENE NAGRADE
NAGRAJENCI

PODELJENA PLEČNIKOVA ODLIČJA:

 

Plečnikova nagrada: 

Tehnološko središče ELES FAZA 1, Beričevo

Avtorji: Marko Studen, Boris Matić, Jernej Šipoš

 

 

Plečnikova medalja za aktualno realizacijo:

Hiša Celovška 01 

Avtorja: Vanja Gregorc Vrhove ,  Aleš Vrhovec

 

 

Plečnikova medalja za aktualno realizacijo:

Family Wellness Termalija

Avtorja: Dean Lah, Milan Tomac

 

 

Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture:

Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985

Pregledna razstava in katalog

Avtorji: Adam Breznik, Timotej Jevšenak, Monika Vešligaj, Domen Ermenc, Pia Klančar

 

 

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko:

Capsules: Typology of other architecture

Avtor: Peter Šenk

 

 

Študentsko priznanje:

Magistrska naloga »Najemniški hektar: nadgradnja obstoječe stanovanjske politike in idejna zasnova vrtnega mesta«

Avtor: David Groleger

Mentorja: izr. prof. Mihael Dešman, asist. Vlatka Ljubanović

 

 

NOMINACIJE:

 

Nominacija za aktualno realizacijo:

Ureditev pokopališča v Šembijah

Avtor: Leon Belušič

 

 

Nominacija za aktualno realizacijo:

Vrtec Pedenjped, Enota Pedenjcarstvo

Avtorji: Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič, 

Iztok Šušteršič, Nena Gabrovec, Damjan Černe, Andreja Zapušek Černe, Primož Fijavž

 

 

Nominacija za aktualno realizacijo:

Lesena hiša

Avtorja:  Tomaž Krušec, Lena Krušec

 

 

Nominacija za Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture:

Svet vmes

Arhitekturno-raziskovalni projekt vmesnega šolskega prostora preko gradnje case studyjev

Avtorji: Svet vmes (Ana Kreč, Jure Hrovat, Ana Kosi in drugi)

 

 

Nominacija za Plečnikovo medaljo za strokovno publicistiko:

Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju

Avtor: Bogo Zupančič

 

 

Nominacija za študentsko priznanje:

Magistrska naloga »Zasnova centra za bivanje in aktivnosti starostnikov«

Avtorica: Lea Korošec

Mentorica: izr. prof. dr. Vesna Žegarac Leskovar

Somentorici: asist. dr. Vanja Skalicky, asist. Maja Žigart

 

 

 

 

KONČNO POROČILO ŽIRIJE ZA IZBOR PLEČNIKOVIH ODLIČIJ 2019

 

Člani strokovne žirije:  

mag. Janez Lajovic, u.d.i.a., Vesna Vozlič Košir, u.d.i.a., izr. prof. mag. Boštjan Vuga, u.d.i.a., grad. dip. (AA), Tomaž Krištof, u.d.i.a. (predsednik) in Zaš Brezar, u.d.i.k.a.

 

Na razpis za Plečnikova odličja za leto 2019 je prispelo 30 predlogov, od tega 16 za realizirana dela, 5 za teorijo, kritiko in strokovno publicistiko, 3 za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, 1 za življenjsko delo in 5 za študentska priznanja. Pri nekaterih izmed del je delitev umetna, saj bi jih lahko uvrstili v dve kategoriji, na primer med publicistiko ali prispevke k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Žirija se je prvič sestala dne 19. februarja, se seznanila s statutom, za predsednika izvolila Tomaža Krištofa in začela delovati. Žirija se je sestala na petih sejah in imela dva dni ogledov, med katerimi si je ogledala devet realizacij. Končno odločitev je žirija sprejela dne 19. marca 2019.

Po pregledu prispelih predlogov za odličja je žirija enega izmed njih, prenovo domačije Vrlovčnik v Matkovem kotu, avtorjev Roka Žnidaršiča, Jerneje Fischer Knap in Žige Ravnikarja, izločila iz nadaljnjega ocenjevanja, saj je projekt že prejel nominacijo za aktualno realizacijo leta 2017. Žirija je dodatno predlagala arhitekturno-raziskovalni projekt vmesnega šolskega prostora preko gradnje case studyjev avtorjev, zbranih v arhitekturnem biroju Svet vmes (Ana Kreč, Jure Hrovat, Ana Kosi in drugi) in jo po premisleku uvrstila med predloge za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Že na prvi pogled preseneča majhno število prijavljenih predlogov, še zlasti ko jih razdelimo po kategorijah. Predlogov za realizirana dela je več kot pol manj kot prejšnje leto (16 proti 33). Tudi odličnih študentov na obeh fakultetah je bilo letos zagotovo več kot pet, kolikor jih je kandidiralo za študentsko priznanje, znova pa ni bilo nobene kandidature za priznanje za izvajalski dosežek. Za slednjega je že v navadi, da se podeli zgolj na vsakih nekaj let, čeprav številna nagrajena dela temeljijo prav na odlični izvedbi. 

 

Ni znano, ali je manjše število predlogov zaradi majhnega števila realiziranih del in drugih prispevkov, načina kandidiranja ali zaradi samokritičnosti avtorjev, zagotovo pa Plečnikova odličja potrebujejo razmislek glede načina kandidiranja za nagrade. 

 

Žirija je kriterije za izbor del za ogled in kasnejša odličja iskala predvsem ob razmisleku o razliki med Plečnikovimi odličji in ZAPS-ovimi zlatimi svinčniki. Ker jasnejši kriteriji glede prvih in drugih nagrad ne obstajajo, se je žirija odločila izdelati svoje. Zbornične nagrade se podeljujejo za dela, ki predstavljajo najvišji strokovni dosežek. Plečnikova odličja pa se podeljujejo za dosežke arhitekturne misli, pri čemer se posebej ceni njena izvirnost (Kant: Genij je sposobnost izdelati nekaj, za kar ne obstajajo nobena pravila.)

 

Razlike med obema nagradama, kot jih je skušala opredeliti žirija, so minimalne in umetno postavljene, zato je žirija zaznala tudi potrebo po tem, da se obe nagradi vsebinsko jasneje ločita med seboj, sicer prihaja zgolj do jesenske in zimske kolekcije istovrstnih nagrad. Možna pa je tudi obratna smer, da se Plečnikova odličja in priznanja ZAPS preprosto združijo. 

 

Nekatere predstavitve (A3 mape) so bile dokaj skope z informacijami o tehnologiji gradnje, vgrajenih sistemih in podobnem. Arhitektura je tudi gradbeno-tehnična in ne zgolj umetniška disciplina, zato žirija predlaga, da se v prihodnje zapišejo jasnejša navodila, da naj predstavitve del vsebujejo tudi te, za ocenjevanje arhitekture zelo pomembne podatke. 

 

Na podlagi ogleda predstavitve prispelih kandidatur – žirija pa je številna izmed predlaganih del že predhodno videla in poznala – se je žirija odločila za ogled devetih realiziranih del.

 

Ogled realiziranih del je potrdil nujnost ogleda arhitekture v živo. Ogledi objektov so povsem premešali karte, favoriti so se pomikali nazaj, v ospredje pa so prišli nepričakovani kandidati. Žirija je bila zadovoljna predvsem z raznolikostjo arhitekturnih del, ki segajo od 'instagramabilnih' prostorov sprostitve do asketskih kontemplativnih ureditev, od stavb, ki želijo biti uporabniku predvsem prijazne, do takšnih, ki mu dajejo jasno vedeti, da živi ali dela v stroju. Kljub skromnemu številu prijavljenih del torej ta izražajo izjemno pestrost arhitekturnega izraza, ki tudi dokazuje, da je slovenska arhitektura vstopila v zrelejše obdobje, v katerem ni več le ene prevladujoče šole ali mojstrove roke, ki bi bila vodilo vsem drugim, temveč obstaja demokratična izbira različnih pristopov k arhitekturnemu ustvarjanju, ki so vsi enako legitimni. 

 

Po ogledu realiziranih del je žirija izmed njih soglasno izbrala šest, ki jih je nominirala za Plečnikova odličja za realizirana dela. Veliko več dela pa je imela s podelitvijo odličij nominiranim delom. Med prispelimi kandidati ni bilo izrazitega favorita, prav tako tudi ne dela, okrog katerega bi se lahko zedinili vsi člani žirije. Žirija se je ukvarjala tudi z mislijo, da Plečnikove nagrade ne bi podelila in bi s tem prestavila letvico za njeno osvojitev višje, kar bi lahko dolgoročno pozitivno vplivalo na status in razvoj Plečnikovih odličij. Na koncu je žirija nagrado vendarle podelila, ob njej pa še dve odličji za realizirana dela. 

 

Predlogov za medaljo za strokovno literaturo (5) in za medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture (3+1) ni prispelo veliko, kljub temu pa so kandidature na dovolj visoki kakovostni ravni, da je žirija lahko podelila tako medaljo kot tudi dodatno nominacijo v vsakem od obeh področij. Pri tem je žirija poleg kakovosti prispelih del zasledovala predvsem njihov dejanski oziroma potencialni vpliv na razvoj arhitekturne stroke in kritike pri nas, pa tudi angažiranost oziroma samoiniciativnost avtorjev, ki sta botrovali nastanku dela.

 

Izmed prispelih študentskih kandidatur sta se v ožji krog izbora za priznanje za študentsko delo uvrstili dve deli, obe sta magistrski nalogi, ena iz mariborske in ena iz ljubljanske fakultete. Ker se po statutu študentsko priznanje ne podeljuje neposredno za nalogo, ampak za uspešnega študenta, je žirija naprosila predlagatelje za kratek oris lika in dela obeh študentov. Po pregledu prispelega in ponovnem premisleku je žirija, tokrat prvič, poleg samega študentskega priznanja podelila tudi nominacijo za študentsko priznanje.

 

Sklep o dokončnem izboru del za Plečnikova odličja za leto 2019 je 19. marca 2019 sprejela in potrdila skupščina Sklada arhitekta Jožeta Plečnika.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SHIN YOKOO
PREDAVANJE

Dr. Shin Yokoo (OUVI Tokyo, Japan) bo imel vabljeno predavanje z naslovom "Think of architecture from two perspectives". Predavanje bo v torek, 23. 4. 2019 ob 19:00, v Plečnikovi predavalnici. Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku. 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
BIG ARHITEKTURA
FESTIVAL

V Zavodu Big že dvanajstič zapored prirejamo Festival Big Arhitektura, ki bo letos potekal v sredo 17. 4. 2019, v sklopu naše najnovejše in navdihujoče platforme v razvoju – platforme BIG SEE, 18 držav JV Evrope, v Mestu oblikovanja, Dunajska cesta 123, Ljubljana.

 

Tema letošnjega festivala je kompleksnost.

 

Razdeljen je na tri sklope: 1. Izobraževalni, 2. Sejemski in 3. Nagrade 

 

 

 

1. IZOBRAŽEVALNI

 

 

14:30 – 20:00   Arhitekturna konferenca: Nova kompleksnost – inovativni koncepti  in nove tehnogije

PREDAVATELJI:

Xavier De Kestelier, HASSELL, UK
Tobias Nolte;
Certain Measures; Germany
Juan Lucas Young;
Sauerbruch Hutton; Germany
Amin Taha,
Groupwork, UK
Fred Hofbauer,
fasch&fuchs.architekten, Austria

 

13:00 - 14:20   Forum: inovativna raba lesa v arhitekturi

PREDAVATELJI:
PLASMA STUDIO, Italija
Juri Troy; JURI TROY ARCHITECTS, Avstrija
Pavel Horak; PRODESI, Češka
Péter Pozsár, András Huszár and Dávid Ráday; HELLO WOOD, Madžarska
Franz Gschwantner; ARCHITEKT FRANZ GSCHWANTNER, Avstrija

 

 

 

2. SEJEM BIG SEE

 

10:00 – 22:00   Sejem Big arhitektura je sejem novosti in inovacij v arhitekturi in gradbeništvu

 

10:00 – 18:00   Arhitekturne mize (architect match) so individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu

 

18:00 – 20:00    Oder arhitektura 180˚

 

 

 

3. NAGRADE IN RAZSTAVA BIG ARHITEKTURA

 

18:00 – 18:30    Slavnostni sprejem nagrajencev

 

18:30 – 20:00    Big see visionaries talks, ki jih bo povezoval Boštjan Vuga:

Prof Janez Koželj – Slovenija

Andrija Rusan – Hrvaška

Dijana Vučinić – Črna Gora

 

20:00 – 21:00    Podelitev nagrad

 

21:00 – 22:00    Druženje ob hrani, pijači in glasbi

 

 

Več o programu in vstopnicah:

 

 

http://zavodbig.com/big-arhitektura-2019-program/

 

 

http://zavodbig.com/big-arhitektura-za-obiskovalce/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KOPRSKI OPTIMIZEM
OKROGLA MIZA O ARHITEKTURI MESTA

Okrogla miza o arhitekturi mesta: KOPRSKI OPTIMIZEM

četrtek, 18. 4. 2019, ob 18.00 

Galerija Loža Koper

 

Sodelujejo: Alenka Korenjak - Prostorož, Maja Ivanič - predsednica PIDA l Piran Days of Architecture, Tomaž Krištof - v.d. predsednika ZAPS l Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Mihael Desman - odgovorni urednik revije Arhitektov bilten, Kristina Desman - glavna urednica revije Hiše, Tina Cotič - UP PEF, doc. dr. Bostjan Bugarič UP FHŠ.

 

MODELI ZA NOVI URBANIZEM 

Proti investitorskem urbanizmu

Polovica mesta je dirkališče kapitala, druga polovica spodbuja komunikacijo. Katera je stalna in katera začasna? Zelene površine se krčijo zaradi gradnje novih objektov. Zadnji celovit urbanistični načrt za Koper je bil pripravljen okrog leta 1960. Tomosov delavski nebotičnik, ostanek začetka Mihevčevega načrtovanja, je politika prodala privatnemu investitorju. Politika je vplivno območje ob ranljivem obroču mestnega jedra spremenila v teritorji novega mesta potrošnje. Tam edinstven primer investirskega urbanizma - nakupovalni center  zgrajen leta 2002, deli parkirišče z zapori, zgrajenimi po asanacijskem načrtu iz leta 1984. Dejstvo kako investitor kupi zemljišče brez strokovne preveritve. Brez plana se rušijo družbene zgradbe in prodajajo javni objekti, na katerih se izpostavljajo politični manifesti, kot na primer na osnovni šoli na Bonifiki. Edini načrt mestne oblasti je turistifikacija. Turistov pa ni, ker ni ustreznih vsebin in ni razvojnega koncepta. Mihevčevo obzidje delavskih nebotičnikov, ki bi v zameno porušilo velik del historičnega mestnega jedra, se je udejanilo le deloma. Namesto tega koncepta se iz vplivnega območja mestnega jedra brez meja razrašča neoliberalno mesto potrošnje. Mestno jedro prezidava investitorski urbanizem, ki ustvarja idealne pogoje za prekupčevanje in prodajo zemljišč. Meščani pa ostajajo praznih rok. Participativni proračun bi mestu vsekakor veliko več doprinesel kot cenena turistifikacija. Mestno dirkališče se mora razmontirati, da se lahko urbani prostor prepusti kreativnim procesom uporabnikov. Zato je pomembno, da: 

 

- družbena struktura oblikuje arhitekturo, metodologija je začasna raba;

- se participatorni urbanizem s participatornim proračunom umešča v novo sezidane ruševine;

- udejanimo začasno rabo prostora, reuporabo arhitekture, kritično ovrednotimo vsebine;

- postanejo zeleni sistemi, pravica do vode, pridelava hrane osnova novega urbanizma.

 

 

SPEKULA 

pod pokroviteljstvom Univerza na Primorskem / University of Primorska, UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta in Obalne galerije Piran

 

VEČ O DOGODKU

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
RICHARD LEPLASTRIER IN PETER STUTCHBURY
PREDAVANJI

Profesorja Richard Leplastrier in Peter Stutchbury (University of Newcastle, Australia) bosta imela vabljeni predavanji z naslovom “LIVING WITH A LAND” (Peter Stutchbury) in “BITS & PIECES” (Richard Leplastrier).

 

Predavanji bosta v sredo, 17. 4. 2019 ob 18:00, v Plečnikovi predavalnici. 

 

Dogodek je organiziran v sklopu ISA 2019 - Immersive School Of Architecture in v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12.

 

Predavanji bosta v angleškem jeziku. 

 

VEČ O PREDAVANJU RICHARDA LEPLASTRIERJA

 

VEČ O PREDAVANJU PETRA STUTCHBURYJA

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PODELITEV PLEČNIKOVIH ODLIČIJ 2019
PODELITEV

Vabimo vas na slovesno podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019, v ponedeljek, 15. aprila ob 12. uri v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani, Cankarjeva 20.

 

Prav tako vas vabimo na odprtje razstave del Plečnikovih nagrajencev, ki bo ob 14. uri v galeriji DESSA, Židovska steza 4.

 

Plečnikova odličja so osrednje javno in najvišje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, nastale v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali tujini, na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme. Podeljujejo se od leta 1973, ko je bil ob 100 obletnici rojstva velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika na pobudo delovnega kolektiva Ambient iz Ljubljane, za vsakoletno podelitev teh odličij ustanovljen Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Sklad danes deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljane. Nagrado skupaj podeljujejo arhitekturna stroka, Mestna občina Ljubljana (MOL) in Republika Slovenija.

 

Vabljeni!

 

 

Podelitev Plečnikovih odličij so omogočili člani in donatorji Sklada arhitekta Jožeta Plečnika

 

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije

Mestna občina Ljubljana 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Jernej Polajnar
SPOMINSKA OBELEŽJA
ZAPIS

ZADEVA:  postavljanje »spominskih obeležij« v  okviru družbene demokratične večstrankarske ureditve

 

Strategiji s področja kulture, pri Ministrstvu za kulturo,  bi bilo treba opredeliti področje postavljanja in vzdrževanja spomenikov (javnih, zasebnih, tako ali drugače ideoloških), kar je nujna naloga.

 

Iz članka » Živ, ulit v bron«, Jožica Grgič, Delo, 6. aprila 2017, povzemamo:

 

»Eden od odmevnejših primerov je spomenik pisatelju Borisu Pahorju, ki so v njegovi navzočnosti in z njegovim govorom odkrili v ljubljanskem parku Tivoli, in je bil pri nas in v svetu redek dogodek takšne vrste. Zato se odpira več vprašanj, na katera bi morala imeti vsaka družba, ko postavlja spomenike, odgovore : komu se postavlja spomenik , kje je primerna lokacija in kdo je avtor dela? 

Načeloma pri umeščanju kipov v okolje sodelujejo arhitekti ali krajinski arhitekti, tokrat pa niso. Tudi ta poteza je bila torej stihijska. Naročnica spomenika Mladinska knjiga si je izbrala prav to lokacijo , Mestna občina Ljubljana pa jo je odobrila. Gre za precedenčni primer v Ljubljani, ki lahko pomeni nevarnost, da bo odslej lahko vsako podjetje ali kdorkoli, ki bo imel denar, postavil javni spomenik kjerkoli na javnem prostoru. Ta kdorkoli pa bo tudi naročil spomenik komurkoli.« Za  javne spomenike bi bilo treba izvajalce in avtorje umetniškega dela izbirati z javnimi natečaji.

 

»Poraja se bojazen, da bodo v prihodnost podjetniški in še kakšni drugi motivi vplivali na kulturno in vizualno identiteto mesta. Vloga javnih spomenikov je bila vedno predvsem v predstavljanju družbenih idealov ter utelešenju političnega in kulturnega spomina naroda. Takšni spomeniki so težili k ovekovečenju dela pomembnih državljanov in narodnih herojev ter so bili vir narodnega ponosa. Seveda so predstavljali tudi oblast in ideološke matrice, posebno v totalitarnih družbah. Lahko so nam bili všeč ali ne, lahko smo se identificirali z njihovimi sporočili ali ne, toda stihije, kot se morda nakazuje zdaj, praviloma ni bilo.«

 

O problematiki postavljanja spomenikov v sedanji dobi na Slovenskem je treba oblikovati stališča,  predvsem vezano na problematiko s področja umestitev v prostor, vendar brez »vsebine« pač pri spomenikih ne gre. Vse to mora biti nato vključeno v »nacionalni program« za kulturo.

 

Pogoji urejanja prostora  in spomeniško varstvena služba, če dajejo soglasja k postavitvi spomenikov, potrebujejo družbeno podprte »smernice«,  in področno »obvez, kot sta na primer Nacionalni program za kulturo, ali Strategija s področja kulture, ipd.  

 

Iz teh »pravnih podlag« in družbenih usmeritev na državni ravni črpajo izhodiščne pogoje občine za urejanje problematike na občinski ravni. Kaj ta problematika vključuje, navajamo v nadaljevanju.

 

»Posegi v prostor« - na zasebnih ali na javnih krajih – so vezani na ustrezne »pravne podlage«, kar so »prostorski akti«, vsebine prostorskih aktov so pa odvisne od usmeritev, ki so v obliki nadrejenih javnih dokumentov opredeljene kot uradna izhodišča za te vsebine.

 

 

VEČ O TEMI TUKAJ

 

 

V Ljubljani, 12. 6. 2018

 

Martina Lipnik, u.d.i.a.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MEDNARODNI NAGRADNI NATEČAJ WIENERBERGER BRICK AWARD 2020: PRIJAVITE SVOJE OPEČNATE PROJEKTE
NAGRADNI NATEČAJ

 

 

Družba Wienerberger že devetič razpisuje neodvisni natečaj Brick Award za izjemne opečnate zgradbe z vsega sveta in vas vabi, da prijavite svoje projekte. Rok za prijavo je 9. april 2019. 

 

Wienerberger Brick Award, mednarodno nagrado za izjemne primere sodobne in inovativne opečne arhitekture, so prvič razpisali leta 2004. Njen namen je v ospredjepostavitita naraven gradbeni material ter pokazati, kako vznemirljiva, posebna in sodobna je lahko uporaba opeke v arhitekturi. Družba Wienerberger bo nagrado leta 2020 podelila že devetič, zato vabi arhitekte, da prijavijo svoje projekte prek spleta. Lani je bilo prijavljenih skoraj 600 projektov iz več kot 50 držav. Zmagovalec velike nagrade Brick Award prejme 7.000 evrov (ki je hkrati tudi zmagovalec v določeni kategoriji), nagrada za zmagovalce v ostalih štirih kategorijah pa znaša 5.000 evrov.

 

Nagrado podeljujejo v petih kategorijah:

 • Feeling at home (Občutek domačnosti),
 • Living together (Živeti skupaj),
 • Working together (Delati skupaj),
 • Sharing public spaces (Javni prostori),
 • Building outside the box (Gradnja brez omejitev).

 

 

Kakšni so kriteriji za sodelovanje?

Pomembno vlogo v vsakem predstavljenem projektu morajo imeti izdelki iz opeke: spekter njene uporabe od gradbenih rešitev z uporabo klasičnih opečnih zidakov, stenskih zidakov in strešnikov, do ustvarjalne uporabe opečnih tlakovcev in keramičnih fasadnih panelov. Zadnja kategorija je namenjena inovativnim konceptom in načinom uporabe opeke, kot so nove gradbene tehnologije, vključno z opeko po naročilu, in sodobni arhitekturni ornamenti. Brick Award je neodvisna nagrada, zato uporaba izdelkov družbe Wienerberger ni odločilen dejavnik za sodelovanje. Posebna pozornost bo namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost in energetsko učinkovitost. Dodatno merilo je, da je bil projekt zaključen v letu 2016 ali pozneje, s čimer se zagotovi aktualnost.

 

 

Kako sodelovati v nagradnem natečaju?

Natečaj za nagrado Brick Award 2020 je že odprt, prijavite se lahko do 9. aprila 2019. Ožji izbor 50 projektov, ki jih bodo nominirali novinarji in strokovnjaki za arhitekturo, bo objavljen na spletni strani družbe Wienerberger in njenih družbenih omrežjih od novembra 2019 dalje. Zmagovalce v posameznih kategorijah in dobitnika velike nagrade bo neodvisna mednarodna žirija arhitektov razglasila na slovesni podelitvi Brick Award, konec maja 2020 na Dunaju. Vsi nominirani projekti bodo objavljeni tudi v posebni monografiji The Brick Book'20. Med dosedanjimi člani žirije lahko izpostavimo arhitekte, kot so zmagovalec nagrade Pritzker leta 2012 Wang Shu, Laura Andreini, finalistka 2015 Mies van der Rohe, Jonathan Sergison in zmagovalka leta 2016 Anne Kaestle ... Zmagovalne projekte lahko najdete po vsem svetu. Prvo nagrado Wienerberger Brick 2004 je osvojil Josef Pleskot s svojo čudovito rešitvijo za prehod za pešce v grajskem parku na Češkem. V naslednjih letih je velika nagrada romala na Madžarsko, v Nemčijo, Lihtenštajn, Južno Afriko, na Tajsko, v Avstrijo in Španijo. Na zadnjem natečaju Wienerberger Brick Award 2018 so glavno nagrado prejeli arhitekti iz Velike Britanije in Švice. Nagrajeni projekti so vključevali stanovanjske in nestanovanjske gradbene objekte s široko paleto uporabljenih materialov, barv in oblik. Do sedaj med nagrajenci še ni bilo slovenskih projektov (pred štirimi leti je bil med prejemniki nagrade tudi hrvaški arhitekturni biro Rusan arhitektura za hišo, zgrajeno v Pulju), imeli pa smo predstavnika v strokovni žiriji, in sicer Matijo Bevka iz biroja Bevk - Perović Arhitekti. 

  

Informacije in prijava: https://wienerberger.si/novice/prijava-na-brick-award-2020

 

Če imate dodatna vprašanja glede prijave, pišite na e-mail: opekarna@wienerberger.com

 

Oglejte si lanske zmagovalce natečaja: https://wienerberger.si/novice/wienerberger-brick-award-2018-priznanje-visokokakovostni-opečni-arhitekturi

 

 

Dajte opeki veljavo, kot si jo zasluži – predstavite svoj projekt in se potegujte za nagrado!

 

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ODPRTE HIŠE SLOVENIJE
FESTIVAL

Odprte hiše Slovenije nas z odlično arhitekturo povezujejo že desetič

 

Izkusite presežke domače arhitekture na največjem nepremičninskem festivalu v živo

 

 

Med 5. in 7. aprilom 2019 bo po celotni državi potekal deseti festival Odprte hiše Slovenije (OHS). Na njem bo javnosti odprtih 90 kakovostnih, lepih in drznih stavb ter ureditev. Tema letošnjega jubilejnega festivala je “PROSTOR POVEZUJE”. Na festivalu boste lahko v živo izkusili najbolj kakovostne objekte in prostore, ki so nastali v zadnjih letih. Imeli boste tudi možnost iz prve roke slišati, kako je bivati v teh prostorih ter kako je potekala gradnja. Hkrati pa boste na vikendu dobili ogromno idej za svoje lastne nepremičninske podvige.

 

 

Objekte, ki bodo odprti javnosti na letošnjem festivalu OHS, je izbrala strokovna žirija v sestavi: Tomaž Krištof, univ. dipl. inž. arh., vršilec dolžnosti predsednika ZAPS; prof. Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh., profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani; dr. Matej Nikšič, univ. dipl. inž. arh., MA Urban Design; dr. Jernej Markelj, mag. inž. arh.; asist. Ana Kreč, m.i.a., asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter direktorica festivala OHS Lenka Kavčič, univ. dipl. inž. arh.

 

 

Izbor letošnjih objektov in ureditev vsebuje manj zasebnih, vendar več javnih prostorov, kar nakazuje, da se več investicij znova vlaga v urejanje skupnega prostora. Poleg tega lahko zasledimo nekaj večjih objektov, ki simbolizirajo ponovno strmo rast gradbeniškega sektorja po nedavni krizi. Vse objekte, ki jih boste lahko izkusili na desetem festivalu OHS najdete na njihovi spletni strani.

 

 

Tema letošnjega festivala OHS izpostavlja družbeno vlogo prostora. Saj je prostor medij, kjer poteka socializacija. To je lahko skromen dom, ki osredišča družino. Lahko pa je tudi širni park, kjer se vrstijo številni bežni odnosi. Od majhne mizice v kavarni, kjer dolge ure klepetamo, do skupnega delovnega mesta, kjer sodelavec nemo bulji v ekran - vse to so prostori, ki nas povezujejo na večih nivojih, ne le fizičnem. Ob tem je vreden premislek, kakšne prostore trenutno oblikujemo in kako nas ti prostori med sabo zares povezujejo?

 

 

Festival OHS je nastal leta 2010 po vzoru festivala Open House London. Ta je prvič potekal leta 1992 na pobudo ekonomistke Victorie Thornton. Od takrat se je ideja bliskovito razširila po vsem svetu in k sodelovanju privabila veliko mest in držav. Danes se vse organizacije odprtih hiš združujejo v mednarodni mreži Open House Worldwide.

 

 

Skozi devet preteklih izvedb je festival OHS postal največji arhitekturno nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen je enak že od samega začetka, in sicer širjenje primerov dobrih praks ter izobraževanje javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora. Do sedaj je bilo na festivalih OHS javnosti odprtih že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji.

 

 

Ob letošnjem desetem jubileju festivala je na ogled tudi pregledna razstava najbolj kakovostnih arhitektur, ki so bile vključene v program OHS z naslovom “Arhitektura v družbi - družba v arhitekturi”. Razstava je na Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega parka Tivoli odprta še do 15. maja 2019. Takrat se bo zaključila s podelitvijo prvih OHS nagrad.

 

 

Prijave na 10. Festival OHS se odprejo v ponedljek, 25 . 3. 2019. Za ogled se je zaradi omejitve prostih mest potrebno nujno prijaviti.

 

Vljudno Vabljeni!

 

 

10. festival Odprte hiše Slovenije ponosno podpirajo: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo, Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Eko sklad, Zavarovalnica Triglav, Salonit Anhovo, Knauf Insulation, Velux, Eternit, Wienerberger, Lafarge, Arcadia, Riko, Lumar, Pionirski dom, Triple Wood ter C&G.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
IMMERSIVE SCHOOL OF ARCHITECTURE 2019
MEDNARODNA POLETNA ŠOLA ARHITEKTURE

Aprila bo v fokusu spoštljiva arhitektura 

Aprila se bodo v Ljubljani in dolini Trente zvrstili prvovrstni dogodki, namenjeni spoznavanju spoštljivih oziroma senzibilnih arhitekturnih praks. Immersive School of Architecture bo udeležencem - z brezplačnimi odprtimi dogodki - in širši javnosti ponudila teden dni osredotočenega dela, kreativnosti, bogatih vsebinskih debat ter neposrednega stika s svetovno znanimi arhitekti. 

 

Po nekaj letih priprav bo v Sloveniji letos potekala prva izvedba tematsko osredotočene mednarodne poletne šole arhitekture, Immersive School of Architecture 2019 (ISA2019). Bogat strokovno- izobraževalni program sloni na dobri izkušnji tovrstnih šol v tujini, ki poglobljeno predstavljajo do ljudi in narave spoštljiv način prakticiranja arhitekture. Po vzoru tovrstnih šol bo tudi ISA 2019 temeljila na osebnem in angažiranem sodelovanju prijavljenih udeležencev s prvovrstnimi ter mednarodno uveljavljenimi arhitekti. 

 

Šola bo potekala med 11. in 16. aprilom 2019 - odprtje, zaprtje in spremljevalni program se bodo odvili v Ljubljani, sama šola pa bo udeležence za pet nepozabnih dni odpeljala na Kekčevo domačijo v Triglavskem narodnem parku. 

 

Šola ISA2019 je namenjena študentom in praktikom arhitekture. Prvi tovrstni dogodek v Sloveniji bo za udeležence enkratna priložnost, da se pobliže spoznajo z vse bolj aktualnimi arhitekturnimi praksami, ki temeljijo na spoštljivem odnosu do ljudi, prostora, skupnosti in narave. 

 

Udeležence šole bosta vodila mentorja in arhitekta Richard Leplastrier in Peter Stutchbury. Oba sta dobitnika številnih nagrad za dosežke v arhitekturi, sicer pa tudi profesorja na Univerzi v Newcastlu in mentorja na Glenn Murcutt Masterclass. Vodilni trio mentorjev bo zaokrožila Maruša Zorec iz ljubljanske Fakultete za arhitekturo, povabljena avtorica paviljona na lanskoletnem beneškem arhitekturnem bienalu ter priznana strokovnjakinja za subtilne in navdihujoče prenove objektov kulturne dediščine. Ob glavnih mentorjih bodo z udeleženci sodelovali tudi drugi arhitekti in strokovnjaki za določena področja - vsi so podrobneje predstavljeni na spletni strani šole ISA 2019 www.immersive-architecture.com 

 

Program šole ISA2019 bo spremljala vrsta dogodkov. Vsi spremljevalni dogodki so brezplačni in odprti za vse, ki jih zanimajo sodobna razmišljanja o arhitekturi, njeni protagonisti in njihovi projekti. Zaradi omejenega števila mest organizatorji priporočajo predhodne prijave na info@immersive-architecture.com

 

2. aprila 2019 bo v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekalo odprtje razstave opusa del arhitektov Richarda Leplastrierja in Petra Stutchburyja. Razstava bo na ogled do 21. aprila. 

 

10. aprila 2019 bosta omenjena avtorja (tudi mentorja v programu šole) vodila po razstavi in pozneje sodelovala v moderiranem pogovoru. 

 

17. aprila 2019 bo na odprtem razstavišču na bregu Ljubljanice v Trnovem potekalo odprtje razstave OUTSIDER Open Air Exhibition, ki bo predstavila dela udeležencev šole. Istega dne bo na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani potekalo večerno predavanje arhitekta Petra Stutchburyja. S tem predavanjem se bo program šole tudi uradno zaključil. 

 

ISA2019 poteka v organizaciji arhitekturnega studia Biro Ga Biro Gašperič in pod pokroviteljstvom avstralske arhitekturne fundacije OZ.E.TECTURE. Bogat spored šole in njen spremljevalni program so podprli ljubljanska Fakulteta za arhitekturo, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, revija OUTSIDER, zavod aFront ter vrsta vodilnih podjetij s področja trajnostne gradnje v Sloveniji. 

 

Več informacij o ISA 2019 in spremljevalnem programu je na voljo www.immersive- architecture.com ali info@immersive-architecture.com

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
JAN GEHL
PREDAVANJE

 

Prof. Jan Gehl iz The Royal Danish Academy of Fine Arts bo imel vabljeno predavanje z naslovom “Liveable Cities for the 21st Century”. 

   

Predavanje bo v četrtek, 11. 4. 2019 ob 18. uri, v Plečnikovi predavalnici. 

    

Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. 

 

Predavanje bo v angleškem jeziku. 

 

VEČ O PREDAVANJU

 

Vljudno vabljeni! 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Palm Garden House v avtorstvu Richarda Leplastrierja, foto Michael Wee
ISKANJE ARHITEKTURE
OKROGLA MIZA IN VODEN OGLED

Predstavnika sodobne avstralske arhitekture Richard Leplastrier in Peter Stutchbury sta med najbolj priznanimi in uglednimi arhitekti na svetu. Richard in Peter nista znana samo po svojih elegantnih in rahločutnih delih, temveč sta visoko cenjena tudi zaradi nenehnega poučevanja, deljenja znanja in mentorstva tako mladim nadobudnim kot tudi že uveljavljenim arhitektom. Svoj pristop do arhitekture in svojo življenjsko filozofijo predajata s poudarkom na povezanosti, odzivnosti, spoštovanju in pravičnosti.

 

Avstralska arhitekta nas bosta vodila po razstavi Iskanje arhitekture, nato pa v pogovoru z Matejem Gašperičem razkrila več o svojem zanimivem pristopu do arhitekture.

 

Sreda, 10. april od 17.00

 

Voden ogled: 17.00 Več>>

Okrogla miza: 18.00 Več>>

 

MAO, Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

Več o dogodku>> ali izobrazevanje@mao.si.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NEIL M. DENARI
PREDAVANJI

Prof. Neil M. Denari, NMDA/UCLA bo imel dve vabljeni predavanji. 

 

 

Prvo predavanje, z naslovom Pixels, voxels, dots & dashes”, bo v ponedeljek, 8. 4. 2019 ob 19. uri. 

 

 

Drugo predavanje, “X, Y, Zebra” pa bo v torek, 9. 4. 2019, ob 19. uri. 

 

 

Obe predavanji bosta v Plečnikovi predavalnici. 

 

Dogodka sta organizirana v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. 

 

Predavanji bosta v angleškem jeziku. 

 

 

Več o PRVEM in DRUGEM predavanju.

 

 

Vljudno vabljeni! 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA V DRUŽBI - DRUŽBA V ARHITEKTURI
RAZSTAVA

Tivolska promenada vabi k ogledu presežkov domače arhitekture

 

Pregledna razstava najboljših objektov in prostorov, v katere smo v zadnjih letih lahko vstopili

 

Med 15. 3. in 15. 5. 2019 bo v Jakopičevem sprehajališču na ogled razstava z naslovom “Arhitektura v družbi - Družba v arhitekturi”. Razstava predstavlja najbolj kakovostne gradnje, nepremičnine in arhitekture, ki so odprla svoja vrata javnosti v okviru festivala Odprte hiše Slovenije.

 

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) poteka vse od leta 2010. V tem času je imel vsak možnost izkusiti že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji. Letošnji festival, ki bo potekal aprila, bo deseti po vrsti. Ob tem jubileju bo na ogled izbor najbolj kakovostnih projektov, ki so bili vključeni v program OHS.

 

Tema “Arhitektura v družbi - Družba v arhitekturi” naslavlja dinamiko odnosa med prostorom in človekom. Skozi zgodovino sta se arhitektura in družba vedno znova odsevali druga v drugi. Zato je prostor ogledalo, ki jasno zrcali duha trenutne družbe. Presek najboljših projektov po 10 izvedbah festivala OHS nakazuje subtilne družbene in prostorske spremembe, ki smo jim bili priča v zadnjem obdobju.

 

Poleg izbranih objektov bodo na ogled tudi grafične interpretacije posameznih projektov, ki so nastale v okviru delavnice “Razumeti arhitekturo”. Zanimive grafike so pripravili študenti in študentke Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani ter Oddelek za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru.

 

Med samo razstavo bo potekalo javno glasovanje za najboljši projekt. Svojemu favoritu boste lahko namenili glas preko družabnih omrežjih Instagram in Facebook. Razstava se bo zaključila z uradno zatvoritvijo, kjer bodo najbolj priljubljeni projekti prejeli nagrade OHS. Poleg tega bo potekala javna dražba razstavljenih plakatov, s čimer si boste del kakovostne arhitekture lahko odnesli tudi domov.

Vljudno vabljeni!


________

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) je največji arhitekturno nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen festivala je širjenje primerov dobrih praks in izobraževanje javnosti o vrednotah dobro oblikovanega prostora. OHS je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki povezuje podobne organizacije iz celega sveta.Več informacij o OHS najdete na spletni strani: http://www.odprtehiseslovenije.org

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
V OSPREDJE 4: PIONIRKE SLOVENSKE ARHITEKTURE, GRADBENIŠTVA IN OBLIKOVANJA
RAZSTAVA

Vabimo vas na odprtje razstave V ospredje IV: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki bo v ponedeljek, 4. marca 2019 ob 19. uri v galeriji Dessa.

 

Razstava bo na ogled do 11. aprila 2019.

 

Arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja 4, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, nadaljuje niz razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, torej v poklicih, ki so/veljajo za tradicionalno moške. Tokrat so poleg predvojnih in prvih povojnih ljubljanskih diplomantk predstavljene tudi tiste, ki so študij zaključile v tujini.

VEČ

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA INVENTURA 2016_2018
BIENALNA RAZSTAVA DRUŠTVA ARHITEKTOV LJUBLJANE

Vljudno vas vabimo na odprtje pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana arhitekturainventura 2016_2018 v sredo, 20. februarja 2019, ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

Razstava bo na ogled do 24. marca 2019.

 

V sklopu razstave vas vabimo na predavanja pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri

Tomaž Slak, Klemen Vodnik

Center arhitekture Slovenije

Študenta: Andraž Keršič, David Klobčar

 

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Maruša Zorec

Študenta: Mateja Železnik, Rok Smrkolj

 

četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri

Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Študentki: Barbara Žunkovič, Danaja Vastič

 

četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri

Okrogla miza: Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi

 

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Gostitelj razstave je Cankarjev dom, kulturni in kongresni center, Prešernova 10, 1000 Ljubljana.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
AGLAÉE DEGROS
PREDAVANJE

Prof. Aglaée Degros iz TU Graz bo imela vabljeno predavanje z naslovom “Traffic space is public space”.

 

Predavanje bo v četrtek, 4. 4. 2019 ob 18:00, v Plečnikovi predavalnici.

 

Dogodek je organiziran v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12.

 

Predavanje bo v angleškem jeziku. 

 

VEČ O PREDAVANJU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PROF. EDO RAVNIKAR: UTRINKI IZ ŽIVLJENJA IN DELA VELIKEGA ARHITEKTA MALEGA NARODA
PREDAVANJE

Vabimo vas na predavanje arhitektke Majde Kregar, ki bo v sredo, 27. marca 2019, ob 18. uri v Galeriji DESSA.

 

Pogovarjali se bomo, kako in kaj se je učil, kako so se učili od njega, kako so okolje, družba in posebnost časa pogojevali njegovo delo, pa o njegovi metodi dela, načelih, odnosih in izjavah – vse skozi oči in razumevanje dolgoletne učenke, sodelavke in snahe Majde Kregar.

 

Z njegovimi očarljivimi skicami pa se ga bomo spomnili kot virtuoznega iskalca lepote v naravi in arhitekturi.

 

Več na spletni strani www.dessa.si

 

Vljudno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Medprostor
ŽIVETI Z VODO IN MOJA REKA PRAZNUJE
KONFERENCA

Petek, 22. marec od 15.00

 

MAO, Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

Kakšne prostore danes oblikujemo in gradimo v naši krajini, ki jo zaznamuje voda?Kakšne nove pristope in metode so arhitekti in krajinski arhitekti uspeli plasirati skozi svoje projekte v zadnjih letih in kaj zanimivega načrtujejo v bližnji prihodnosti? 

 

 


Na zaključni konferenci projekta Živeti z vodo, ki jo MAO organizira na Svetovni dan voda, bomo pregledali nedavne in nove projekte arhitektov in krajinskih arhitektov, da bi preverili, na kakšen način povezujejo vodo in življenjski prostor ter kakšne izzive v povezavi z vodo v naseljenih območjih vidijo v prihodnosti.

 

15.00 Živeti z vodo, zaključna konferenca
Na konferenci bodo sodelovali Maja Simoneti in Urška Kranjc, Jelka Hudoklin, Ana Kučan, Medprostor, Atelje Ostan Pavlin

 


17.00 Moja reka praznuje, Praznovanje reke Ljubljanice
Prisluhnili bomo predstavitvi projekta Ljubljanica povezuje, predstavitvi kralja voda, sulca, in spoznavali reko Ljubljanico kot kulturni spomenik državnega pomena. 

 

Brezplačno, predhodne prijave niso potrebne.

 

Več: www.mao.si ali  Facebook dogodek>>.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ZAMISLI SODOBNEGA BIVANJA
POSVET

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad Republike Slovenije in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

 

POSVET: ZAMISLI SODOBNEGA BIVANJA

 

19. 3. 2019 ob 16. uri, Plečnikova predavalnica, FA

 

Udeležence bo uvodoma nagovoril dekan FA izr. prof. dr. Matej Blenkuš.

 

Sodelovali bodo:
mag. Črtomir Remec, direktor SSRS 
Damjana Varšek, sekretarka SSRS 
Aleš Prijon, državni sekretar, MOP 
prof. Janez Koželj, podžupan MOL 
prof. mag. Tadej Glažar, FA
izr. prof. Anja Planišček, FA 
David Groleger, mia.
izr. prof. Mihael Dešman, FADogodek bo vodila arh. Maja lvanič.

 

VEČ O DOGODKU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
POZICIJA ARHITEKTURE IN UREJANJE PROSTORA V DANAŠNJI DRUŽBI
OKROGLA MIZA V SKLOPU RAZSTAVE ARHITEKTURA INVENTURA

Vabljeni na okroglo mizo z naslovom Pozicija arhitekture in urejanje prostora v današnji družbi v okviru razstave Arhitektura inventura v četrtek 21. marca 2019 ob 17.00 uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

 

V obravnavi prostora smo po eni strani priča odločitvam, ki jih usmerjajo kratkoročni gospodarski interesi in imajo po mnenju mnogih škodljive posledice, državotvorne investicije, za katere velja presoja, da ne prinašajo neposrednega dobička, pa čakajo že desetletja.

Po drugi strani opazujemo, kako mnoge lokalno usmerjene občinske prostorske politike v male občine razkosane Slovenije razprodajajo zemljo za gradnjo individualnih hiš. Tako se dežela suburbanizira, uničuje se kulturna krajina.

Civilne iniciative so sicer učinkovit faktor pri odločanju o prostoru vendar pa so njihove akcije pogosto usmerjene preveč lokalistično.

Razpravo želimo usmeriti predvsem v vprašanje, kako ujeti učinkovite elemente urejanja prostora, ki so bili mogoči v preteklih obdobjih in so v resnici omogočali vpliv širše družbe na načrtovanje programov in urejanje prostora.

 

Sogovorniki:

- Aleš Prijon, Ministrstvo za okolje in prostor

- Miran Gajšek, MOL, oddelek za prostor

- prof. dr.  Pavel Gantar

- Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo

- Martina Lipnik, članica  Izvršnega odbora Društva arhitektov Ljubljane

 

Okroglo mizo vodi Jurij Kobe, predsednik Društva arhitektov Ljubljane

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR III
TRETJI SKLOP REDAVANJ OB RAZSTAVI ARHITEKTURA INVENTURA

V sklopu razstave Arhitektura inventura vas vabimo na tretji sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

Četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

 

Atelje Ostan Pavlin

Ustvarjanje prostora/Placemaking
Kje se skriva težko merljiva dodana vrednost urejenega, harmoničnega prostora in kaj so njegovi različni atributi (estetski, energetski, etični, ekonomski...)? Kako s kakovostno arhitekturo in urbanizmom oplemenititi prostor in hkrati dvigniti vrednost našega bivalnega okolja? Česa bi se pri tem morali zavedati različni naročniki in odločevalci?
V predavanju se bomo sprehodili skozi ta splošna izhodišča ter jih ilustrirali z recentnimi projekti, nastalimi v Ateljeju Ostan Pavlin v zadnjih letih!

 

 

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Kako arhitektura oblikuje prostor?

Kako lahko z oblikovanjem novih arhitekturnih potez in oblikovanjem interiera ustvarjamo nove, boljše prostore v obstoječih strukturah?

Govorila bosta o vplivu sprememb na doživljanje prostora in počutja v njem. 

Intervencije v obstoječe prostore iz različnih časovnih obdobij, bosta predstavila na treh svojih projektih.

 

študentka:

Danaja Vastič 

Hiša za posameznika, prostor za skupnost

Predstavitev projekta bivalnega kompleksa za zdravnike v Ugandi, ki je bil leta 2017 zgrajen s pomočjo humanitarne organizacije Edirisa UK in Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Nove bivalne enote nudijo namestitev zdravstvenim delavcem, ki lokalnemu prebivalstvu nudijo zdravniško oskrbo in s tem izboljšano kakovost bivanja.

 

napovedujemo:

četrtek, 21. 3. 2019, ob 17. uri

Okrogla miza: Pozicija arhitekture in urejanja prostora v današnji družbi

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KONFERENCA ARHIHOME
KONFERENCA

Zavod za promocijo arhitekture (ZPAR) vabi na tradicionalno strokovno konferenco, ki jo organizirajo 21. marca 2019,  v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Tema srečanja bodostanovanjski objekti. Želja organizatorja je ponovno povezati stroko, tokrat tako člane ZAPS, kot IZS. Na dogodku bodo predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. V sklopu dogodka bomo naredili pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu stanovanjske gradnje, večstanovanjskih in enostanovanjskih objektov in njihovih notranjih ter zunanjih ureditvah.

 

Udeležba na konferenčnem delu je plačljiva in je akreditirana v skladu s splošnim Aktom o stalnem poklicnem izobraževanju članov ZAPS (3 kreditne točke) in IZS (2 kreditni točki) . Člani ZAPS in IZS in DAL bodo deležni posebne ugodnosti na podlagi registracije, ki jo  izpolnite v spletnem obrazcu dogodka pod menijem VSTOPNICE.

 

Standardna karta / za člane ZAPS, DAL ali IZS  - 80 / 60 eur (Vključuje: vstopnino na vsa predavanja na konferenci; potrdilo za pridobitev kreditnih točk (IZS, ZAPS); pijača, malica, kosilo,)

 

Standardna karta z večerjo / za člane ZAPS, DAL ali IZS - 100 / 80 eur

 

VEČ O KONFERENCI

 

Z uveljavitvijo Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (v nadaljevanju ZAID), je stopil v veljavo tudi Splošni akt o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev.

Letni program predstavlja nabor obveznih in izbirnih vsebin, ki se bodo izvajale in pokrivajo štiri osnovne tematike: zakonodaja in standardi, teorija in referenčna praksa, tehnologija, materiali in tehnika ter poslovanje in management. 

Član ZAPS mora v koledarskem letu zbrati najmanj šest kreditnih točk s področja poklicnih nalog, ki jih opravlja.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PROF. ADAM CARUSO
PREDAVANJE

VABILO NA PREDAVANJE 

 

Prof. Adam Caruso iz ETH Zürich bo imel vabljeno predavanje z naslovom Architecture and the Historic Present. Predavanje bo v četrtek 21. 3. 2019 ob 19. uri v Plečnikovi predavalnici.

 

Dogodek organizira Fakulteta za arhitekturo v sodelovanju s seminarjem prof. Carusa iz ETH Zürich v okviru cikla Gostujoče predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova 12. Predavanje bo v angleškem jeziku.

 

Vljudno vabljeni!

VEČ O PREDAVANJU

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DUH BAUHAUSA
PROJEKCIJA FILMA

V okviru 21. festivala dokumentarnega filma, ki bo v med 13. in 20. marcem v dvoranah Cankarjevega doma, Kinodvora in Kinoteke, bo na ogled tudi dokumentarec Duh Bauhausa o eni najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius. 

 

 

 

Duh Bauhausa/Bauhaus Spirit

Vom Bauen der Zukunft – 100 Jahre Bauhaus 

Režija Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch; Nemčija, 2018; 92' 

 

Film ponuja vpogled v čas, ko je Gropius s sodelavci zasnoval radikalno umetniško utopijo, sintezo svobodnega navdiha in striktnih struktur, obogatitve in preprostosti, svetlobe in jasnosti. 

 

Ko so nacisti leta 1933 šolo ukinili, se je njen vpliv razširil po svetu, še posebej v ZDA. Vpliv Bauhausa je viden še danes, sploh kadar se sprašujemo, kako hočemo živeti in kam želimo naprej? Kaj imajo npr. sodobne favele v Kolumbiji opraviti z delavskim naseljem v Desauu? 

 

Film ponuja širši kontekst, ni zgolj zgodovinsko in hagiografsko posvetilo gibanju, temveč ideje izpred stoletja poveže s sodobnimi umetniškimi, arhitekturnimi in urbanističnimi smernicami. 

 

Redni projekciji:  

Sobota, 16. marec ob 18.15. uri, Kosovelova dvorana

Ponedeljek, 19. marec ob 17. uri, Kosovelova dvorana

 

Cene: skupina nad 10 oseb = 4EUR/osebo 

Redna cena: 5'30

Popusti

4'50* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

10-odstotni ob nakupu petih; 20-odstotni ob nakupu desetih vstopnic
Popusti se ne seštevajo.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NOVE TOPOLOGIJE. FOTOGRAFIJA, KRAJINA IN SUBJEKT.
PREDAVANJE

Vabimo vas na predavanje Petra Raucha, ki bo to sredo, 13. 3. ob 18. uri, v predavalnici A4 na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

 

Nove topologije.
Fotografija, krajina in subjekt.

 

Peter Rauch je diplomirani arhitekt, magister fotografije in doktorski kandidat s področja filozofije in teoretske psihoanalize. V ustvarjalni praksi se ukvarja z razmerjem med dokumentom in artefaktom. V teoriji ga zanimajo vznik mišljenja v perspektivi Heglove dialektike in Lacanove psihoanalize, vloga negacije v konstituciji objekta in vprašanje preloma v poljih umetnosti, znanosti in politike. Redno ustvarja, predava, objavlja, razstavlja doma in drugod. Njegova ključna pretekla dela so Prerez v Galeriji Škuc (2018), Paviljon v MSUM (2017), Minimalna razlika med tem in onim (2016), Objekti (2009-2015), Tretji kraj (2014), Skupnost (2012-2013) in Traffic Kids (2009). 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DAN ODPRTIH VRAT V ATELJEJIH ARHITEKTK IN OBLIKOVALK
ODPRTA VRATA

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2019, Center arhitekture Slovenije organizira četrti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat ponuja projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. 

 

Letos vrata odpirajo: 

V LJUBLJANI: 

ODPRTE HIŠE SLOVENIJE / ZAVOD AFRONT : Lenka Kavčič, Kaja Tomšič, Janža Dolinšek, Nina Puconja, Katja Didovič, Luka Žibret 

 

ASK 4 : Špela Kokalj 

 

GENIUS LOCI, inštitut za arhitekturo in urbanizem: Jadranka Grmek 

 

PRIMA : Ariana Furlan Prijon 

 

DANS ARHITEKTI : Vlatka Ljubanović, Eva Fišer Berlot, Katarina Pirkmajer Dešman 

 

ZAVOD PIKA : Mateja Panter 

 

mKUTIN ARHITEKTURA : Meta Kutin 

 

MOJCA FO STUDIO : Mojca Fo 

 

PROSTOROŽ : Alenka Korenjak, Maša Cvetko, Klara Otorepec, Sara Ana Vrtovec 

 

V VOLČJI DRAGI: 

STUDIO BONUTTI : Ines Bonutti 

 

MoMoWo je bil prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Primarni cilj projekta MoMoWo je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so (in v določeni meri še) ovirali afirmacijo žensk, aktivnih v svetu projektiranja in gradnje. MoMoWo ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo Dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk in oblikovalk. Projekt je k sodelovanju vabil širse skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu. To poslanstvo s prevzemom organizacije Dnevov odprtih vrat od letošnjega leta pod pokroviteljstvom ZRC SAZU UIFS nadaljuje Center arhitekture Slovenije

Več o dogodku TUKAJ
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR II
DRUGI SKLOP PREDAVANJ OB RAZSTAVI ARHITEKTURA INVENTURA

V okviru razstave Arhitektura inventura vas vabimo na drugi sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri, velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Pouk prostora

Premisleki o vlogi arhitekture v izobraževanju na primeru OŠ in vrtec Cerklje ob Krki.

 

Maruša Zorec

Prostor med plastmi časa

Kako lahko arhitektura preteklih obdobij zaživi v našem času, kaj je pri tem delo arhitekta in kakšne možnosti nam odstira to zanimivo področje? 

Na predavanju bodo predstavljeni trije projekti prenov - realizacija, projekt brez arhitektov in projekt z delovne mize.

 

 

Študenta:

 

Mateja Železnik

Mesta, hiter napredek in ekonomija kapitalizma poveličujejo individualizem in za seboj puščajo številne osamljene osebe, ki si tolažbo iščejo na spletu. Kot pravi Rem Koolhaas , danes večino življenja preživljamo znotraj objektov kot živali v živalsekm vrtu in nam vsak TV oz. zaslon predstavlja nadomestek okna. Medtem, ko se naše resnično življenje odvija znotraj, so sanje o gibanju na prostem postale kibernetični prostor,...

Pobeg se skriva v senzorični, večplastni in čutni arhitekturi. Arhitektura ima moč, da nas poveže s prostorom in časom ter ju hkrati omeji pravi Juhanni Pallasmaa. Zato, če želimo stopiti v stik s svetom, mu moramo samo odpreti vrata,...

 

Rok Smrkolj

Arhitektura ustvarja prostor skupnosti

Arhitektura ima moč, da ustvari resnično javne prostore, torej prostore, ki so centri skupnosti nas vseh. Kako ustvariti prostore skupnosti v jukstapoziciji s prostori potrošnje je osrednje vprašanje predavanja. 

 

napovedujemo:

četrtek, 14. 3. 2019, ob 17. uri

Atelje Ostan Pavlin

Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

Študentki: Barbara Žunkovič, Danaja Vastič 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KJE SO ZIDOVI NUK 2?
POSVET IN RAZSTAVA

V četrtek, 7. marca 2019, vas ob 19. uri vabimo v Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice na razstavo in posvet o gradnji nove Narodne in univerzitetne knjižnice. Naj se gradnja začne! Novo stavbo, namenjeno vizijam, znanju, srečevanjem, prepletanju in izmenjavi idej, zbliževanju, spraševanju in ostrenju oblikovanja misli, potrebujemo zdaj!

 

Govorci na okrogli mizi: ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir, arhitekta projekta NUK 2 Matija Bevk in Vasa Perović, minister za šolstvo, izobraževanje in šport dr. Jernej Pikalo, rektor univerze dr. Igor Papič, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, Miloš Kosec (Outsider); moderira Ajda Bračič (Outsider)

 

Avtorji razstave: Žiga Cerkvenik (NUK), Ajda Bračič (Outsider), Nina Granda (Outsider), Matevž Granda (Outsider), Marijan Rupert (NUK)

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DELO V ARHITEKTURI
ANKETA

Prihodnja številka revije Outsider bo govorila o temi dela v arhitekturi.

 

Pripravili so anketo, katere rezultati bodo pomagali dobiti boljši vpogled v stanje v stroki.

 

Anketo lahko izpolnite na POVEZAVI.

 

Odgovore sprejemajo do 8. 3. 2019.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ARHITEKTURA USTVARJA PROSTOR
SKLOP PREDAVANJ V OKVIRU RAZSTAVE ARHITEKTURA INVENTURA

V sklopu razstave Arhitektura inventura vas vabimo na prvi sklop predavanj pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

 

četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri, velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

 

Tomaž Slak, Klemen Vodnik

Kako arhitektura oblikuje prostor?

Skozi aktualne in pretekle izvedene projekte našega biroja bomo predstavili svojo vizijo, kaj je v arhitekturi tisto, kar oblikuje prostor, kaj ga ustvari kot kvaliteto in predvsem, kako odločilni so pri tem kontekst, spoštovanje do obstoječega in odnos do tradicionalnega v arhitekturi ob upoštevanju vseh izzivov in potreb sodobnega sveta v okviru današnje trajnostne paradigme.

 

Center arhitekture Slovenije

Center arhitekture Slovenije deluje na področju vzgoje in izobraževanja ter ozavešča o pomenu kakovostno grajenega prostora. Program Igriva arhitektura, ki deluje že deseto leto z različnimi projekti otrokom od vrtca do srednje šole na igriv način odstira svet arhitekture in oblikovanja. Predstavili bomo projekte, ki so bili zasnovani z namenom krepiti zavedanje o vplivu prostora in arhitekture na naše življenje, zdravje, počutje, uspešnost, varnost in zadovoljstvo.

 

Študenta:

Andraž Keršič

Prenova Frančiškanskega samostana v Ljubljani

Z odvzemanjem obstoječih struktur, odpiranjem na ključnih stikih in novimi objekti oživljam nekdanji zaprti vrt Frančiškanskega samostana. Nastane nov tip odprtega mestnega prostora, hkrati pa se v središču mesta odprejo pomembne nove povezave za pešce. Na območju ohranjam obstoječi program, ki ga ločim na zasebni in javni del. Kot posebno vrednoto izpostavim obstoječo knjižnico in umetnostno zbirko, ki ju odprem javnosti. Ohranjam kvalitetne obstoječe strukture, ki jih s svojo intervencijo na novo povežem. Ob Čopovi in Nazorjevi ulici obiskovalec prek dveh mestnih lož in stavb knjižnice ter umetnostne zbirke vstopa v oživljeni hortus conclusus.

 

David Klobčar

V svojem magistrskem delu prikazujem arhitekturni prostor kot vrednoto, ki omogoča reintegracijo na več nivojih. S posegom na degradiranem območju reke, ki v prostoru ločuje posamezne predele mesta, prikažem aktiven način vključevanja mladostnih odvisnikov v lokalno skupnost.

 

napovedujemo:

četrtek, 7. 3. 2019, ob 17. uri

Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap

Maruša Zorec

Študenta: Mateja Železnik, Rok Smrkolj

 

VABLJENI !

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
USTVARJALNA IZMENJAVA 2019
DOGODEK

V MAO med 13. in 15. februarjem prihaja praznik arhitekture, saj se bo v okviru platforme Future Architecture odvila Ustvarjalna izmenjava 2019.

 

Dogodek bo omogočili interakcije ter povezovanje med ustvarjalci, občinstvom ter strokovno javnostjo. Poleg 25 obetavnih ustvarjalcev s področja grajenega okolja iz celega sveta bodo zanimivi gostje na dogodku tudi: 

 

Giovanna Borasi (glavna kustosinja Kanadskega arhitekturnega centra - CCA)

Gustavo Utrabo (Aleph Zero – že drugič prejemnik prestižne arhitekturne nagrade RIBA 2018 za obetavne arhitekte)

Freek Persyn (51N4E - izjemni in prodorni arhitekti s svojevrstnim nenavadnim stilom iz Belgije, ki so lani prejeli evropsko nagrado za urbani javni prostor)

Špela Videčnik (OFIS, ki velja za enega od najbolj prodornih slovenskih arhitekturnih birojev) ter predstavniki nekaterih najbolj zanimivih in prodornih inštitucij, producentov in festivalov iz cele Evrope. 

 

Arhitekturni sejem Future Architecture Fair bo predstavil najnovejše projekte, iniciative in organizacije ter nas seznanil z najnovejšim dogajanjem v svetu arhitekture, z razstavljalci kot so Zuecca Project Space (Benetke), Creative Food Cycle (Barcelona) in MakeCity (Berlin). Vrhunec sejma bodo Koktajl prezentacije, kjer se bodo udeleženci sejma ob koktajlih predstavili v hitrih 5 minutnih predstavitvah.

Na trodnevnem dogodku bodo prisotni tudi predstavniki članov platforme, kot so Fundacija Mies Van Der RoheMAXXI, RimKopenhagenski arhitekturni festivalLizbonski arhitekturni tirenaleArhitekturni tirenale Oslo, Strelka Institute in mnogi drugi.

Dogodek bo v video sporočilu otvoril Michel Magnier, direktor za kulturo in ustvarjalnost Evropske komisije, Ivan Blasi iz Fundacije Mies van der Rohe pa bo ob tej priložnosti svetovni javnosti prvič oznanil 5 finalistov Evropske nagrade za sodobno arhitekturo – EU Mies Award 2019.

 

Več informacij v priponki ter na POVEZAVI>>

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PRIPRAVA PLAKATOV - ARHITEKTURA INVENTURA 2019
NAVODILO

Dostava plakatov, maket, izdelkov in publikacij: v ponedeljek, 18.2.2019 med 9.00 in 15.00 uro v dvorano M1, vhod iz Male galerije.

 

Podiranje razstave in prevzem gradiva: v ponedeljek, 25.3.2019 med 9.00 in 15.00 uro

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SLOVENSKA ALPSKA ARHITEKTURA 2008―2018
RAZSTAVA

Odprtje pregledne razstave Slovenska alpska arhitektura 2008―2018 bo v ponedeljek, 28. januarja, ob 20. uri v Galeriji DESSA, Židovska 4 v Ljubljani.

 

Slovenska alpska krajina je eno tistih krhkih okolij, ki so zaradi dragocene neokrnjene narave, ekstremnih vremenskih in topografskih pogojev, stavbne dediščine in jasno izoblikovane tradicije posebej občutljiva na arhitekturne intervencije. Zato morajo biti posegi v gorske ambiente dolgoročno in široko premišljeni, podrejeni izjemni alpski scenografiji, spoštljivi do kulturnega kon teksta ter kvantitaivno omejeni. Na razstavi predstavljamo trideset presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije, zgrajenih v zadnjih desetih letih v alpski regiji, kot jo določa Alpska onvencija. Širši izbor smo pripravile kustosinje Kristina Dešman, Maja Ivanič in Špela Nardoni Kovač. Dvaindvajset projektov, ki predstavljajo jagodni izbor, je izbral mednarodni selektor, avstrijski arhitekt Bernardo Bader.

 

Razstava bo odprta do 28. februarja 2019.

VEČ O RAZSTAVI

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PLEČNIKOVA NAGRADA ZA LETO 2019
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

 

razpisuje

 

Plečnikovo nagrado za leto 2019 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.

 

Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedeni področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

 

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije.

 

Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta.

 

Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 15. februarja 2019 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si

 

Navodila za pripravo predlogov so objavljena na www.drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2019

 

Razpisu je treba priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.

 

Plečnikova odličja za leto 2019 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.

 

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
KONKRETNO O KONKRETNI UTOPIJI
SIMPOZIJ

Arhitektura in spomeniki v Jugoslaviji po MoMI

Ponedeljek, 14. januar od 14.00

 

Dan po zaprtju razstave "Toward a Concrete Utopia, Architecture in Yugoslavia, 1948–1980", na ogled v New Yorku, odmevno razstavo o arhitekturi socialistične Jugoslavije simbolno zapiramo tudi v Ljubljani, v MAO. Na zaključnem dogodku bodo arhitekti, umetnostni zgodovinarji, teoretiki in raziskovalci razpravljali o obsežni arhitekturni in memorialni zapuščini socialistične Jugoslavije.

 

Ali je razstava jugoslovanske arhitekture (1948–80) v Muzeju sodobne umestnost v New Yorku prelomnica v vrednotenju tega obdobja? Se je vrednotenje jugoslovanskega modernizma s postavitvijo na piedestal globalno vplivne institucije spremenilo? Kakšno je bilo in kakšno je danes mesto jugoslovanske arhitekture in monumentalne spomeniške plastike v svetu? Kakšne kulturnopolitične in epistemološke implikacije ima tovrstno globalno historiziranje in kanoniziranje jugoslovanske umetnosti in arhitekture za nas doma?

 

Gostje bodo Vladimir Kulić v živo iz ZDA, Tamara Bjažić Klarin, Petra Čeferin, Martina Malešič, Maroje Mrduljaš, Luka Skansi, Boštjan Vuga, Aleš Gabrič, Lev Kreft, Oto Luthar, Svetlana Slapšak, Sanja Horvatinčić in Beti Žerovc.

 

Brezplačno, predhodne prijave niso potrebne.

 

Več o dogodku>>ali izobrazevanje@mao.si.

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje  

Museum of Architecture and Design

Pot na Fužine 2,1000 Ljubljana, Slovenia

 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE