DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

DOSHOP
POP-UP TRGOVINA DRUŠTVA SLOVENSKIH OBLIKOVALCEV

Julija se v Centru ROG  odpira  pop-up trgovina Društva slovenskih oblikovalcev (DOS). V DOSHOP bodo cel julij na ogled in na prodaj izdelki priznanih slovenskih oblikovalcev. Poleg prodajne razstave, DOS v juliju organizira tudo številne vodene oglede po trgovini, predstavitve sodelujočih avtorjev in številne druge dogodke namenjene druženju in povezovanju.

V pop-up trgovini DOSHOP se predstavljajo:

 • Nina Bavčer & Jani Bavčer
 • Luka Boltar
 • Veronika Buček Rožmanc
 • Jožica Curk
 • Anamarija Čuden
 • Danijela Grgić
 • Natja Jankovič
 • Jernej Kropej
 • Maja Modrijan
 • Meta Mramor
 • Jana Mršnik
 • Ernest Nograšek & Voga d.o.o.
 • Mateja Panter
 • Darja Remc
 • Stripburger
 • Jasna Šafar
 • Kaja Škerlj
 • Nataša Šušteršič Plotajs
 • Anka Štular
 • Sonja Tomažič in Andrej Rojc
 • Tanja Zorn Grželj
 • Lidija Drobež & Mitja Ficko & Sašo Urukalo

Pop-up trgovina DOSHOP v Centru Rog bo odprta cel julij, vsak dan od 10. do 21. ure. Vhod v trgovino je s Petkovškovega nabrežja.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
THLAGONG - UČNO SREDIŠČE ZA BIOTSKO RAZNOVRSTNOST
PREDSTAVITEV PROJEKTA

Vljudno vabljeni na predstavitev projekta Thlagong - učno središče za biotsko raznovrstnost, ki so ga študenti in mentorji skupine "Streha za vse" letos pozimi zgradili v vasi Rantlakane v pokrajini Waterberg v Južnoafriški republiki.

 

Torek, 11. junij 2024 ob 18.00

Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

 

Uvodni nagovori:

prof. Miha Dešman, dekan Fakultete za arhitekturo

prof. Drikus Kriek, dekan IEDC Bled

Mashudu Makhokha, direktor Lapalala Wilderness School

 

Predstavitev projekta in pogostitev:

Študenti in mentorji skupine Streha za vse

 

Info: Thlagong - učno središče za biotsko raznovrstnost, predstavitev

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ONKRAJ, TAKRAJ: RAZSTAVA (OD)ZUNAJ
TRAFIKA OB SONČNEM ZAHODU + MGLC

Pri Plečnikovi trafiki na Vegovi bomo v sklopu serije dogodkov Trafika ob sončnem zahodu, ki jih pripravljamo pri Outsiderju, v sodelovanju z MGLC izpeljali pogovorni večer, katerega izhodišče predstavlja razstava Zmaga Jeraja, ki je trenutno na ogled v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani. Teme, ki jih odpira ,smo postavili v širši kontekst – razmislek o zunanjih pogledih na pristope oblikovanja razstav. 

 

 

Lepo vabljeni, da se nam 10. junija ob 18.00 pridružite pred Plečnikovo trafiko, kjer se nam bodo v pogovoru o kuratorstvu, sodobnih pristopih razstavljanja in potencialih zapuščenih prostorov kot alternativnih galerijah, pridružili gostje: kustos Jure Kirbiš, arhitektka Nika Grabar ter umetnik Matej Andraž Vogrinčič.

 

Več o dogodku: https://outsider.si/plecnikova-trafika-na-vegovi-onkraj-takraj-razstava-odzunaj/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PRIHODNOST TR2
OKROGLA MIZA DAL

Vljudno vabljeni na okroglo mizo Prihodnost TR2, ki je del projekta Vizije SO 19: Poslovne stavbe in mesto. Okrogla miza z debato bo potekala v četrtek, 30. maja, ob 17:00  v avli Centra inovativnega podjetništva NLB na Trgu republike 2.

 

 

Uvodni nagovor

Gašper Skalar, predsednik DAL

Andrej Hrausky, arhitekt 

 

 

Omizje

Monika Fink Serša, arhitektka in članica projektne skupine TR

dr. Miloš Kosec, Fakulteta za arhitekturo UL, DAL

Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami, GZS

doc. Rok Žnidaršič, podžupan MOL

 

 

Moderatorja

Katarina Čakš, DAL

Jure Sadar, DAL

 

 

Okrogla miza bo potekala v organizaciji Društva arhitektov Ljubljana.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI; Medprostor. Foto: Miran Kambič
PLEČNIKOVE NAGRADE 2024
NAGRAJENCI

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je v ponedeljek, 20. maja 2024, podelil Plečnikove nagrade 2024.

 

Strokovna žirija v sestavi Matej Vozlič (predsednik), Blaž Babnik Romaniuk, Matjaž Bolčina, Luka Javornik in Mia Roth Čerina je letos v kategorijah nagrad (za arhitekturno realizacijo večjega merila, za arhitekturno realizacijo manjšega merila, za javni prostor, za strokovno publicistiko, za bogatitev prostorske kulture) izbrala eno Plečnikovo nagrado, štiri Plečnikove medalje in eno študentsko štipendijo

 

 

 

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila, Plečnikova žirija podeljuje delu NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI in njegovim avtorjem Roku Žnidaršiču, Jerneji Fischer Knap, Samu Mlakarju, Katji Ivić in Dinu Mujiću.

 

 

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila prejme delo 2 PRENOVI, avtorjev arhitekture Matija Bevk, Vasa J. Perović, Valentin Tribušon, Rok Primažič, Antonia Rubić, Irene Salord Vila.

 

 

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora prejme projekt BRV ZA PEŠCE IN KOLESARJE V IRČI VASI in avtorji Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl, Dušan Stupar

 

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko je bila podeljena angleški izdaji knjige GARDEN AND METAPHOR: ESSAYS ON THE ESSENCE OF THE GARDEN, avtoric Ane Kučan in Mateje Kurir

 

 

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture prejme projekt Mete Kutin, za raziskovalno, ustvarjalno in emancipatorno delo MESTO ŽIVI V LJUDEH – OZAVEŠČANJE O PROSTORSKI KULTURI.

 

 

V zaključku je žirija z veseljem podelila tudi štipendijo Plečnikovega sklada Neži Brankovič za magistrsko delo DOM V ZALIVU, IDEJNA ZASNOVA PRENOVE NARODNEGA DOMA V TRSTU.

 

 

Letošnja enainpetdeseta podelitev Plečnikovih nagrad se je v družbi visokih gostov, kolegic in kolegov, prijateljic in prijateljev arhitekture, slavnostno odvila na vrtu Plečnikove hiše, Karunova 4, v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 19.30. uri.

 

Prejemnikom so bile nagrade podeljene v prijetnem in sproščenem vrtnem ambientu Plečnikove hiše iz rok predsednika žirije, Mateja Vozliča. Svečan dogodek je s svojo prisotnostjo požlahtnila slavnostna govornica, predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar in častni mešča mesta Ljubljane Janez Koželj s pozdravnim nagovorom. Dogodek je v intimnem in prijateljskem vzdušju majskega večera povezoval Timon Šturbej. Prof. Boštjan Vuga, predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, je goste in nagrajence pospremil z uvodnim nagovorom: »Poslanstvo Plečnikovih nagrad je, da so projektivne, da kažejo pot naprej ter s svojo vrhunskostjo, svojstvenostjo in inventivnostjo vplivajo na arhitektovo delovanje in na razvoj širokega spektra arhitekturnih praks. Plečnikove nagrade podeljujemo za končana, realizirana dela. Tu se združita preteklost in sedanjost z namenom, da ponudita gradivo za prihodnost. Tu je teža Plečnikovih nagrad, v njihovem vplivu na arhitekturne prakse in na produkcijo v prihodnosti.

Sklad danes podeljuje nagrade delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji in ki dokazujejo, da njihovi avtorji s svojim delovanjem niso le aktivni ustvarjalci prostora, ampak celotne družbe.«

 

 

Svečan podelitveni dogodek je otvorila uvodna predstavitev projektov lanskih štipendistov, ki so ji sledili nagovori slavnostnih govorcev ter slovesna podelitev nagrad najodličnejši realizirani arhitekturi. Tudi letošnji nagrajenci so bili predstavljeni v filmskem formatu skozi dokumentarni film režiserja Dominika Menceja in direktorja fotografije Roka Kajzer Nagodeta.

 

Film si lahko ogledate na povezavi:   https://youtu.be/UN9yx0T9RAk?si=xjrxgzx6H7OVsiXM  

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PLEČNIKOVE NAGRADE 2024
PODELITEV

Predsednik skupščine Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, župan Zoran Janković, vabi na podelitev Plečnikovih nagrad 2024, ki bo

V primeru slabega vremena bo podelitev v notranjem atriju Mestnega muzeja Ljubljana (Gosposka 15).

 

»Podeljevanje Plečnikovih nagrad je svojevrsten obred, ki se s slavnostno objavo vsakokrat novih arhitekturnih presežkov odvija že 51 let ... Plečnikove nagrade se podeljujejo izvirnim delom, v katerih je čutiti Plečnikov etos in ki obenem obravnavajo raznovrstne sodobne družbene izzive. Ta slovesni obred namreč ni zgolj pričevanje o preteklosti, temveč tudi smerokaz, ki usmerja pogled v prihodnost ter poudarja umetniško, tehnično in družbeno odgovornost pri oblikovanju našega skupnega prostora. Podeljevanje nagrad ponuja razmislek o vrlinah arhitekture v dinamičnem okolju, ki se sooča z mnogimi vprašanji glede prihodnosti naše družbe in okolja. Preseganje normiranega, pogled onkraj ekonomskih in prostorskih ovir, iskanje boljših rešitev, ponujanje novih vizij ter dosledna izvedbena natančnost so zapovedi slehernega snovanja – v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Tem izhodiščem sledijo tudi letošnja nagrajena dela.«, je med drugim zapisala letošnja žirija – Matej Vozlič, Blaž Babnik Romaniuk, Matjaž Bolčina, Luka Javornik in Mia Roth Čerina.

 

Plečnikove nagrade, do leta 2022 imenovane Plečnikova odličja, so osrednja slovenska nacionalna priznanja za najkakovostnejše realizacije na področjih arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in interierja, nastale na ozemlju Republike Slovenije v zadnjih treh koledarskih letih.

 

Plečnikove nagrade podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika.

 

 

Podelitev Plečnikovih nagrad 2024 so omogočili člani Sklada arhitekta Jožeta Plečnika ter pokrovitelji:

Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za naravne vire in prostor RS, Mestna občina Ljubljana

in

Arcadia svetila, Corwin, Tosidos, Riko

 

Soorganizatorji programa Plečnikove nagrade 2024:

Plečnikova hiša, Mestni muzej Ljubljana, Galerija DESSA

 

 

 

Plečnikove nagrade 2024

 

Vodenje in koordinacija

Boštjan Vuga, Urša Vrhunc

 

Grafično oblikovanje

Nejc Prah

 

Predstavitveni film

Dominik Mencej, Rok K. Nagode

 

Tajništvo

Marinka Škrilec Lukač

 

Posebna zahvala

župan Zoran Janković,

Blaž Peršin, Ana Porok, Bernarda Menart,

Maja Kovač, Aleksander Hribovšek

 

 

PODELITEV NAGRAD

20. 5. 2024 ob 19.30

vrt Plečnikove hiše

 

Režija

Dominik Mencej

 

Produkcija prireditve

Rok K. Nagode

 

 

RAZSTAVA V PLEČNIKOVI HIŠI

Plečnikove nagrade 2024: Artefakti

20. 5.–9. 6. 2024

Plečnikova hiša

 

 

Razstavni koncept

Aljoša Dekleva, Maja Vardjan

 

Razstavljeno gradivo in fotografije

arhiv prejemnikov Plečnikovih nagrad 2024

 

Grafično oblikovanje

Nejc Prah

 

Tisk in tehnična izvedba

Okvir

 

Produkcija

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, Plečnikova hiša

 

 

POGOVOR Z ŽIRIJO IN PREJEMNIKI PLEČNIKOVIH NAGRAD 2024

21. 5. 2024 ob 18.00

Mestni muzej Ljubljana

 

Zasnova in moderiranje

Andraž Keršič, Ana Kreč

 

Produkcija

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, Mestni muzej Ljubljana

 

 

RAZSTAVA V GALERIJI DESSA IN KATALOG

Plečnikove nagrade 2024

21. 5.–13. 6. 2024

odprtje v torek, 21. 5., ob ca. 20. uri, po zaključku pogovora z žirijo in nagrajenci v Mestnem muzeju Ljubljana

Galerija DESSA

 

Založnik in producent

Galerija DESSA

 

Oblikovanje

Ivan Ilić, 0.10 Büro

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VELIKI OKTOBER IN BAUHAUS-  30 TEZ O PREDMODERNI IN MODERNI ARHITEKTURI
PREDAVANJE JANEZA SUHADOLCA

V torek, 21. maja 2024 ob 18.00 uri, vas vabimo na predavanje prof. Janeza Suhadolca na temo predmoderne in moderne arhitekture:

 

Janez Suhadolc: VELIKI OKTOBER IN BAUHAUS-  30 tez o predmoderni in moderni arhitekturi.

 

 

Predavanje bo potekalo v Plečnikovi predavalnici Fakultete za Arhitekturo.

 

Vljudno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
FESTIVAL ODPRTE HIŠE SLOVENIJE 2024
ZAKLJUČNI DOGODEK

V četrtek, 9. maja 2024 ob 18. uri vas vabimo na zaključni dogodek arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije 2024

in slavnostno podelitev nagrad OHS AWARD za najboljše projekte po izboru javnosti, ki so bili predstavljeni na letošnjem festivalu.

 

 

Dogodek bo v galeriji EDVARD, Igriška ulica 5 v Ljubljani.

 

 

Vljudno vabljeni. Veselimo se srečanja z vami!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
FILIP ŠENK – PREPRIČLJIVE OBLIKE IN NEPOSREDNI PROSTOR
GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje Filipa Šenka. Predavanje bo v torek, 16. 4. 2024, ob 17. uri v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani.

 

Predavanje bo govorilo o prostoru, kraju in umetnostnem delu. 

 

 

Kraja ni mogoče ločiti od opazovalca in v vsakem kraju se kljub jasno določenim mejam srečamo tudi z neskončnostjo in fluidnostjo prostora. Umetniški izraz je tisti, ki nam omogoča to napetost in to odprto stičišče videti od znotraj: da sodelujemo pri ustvarjanju kraja in pri odvijanju umetnosti. 

 

 

Filip Šenk je umetnostni zgodovinar in filozof, ki se ukvarja na teorije prostora in kraja v umetnosti in arhitekturi. Je predstojnik Oddelka za umetnostno zgodovino in teorijo na Fakulteti za umetnost in arhitekturo na Tehniški univerzi Liberec na Češkem. Predavanje je organizirano v okviru programa Erasmus+. 

 

 

VEČ

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Ogled vile na Podmarku, OHS. Foto: Miran Kambič
ODPRTE HIŠE SLOVENIJE - ARHITEKTURA NOVIH PRILOŽNOSTI
FESTIVAL

Festival OHS letos poteka pod naslovom Arhitektura novih priložnosti in izpostavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje. Ta vprašanja predstavljajo najbolj ključne izzive, ki se brez podpornih družbeno-ekonomskih in socialnih politik zgolj z arhitekturnimi idejami ne morejo razrešiti. A vendar je arhitektura tisti medij, ki s svojim fizičnim nagovorom zmore ponuditi priložnosti ali celo opolnomočiti slehernika. Z izpostavljanjem tematike vključevanja in dostopnosti tako postajajo tudi festivalski prostori nosilci izkušnje, ki navdihujejo udeležence, da postanejo »zagovorniki« bolj pravične in vključujoče družbe.

 

 

Celotni program festivala je dostopen tukaj.

 

 

Prijave na brezplačne oglede arhitekturnih projektov po vsej Sloveniji se odprejo v sredo, 3. 4. 2024.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
V ISKANJU RAVNOVESJA
OKROGLA MIZA

Vabimo vas naokroglo mizo V iskanju ravnovesja, ki bo 27. 3. 2024 ob 18. uri v Atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana. 

 

Vabimo vas na dogodek, ki bo posvečen ženskam in njihovem pristopu k arhitekturi in podjetništvu. Na dogodek, ki ga organiziramo v okviru delovne skupine Ženske za arhitekturo in v sodelovanju z ZRC SAZU, smo povabile izjemne posameznice, s katerimi se bomo pogovarjale o omenjenih temah. Naše gostje bodo:


- Ana Malalan Čeligoj, modna oblikovalka in arhitektka

- Ana Kosi, arhitektka in publicistka

- Alenka Korenjak, arhitektka in raziskovalka javnega prostora,

- Mira Korpočič Veljić, direktorica in mentorica podjetnicam,

- dr. Helena Seražin, znanstvena svetnica in raziskovalka zgodovine arhitekture.

 

 

Pogovor bo vodil Boštjan Narat, filozof in glasbenik.

 

 

 

Iskanje ravnovesja v življenju je pomembna tema, saj so vprašanja empatije, koristnosti in skrbi za drugega pomembna vprašanja za doseganje osebne izpolnitve tudi v poklicu. Se ženske pogosteje ukvarjamo s projekti, ki vključujejo tudi dobrobit širše skupnosti? Ali znamo takšne projekte spremeniti v posel? Kaj delamo za dobro skupnosti in katero delo je namenjeno le poslu? Kako ujeti pravo ravnovesje? Tako ženske kot moški prinašamo svoje raznolike uvide, spretnosti in pristope k reševanju družbenih izzivov. Ključen korak v smeri enakopravnosti spolov v inženirskih poklicih je ekonomsko opolnomočenje obeh spolov ter doseganje ravnovesja med poklicnim življenjem ter delom za skupno dobro.

 

 

Dogodek bo otvoril Jernej Prijon, predsednik ZAPS.

 


Člani ZAPS z udeležbo na dogodku prejmejo 2 točki za poklicno usposabljanje iz sklopa poslovanje in management (sklop D).

 

 

Na dogodek se je treba prijaviti preko spletne strani ZAPS, rok za prijave je torek, 26. 3. 2024, do 14. ure.

Predavanje je brezplačno.

 

več https://zaps.si/izobrazevanje/v-iskanju-ravnovesja/?all=true&type=future

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHIKULT 2024
STROKOVNA KONFERENCA ARHITEKTOV IN INŽENIRJEV

V imenu ZPAR vas vabimo na tokrat že 9. strokovno konferenco arhitektov in inženirjev, »ARHIKULT 2024«, ki bo v prenovljeni tovarni koles Rog, zdaj »Center ROG«, v četrtek, 11. 4. 2024 v Ljubljani.

 

 

Na srečanju se bomo dotaknili vzrokov in posledic podnebnih sprememb, ki izvirajo iz globalnega segrevanja. Zaradi toplogrednih plinov, ki jih dnevno spuščamo v ozračje s svojimi dejavnostmi, nastaja učinek »tople grede«. K povečanju vsebnosti CO2 je največ prispevalo kurjenje fosilnih goriv (nafte, premoga in zemeljskega plina) ter antropogene spremembe v ekosistemih.

 

V gradbeništvu se skriva velik potencial za zmanjšanje ogljičnega odtisa (OO), zato se bomo osredotočili na rešitve za izničenje OO, kot so »trajnostna zelena gradnja«, zeleni transporti, uporaba lokalnih materialov, energetske prenove in celovite sanacije obstoječih objektov ter vnos novih vsebin v mesta in zgradbe. »Danes nam je več kot jasno, da bo potrebno večino stavb prenoviti in da ob soočanju z vsakdanjim pomanjkanjem surovin rušenje objektov ni več vzdržno. Obstoječe grajeno okolje moramo prepoznati kot že enkrat porabljeno energijo. Namesto rušitev pa je za zagotovitev uravnotežene bivalne prihodnosti na zemlji ena od rešitev prenova objektov. Npr. z uporabo lesa, ki je lahek material. pa lahko dodajamo nadstropja že obstoječim objektom. Resnično ne smemo več graditi toliko in če že gradimo, moramo zagotoviti, da je to z uporabo »biološkiah materialov«. Le tako bo grajeno okolje pomagalo v boju proti podnebni krizi. V samo 25 letih se bo morala vrednost emisij utelešenega ogljika (ECE : emodied carbon emissions) v novih stavbah zmanjšati za približno 99%. V primerjavi z današnjimi vrednostmi (400kg CO2/ / m2+) na samo okoli 10 kg CO2/ / m2 tlorisne površine. Ta vrednost je npr. kar za 400 kg manjša kot znaša na enem od danes najbolj »trajnostnih« pisarniških objektov: »The Black & White building«, arhitekturnega studia Waught Thistleton iz Londona, kjer so ECE cca. 410 kgCO2 / m2 tlorisne površine, kar je rezultat preprostega arhitekturnega oblikovanja brez kakršnihkili ekcesov.« (Joe Giddings«, AR, 07-08, 2023)

 

 

Pri prenovi tovarne Rog v kreativno središče »Center ROG«, avtorjev arhitekture: Boris Bežan, Mara Partida in Héctor Mendoza iz arhitekturnega studia MXSI iz Barcelone, je ohranjen obstoječi industrijski objekt, vse manjkajoče funkcije pa so umeščene v severni prizidek z minimalnimi posegi v staro tovarno, ki spada v našo industrijsko dediščino. V 1. nadstropju, kjer je bila v preteklosti produkcija, so uredili večnamensko dvorano, v kateri bo potekala konferenca »ARHIKULT 2024«. Na dogodku bodo vabljeni predavatelji predstavili svoja dela, raziskave, strokovne poglede in rešitve. Vzporedno s konferenco bomo izdelali pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu prenov, sanacij, rekonstrukcij in lesenih zgradb. Vabimo vas, da prijavite svoje realizacije za nagrado »Arhikult 2024«.

 

 

Po 1. delu strokovnih predavanj bomo nadaljevali s predstavitvijo izbranih arhitekturnih birojev ter specializiranih strokovnih prispevkov. Zaključili bomo s predstavitvijo opusa vabljenih arhitekturnih in oblikovalskih studiev in na koncu s podelitvijo nagrad najboljšim realizacijam iz segmenta »Prenov« in »Lesenih zgradb«. Strokovni prispevki bodo šteli za kreditne točke (KT). Cilj konference je združiti strokovnjake, člane IZS in ZAPS, predstavnike nacionalnih institucij, civilno družbo, javne organe in raziskovalne institucije, da delijo znanje, izkušnje in mnenja ter da s pomočjo strokovnjakov nudi vpogled v zadnje stanje tehnike, ki temelji na priznanih izsledkih znanosti in prakse.

 

 

VEČ O DOGODKU: https://arhikult.si 

Organizacijski odbor »ARHIKULT 2024«, marec 2024

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DAAR: SANDI HILAL IN ALESSANDRO PETTI
GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje Sandi Hilal in Alessandra Pettija iz DAAR (Decolonizing Architecture Art Research). Predavanje bo v torek, 19. 3. ob 17. uri po Zoomu, pri čemer bo tudi projicirano v Plečnikovi predavalnici.

 

Vljudno vabljeni v Plečnikovo predavalnico na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

 

Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/97674548133

 

BEGUNSKA DEDIŠČINA 

80 % prebivalcev Gaze so begunci, pri čemer so njihove rojstne vasi oddaljene le nekaj kilometrov stran od begunskih taborišč. Nakba (arab. katastrofa), pregon 2/3 palestinskega prebivalstva z območja današnjega Izraela leta 1948, še vedno traja. Njen fizični izraz in materialni dokaz so palestinska begunska taborišča, ki predstavljajo trpljenje milijonov Palestincev. V času, ko prebivalce Gaze ali pobijajo, ali preganjajo, ko rušijo njihov dom, palestinska begunska taborišča ostajajo temeljno vprašanje, ki spodkopava mir med državami, kulturami in religijami. Taborišče samo je materializacija zločina, in samo po sebi nastopa kot vprašanje, ki  zahteva pravico, vrnitev zemlje in spremembo razmerij moči. 

Begunska taborišča naj ne bi imela ne zgodovine in ne prihodnosti; temveč naj bi bila pozabljena. Zgodovina begunskih taborišč se nenehno briše in zavrača. Edina priznana zgodovina je zgodovina nasilja in ponižanja. In vendar je taborišče tudi kraj, bogat z zgodbami, ki jih pripoveduje njegovo urbano tkivo. S sledenjem, dokumentiranjem, razkrivanjem in predstavljanjem begunske zgodovine onkraj pripovedi o trpljenju in razseljevanju je Begunska dediščina poskus, da bi si zamislili in prakticirali “begunstvo” onkraj humanitarnosti.  Takšen proces ne zahteva le ponovnega razmisleka o begunskem taborišču kot političnem prostoru: zahteva ponovno opredelitev begunca kot subjekta v izgnanstvu in razumevanje izgnanstva kot sodobne politične prakse, ki je sposobna izpodbijati status quo. Priznanje “dediščine kulture izgnanstva” predstavlja novo perspektivo, s katere si je mogoče predstavljati in doživljati družbene, prostorske in politične strukture onkraj zamisli nacionalne države. 

Alessandro Petti je profesor arhitekture in socialne pravičnosti na Royal Institute of Art. Sandi Hilal je gostujoča profesorica na Univerzi Lund. Leta 2007 sta soustanovila raziskovalni kolektiv DAAR – Decolonizing Architecture Art Research – www.decolonizing.ps. DAAR je prejemnik številnih nagrad, med njimi Zlati lev na beneškem arhitekturnem bienalu leta 2023. 

Predavanje bo potekalo v angleščini, preko Zooma, spremljali ga bomo pa tudi v Plečnikovi predavalnici. Predavanju sledi diskusija in v ta namen predavatelja v branje in pregled predlagata publikacijo, ki so jo pripravili, iz katere predavanje tudi izhaja:HERITAGE REFUGEE-(MA) FINAL X.pdf

 

Več na:https://www.fa.uni-lj.si/dogodki/gostujoce-predavanje-begunska-dediscina-daar/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
vir: kamra
GRADNJA BREZ JAVNIH ARHITEKTURNIH NATEČAJEV
POZIV IN KOMENTAR

Avtomatik delovišče je objavil zanimiv poziv in komentar v zvezi z urejanjem prostora na Obali, ki ga je napisal doc. dr Boštjan Bugarič.

Društvo arhitektov Ljubljana podpira stališče, da je za urejanje javnega prostora in gradnjo javnih objektov nujna izvedba javnih natečajev v skladu s predpisi - "Kadar gradimo dobro gradimo z javnimi arhitekturnimi natecaji".

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Primož korošec
IN MEMORIAM
JANEZ LAJOVIC

V 92. letu starosti nas je zapustil arhitekt Janez Lajovic, vidni predstavnik Slovenske arhitekturne stroke druge polovice 20. stoletja. Spominjali se ga bomo po številnih realiziranih projektih, pa tudi po pogumu, optimizmu, dobri volji in energiji, ki jih je vedno nosil s sabo.

 

 

Vse svoje življenje je preživel v Ljubljani, otroštvo in mladost v Stožicah, zrela leta v Črnučah, kjer si je z ženo, arhitektko Majdo Dobravec Lajovic, ustvaril dom. Po končani gimnaziji je obiskoval Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani, kjer je diplomiral pri profesorju Edvardu Ravnikarju, ki ga je vse svoje življenje imel za svetel zgled. 

 

 

Svoje znanje je razširil tudi s študijem na MIT v Združenih državah, kjer je magistriral.

 

 

Že v času študija je začel delati na projektu za hotel Prisank v Kranjski Gori, ki so ga nato v začetku šestdesetih let 20. stoletja zgradili po njegovih načrtih. Večkrat je omenil, da je bil projekt za hotel Prisank njegova prva prava šola projektiranja. Arhitekturne kvalitete hotela so bile prepoznane tudi v širšem prostoru in je zanje prejel več nagrad.

 

 

Sredi šestdesetih let preteklega stoletja je v Ljubljani skupaj z nekaj kolegi ustanovil projektivni biro AB – arhitekturni biro, katerega direktor je bil, in je v njem je delal do zadnjega. Že samo dejstvo, da je še v trdem socializmu postavil na noge privatno družbo (kasneje sicer podružbljeno), govori samo zase. Biro se je z leti spreminjal, prihajali so mlajši kolegi, pa tudi starejši, pač glede na razmere v družbi in obseg dela. Več mlajših kolegov je v njem začelo s projektantsko prakso in se nato osamosvojilo, na njih pa je delo v biroju AB pustilo velik pečat. 

 

 

V njem je ustvaril ves svoj nadaljnji arhitekturni opus, ki vključuje: zgornjo postajo žičnice na Kaninu, hotel Kanin v Bovcu, Ploščad Ajdovščina v Ljubljani, več osnovnih šol v Ljubljani in nekdanji skupni državi, poslovni objekt SOB Krško v Ljubljani ter več industrijskih objektov v Sloveniji in bivši Jugoslaviji. V njem so bili izdelani tudi številni arhitekturni natečajni elaborati za Jugoslavijo in Slovenijo, za katere je dobil več nagrad in priznanj. 

 

 

Janez Lajovic je med drugim kot predstavnik Jugoslavije na nekajmesečnem delovnem obisku svetoval kubanskim kolegom pri gradnji turistične infrastrukture na Kubi. Kot inovativen človek je za potrebe industrije skupaj z izvajalcem kovinskih konstrukcij iz Ljubljane razvil modularni sistem jeklene nosilne konstrukcije in strehe, ki je omogočal pokrivanje velikih proizvodnih površin v kratkem času in cenovno ugodnih okvirih. 

 

 

Za svoja dela je prejel več nagrad – od nagrade Prešernovega sklada do najprestižnejše jugoslovanske nagrade za arhitekturo, nagrade časnika Borba.

 

 

Arhitekt Janez Lajovic je bil dejaven tudi v stanovskih organizacijah IZS in ZAPS kot eden od ustanoviteljev in oblikovalcev delovanja obeh stanovskih združenj. Dolga leta je bil predsednik natečajne komisije na IZS in ZAPS in je tako soustvarjal sedanjo prakso izvedbe javnih arhitekturnih natečajev v Sloveniji.  

 

 

Kot družbeno dejaven intelektualec je s članki v dnevnem časopisju večkrat posegel tudi v pereče družbene in prostorske probleme. Znano je njegovo dolgoletno zavzemanje za poglobitev železnice v Ljubljani.

 

Izgubili smo spoštovanega kolega in prijatelja, širša družba pa izjemnega arhitekta. 

 

 

V imenu DAL

 

Boris Volk

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DOTIKANJA
VODSTVO PO RAZSTAVI

Galerija Dessa bo jutri, na Prešernov dan, 8. februarja 2024, odprta med 10. in 12. uro. 

 

Ob 11. uri bosta po razstavi DOTIKANJA: Raketa in intima interierja vodila avtorja, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar.

 

 

Dotik je ta, ki razpre meje. Dotik odpira vrata, okna. Dotik tudi zapre. Ritualni dogodek, ki ga tolikokrat ponovimo, ne da bi nanj mislili, označi prestop. IZ – V. In če gre onkraj interierja za svet razdalj, ki jih je vedno znova treba premagati, je ta svet v interierju na dosegu roke – bližina dotika je merilo. Dotik pogleda, dotik zvoka, dotik vonja in dotik oprijema. Razdalje se krajšajo. Z materialnostjo sveta se srečamo od blizu – v kuhinjski pari, goli pod prho, nezavedno v sanjah, pri vsakdanjih rutinah. Dotik je intima interierja.

 To se povsem enkratno kaže v interierjih studia Raketa. V studiu snujejo prostore od blizu in gradijo notranji taktilni svet. Vse za človeka, ki tako v njihovih interierjih vedno znova in zlahka spoznava svojo telesnost v svetu.Danica Sretenović

 

Razstava bo na ogled še do 29. februarja 2024. Več na www.desssa.si

 

Vljudno vabljeni!

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
MESTO DREVES
ZAKLJUČEK PROJEKTA IN PUBLIKACIJA

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije je v želji, da prispeva k razvoju dobre prakse upravljanja dreves v urbanem okolju, s podporo Podnebnega programa Mreže za prostor v letu 2023 pripravilo in izvedlo projekt Mesto drevesCilj projekta je bil spodbuditi razvoj in rabo evidence dreves kot orodja za celovito in povezano upravljanje dreves v urbanem okolju. V ta namen je delovna skupina DKAS pripravila pregled o občinskih evidencah dreves in uvid v njihovo rabo, izpostavila dobre prakse in oblikovala priporočila za ukrepanje.

 

 

Ključne ugotovitve glede stanja evidenc dreves v Sloveniji smo skupaj s pregledom (dobrih) praks gospodarjenja mestnih dreves in naborom priporočil za nadaljnje ukrepanje zbrali v publikaciji, ki je prosto dostopna na spletni strani DKAS:

 


Evidenca dreves kot orodje za celovito in povezano upravljanje dreves v urbanem okolju – stanje v slovenskih občinah
.

 

Publikacija je namenjena spodbujanju razprave o pomenu evidence ter ozaveščanju o pomenu strokovnega načrtovanja in upravljanja dreves v urbanem okolju, vabimo Vas k prebiranju in deljenju naprej vsem zainteresiranim!

 

 

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, ekipa projekta Mesto dreves

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Maric Pivk / fotodokumentacija Dela
IN MEMORIAM
STANKO KRISTL

Svojo življenjsko pot je v 102. letu starosti sklenil velik človek, arhitekt Stanko Kristl, ki je ogromno svoje neizmerne energije, humanosti, inovativnosti in igrivosti predano posvetil arhitekturi. 

 

 

Eden najvidnejših velikanov slovenske arhitekture je razumel in živel arhitekturo kot polje najrazličnejšega delovanja, kjer se je kritična miselnost in ustvarjalnost izkazovala v številnih radikalnih zgradbah, akademskih tekstih, pismih v dnevnem časopisju,  natečajnih predlogih, tehnično-umetniških inovacijah, znanstvenih raziskavah ter predavanjih. Širino tehnične in poetične misli je vedno povezoval z izjemno empatijo do človeka in njegovih prvinskih prostorskih občutij.

 

 

“Najboljša arhitektura je tista, ki ima tudi duhovno razsežnost. Človek ni samo iz mesa, kosti in vode, je tudi duhovno bitje.“

 

 

S temi besedami je Stanko Kristl leta 2016 ponovno poudaril, zakaj se je že na začetku svoje strokovne poti najodločneje osredotočil na humanost v arhitekturi.  Človeka in njegove občutke je postavil v središče arhitekture, saj je trdil, da ga je modernizem z zadovoljevanjem zgolj fizioloških potreb zapostavil. V nenehnem iskanju humanega je verjel, da arhitektura vzgaja, plemeniti in celo zdravi človeka. 

 

 

Prav s to močjo arhitekture je vseskozi poskušal vplivati na rast tako posameznika kot družbe. Tako je ustvaril izjemne stavbe kot sveže prototipe za različne razvojne stopnje človeka: dom, vrtec, šola in bolnišnica. Z izrazitim izpostavljanjem humanističnega v arhitekturi ga lahko uvrstimo med tiste pionirje svetovne arhitekture, ki so se že v sredini 20. stoletja zoperstavili dogmatski funkcionalnosti modernizma in ustvarjali eksperimentalni modernizem po meri človeka.

 

 

Za prof. Kristlom je skoraj 80 let polnega ustvarjanja, ki je bilo nagrajeno z najvišjimi državnimi priznanji, med drugim s Prešernovo nagrado, Plečnikovo nagrado ter srebrnim redom za zasluge Republike Slovenije. Njegovo delo je osvetlila obsežna monografska razstava Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor leta 2018 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

 

Stanko Kristl je bil pronicljiv profesor, znanstvenik, oblikovalec ter neumoren mentor, intelektualec in pokončen akademik, ki se je lahko povsem poglobil v čustvena stanja najranljivejših v družbi.

 

 

Zapušča nam neizmeren arhiv skic, načrtov, zapiskov, popisov, izračunov, prevodov, pogovorov ter obsežen zgrajen opus, ki ga je potrebno večkrat občutiti. Predvsem pa nam predaja odgovornost za ustvarjanje vrhunske arhitekture, tako v konstrukciji, materialnosti, detajlu kot tudi v likovnosti, pripovednosti in posluhu za človeka in skupnost v najširšem smislu. 

 

 

Vsi, ki smo skupaj z njim intenzivno odkrivali pomene sistemov, detajlov, zgodb in načel, se mu neizmerno zahvaljujemo za predano znanje, neumorno voljo, inspirativen dialog ter radost do arhitekture in življenja.

 

V imenu DAL 

 

 

Prof. Tina Gregorič

dekleva gregorič arhitekti / TU Wien

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
2 SLOVENSKI ARHITEKTURI V IZBORU
NAGRADA MIES VAN DER ROHE - EUMIES AWARDS 2024

Evropska komisija in Fundació Mies van der Rohe sta objavila 40 del, ki se bodo leta 2024 potegovala za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo - Mies van der Rohe Awards.
Dva od izbranih porjektov sta iz Slovenije
 
Nadkritje ostalin cerkve Sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji (Stare Slemene, Slovenija) avtorji: MEDPROSTOR, arhitekturni atelje d.o.o.
 https://miesarch.com/work/5084 
 
Vrtce Bohinj  (Bohinjska Bistrica, Slovenija), avtorji  KAL A in ARREA architecture
  https://miesarch.com/work/5573 
 

 

Sedem članska žirija, ki jo sestavljajo Frédéric Druot, Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu in Hrvoje Njiric, je izbrala 40 del, ki poudarjajo današnjo skupno kulturo arhitekture v Evropi.

 

Dela, ki so se uvrstila v ožji izbor, se nahajajo v 38 evropskih mestih v 33 regijah in 20 državah. Po dve deli sta v berlinski regiji, bruseljski regiji, Kataloniji, osrednji Portugalski, Flandriji, dunajski regiji in panonski Hrvaški, preostalih 26 del pa je razpršenih po vsej Evropi.

 

V izboru 40 del je 14 različnih programov, vključno s kolektivnimi stanovanjskimi, kulturnimi in izobraževalnimi stavbami, ki predstavljajo polovico izbora, ter deli, ki se ukvarjajo s hrano in nastanitvijo, vladnimi in civilnimi stavbami, zdravjem, industrijo, infrastrukturo, krajino, mešano rabo, enostanovanjskimi stavbami, športom in rekreacijo, efemernostjo in urbanizmom. Vsa ta dela ustvarjajo visokokakovostna življenjska okolja za vse.

Vseh 40  izbranih del: https://miesarch.com/edition/2024/shortlisted

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ORIS DAY
ARHITEKTURNI SIMPOZIJ

Arhitekturni simpozij Oris Day bo potekal v torek, 6. februarja 2024 v Zagrebu, v Mozaik Event Centru (nekdanji Hypo center), objekt B2, Slavonska avenija 6.

Prijave udeležencev potekajo od 14.30 ure, uradni začetek programa pa ob 16. uri.

 

Predaval bo Alejandro Aravena, čilski arhitekt, dobitnik Pritzkerjeve nagrade leta 2016 in dolgoletni član žirije omenjene nagrade. Pri njegovem delu izstopa z močan vplivu  

socialne stanovanjske politike in soočanje z njenimi problemi.

 

Gostili bomo tudi Mary Anderson, britansko arhitektko iz multidisciplinarnega kolektiva Assemble. Anderson se ukvarja z umetnostjo, arhitekturo in scenografijo. Njeno delo se osredotoča na tpovezave teh praks prek obrti, pripovedovanja zgodb in nizkoogljične gradnje.

 

Predavala bo tudi Xu Tiantian, ustanoviteljica DnA_Design and Architecture iz Kitajske. Njen revolucionarni pristop, imenovan "Arhitekturna akupunktura", je holistični pristop k socialni in gospodarski revitalizaciji podeželske Kitajske in je bil priznan s strani Programa Združenih narodov za mesta in naselja (UN Habitat).

 

MODERATORJI:

Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić

 

V programu strokovnega izpopolnjevanja Hrvaške zbornice arhitektov se Festival točkuje s skupno 3 urami.

 

Pokrovitelj festivala: Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške

 

 

Več informacij o festivalu in prijavninah na: https://www.daysoforis.com/oris-day-2024-hr/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
SKANDINAVSKI TRANSFER V SLOVENSKI ARHITEKTURI OBLIKOVANJU IN NAČRTOVANJU V 50. LETIH PREJŠNJEGA STOLETJA
PREDAVANJE

Fakulteta za arhitekturo UL, vljudno vabina predavanje Prof. Raimondo Mercadante, PhD, Politecnico di Torino na temo: Skandinavskega transferja v slovenski arhitekturi oblikovanju in načrtovanju v 50. letih prejšnjega stoletja.

 

Predavanje bo potekalo JUTRI, v sredo 17. 1. 2024, ob 15. uri v Plečnikovi predavalnici. 

 

V zadnji števulki revije Ab je izšel članek prof. Mercadanteja v slovenskem prevodu:

Mercadante, R., 2023. Humanizacija arhitekture: Koželjeva urbanistična analiza ljubljanskega Trga revolucije (1973), Arhitektov bilten, 53(234/235), str.17–27.

 
 

Predavanje si bo možno ogledati  tudi preko Zoom povezave.

https://uni-lj-si.zoom.us/j/99105949651?pwd=aFMySzA5bHg5ZEV2cHZiK2NkOWJSQT09

Meeting ID: 991 0594 9651; Passcode: 989456

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
O TRADICIJI
SLAVNOSTNO PREDAVANJAPROF. ALEŠA VODOPIVCA

 Vljudno vabljeni na slavnostno predavanje prof. dr. Aleša Vodopivca.

 

Predavanje bo v sredo, 10. 1. 2024, ob 18. uri v Plečnikovi predavalnici.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE