DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

TRAJNOSTNI RAZVOJ MEST: PRILOŽNOST ZA INOVATIVNI KULTURNI MENEDŽMENT
POLETNA ŠOLA KULTURNEGA MENEDŽMENTA 2022

Poletna šola kulturnega menedžmenta (PŠKM) je namenjena povezovanju umetnosti in kulture s podjetništvom in menedžmentom.

 


V zadnjih dveh letih smo kljub posebnim okoliščinam šolo med redkimi na UL uspešno izpeljali v živo in takšna bo tudi letošnja PŠKM.

 

Osrednja tema osme PŠKM je TRAJNOSTNI RAZVOJ MEST: PRILOŽNOST ZA INOVATIVNI KULTURNI MENEDŽMENT.

 

 

PŠKM je univerzitetni interdisciplinarni projekt štirih članic UL; EF in treh umetniških akademij (AGRFT, ALUO, AG). Predstavlja standardni program poletnega delovanja Univerze v Ljubljani. Organizacija in vodenje PŠKM poteka v okviru Ekonomske fakultete.

PŠKM 2022 je tudi tokrat namenjena manjši skupini udeležencev (do največ 30) in ohranja dosedanji koncept petdnevnega programa, ki vsako leto ponudi nove vsebine v običajni programski shemi.

 

Časovni termin:

4.–8. julij 2022

 

Kraj:

Ekonomska fakulteta, Kardeljeva ploščad 17

Narodna galerija

Kamnik, Slovenija 

 

Partnerji:

Svet za umetnost Univerze v Ljubljani

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Partnerji in pokrovitelji s področij kulture in gospodarstva

 

 

Temeljne usmeritve poletne šole 2022:

Poletna šola poteka pet dni, od ponedeljka do petka, s celodnevnim programom, vključno z nekaterimi večernimi prireditvami.
Nosilna tema PŠMK 2022: TRAJNOSTNI RAZVOJ MEST - PRILOŽNOST ZA INOVATIVNI KULTURNI MENEDŽMENT

Leto 2022 prinaša tudi 150 letnico rojstva našega velikega arhitekta. Njegove arhitekturne rešitve so uvrščene v svetovno zakladnico Unescove kulturne dediščine. Plečnikova arhitektura je na eni strani navdih za iskanje novih razvojnih identitet sodobnega mesta ter hkrati izziv za kulturne in kreativne projekte. Pogled na preteklost kot most do nove prihodnosti. Morda je najboljši dokaz tega stremljenja nova Cukrarna, kot nekakšni slovenski Tate Modern (London) ali morda Centre Pompidou (Pariz).

 

Poudarki letošnje poletne šole PŠKM 2022 so:

Jože Plečnik – od vizualne identitete prostora do vključujoče arhitekture.

Arhitektura ustvarja prostor kakovostnega bivanja in kreativnih rešitev.

Mesta in njihova kultura postajajo del vključujoče družbe in razvojnih priložnosti.

Kreativni projekti prinašajo nove izkušnje.

 

 

Letošnja tema je nadaljevanje PŠKM 2021, v kateri smo raziskovali okvire novega evropskega Bauhausa (NEB) kot kreativnega in interdisciplinarnega gibanja. PŠKM 2022 želi nadaljevati to delo, Plečnikovo leto je zgolj vodilo in spodbuda, da je mogoče s kreativni projekti uspeti tudi na lokalnih in mikro-podjetniških ravneh. »Startupi« in »scaleupi« na področju kreativnih kulturnih dejavnosti so projekti, ki pretresajo trge in družbo, zlasti z vidika njihove kreativne revitalizacije in transformacije.

Skrbno odmerjeno razmerje med predavanji, seminarji in praktičnimi delavnicami ostaja tudi letos programska stalnica, vezana na kreativne spremembe načina življenja v pametnih, trajnostno naravnanih in socialno vključujočih urbanih okoljih. Kultura je temelj njihove revitalizacije, projektni pristop in podjetniška iniciativnost kot most k njihovemu razvoju.

 

 

Vsebina PŠKM 2022:

Prvi dan je namenjen novi kulturni politiki, možnostim kulturne renesanse po številnih zapletih in omejitvah pandemijskega kaosa in omejitev na kulturnem področju. Temeljna tema je posvečena trajnostnemu razvoju mest, s priložnostmi za inovativni kulturni menedžment. Dediščina arhitekta Jožeta Plečnika ponuja izvrsten primer kreativnih intervencij, ki postanejo kasneje temelj kulturne in družbene revitalizacije prostora.

Drugi dan prinaša tradicionalno podjetniško delavnico, na kateri bomo snovali in obdelovali lastne kreativne projekte za sodobno kulturno revitalizacijo urbanega okolja in drugačne načine življenja v njem. Igriva kultura inovativnih idej in projektov omogoča trajnostni razvoj in zahteva socialno vključujočo arhitekturo.

Tretji dan je namenjen ogledu Kamnika in njegovega zaledja, vse do Kamniške Bistrice, kjer je Plečnik pustil svoj pečat sakralne umetnosti, urbanih rešitev ureditve mesta in prijateljevanja z ugledno družino umetnostnega zgodovinarja, akademika Franceta Steleta.

Četrti dan je namenjen dopoldanskemu obisku in preučevanju projekta Cukrarna, vloge in pomena novega, sodobnega galerijskega kompleksa v mestu. Sledila bodo predavanja s področja kreativnega menedžmenta, obvladovanja ekonomike in trženja kulturnih projektov.

Peti dan so na vrsti predstavitve projektov in slavnostni zaključek v Narodni galeriji.

 

 

Vse izobraževalne aktivnosti, razen strokovnih ogledov, bodo potekale na Ekonomski fakulteti UL, Kardeljeva ploščad 17.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2023 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE