DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

POLILOG V GOSTEH: INTERPRETACIJE DEDIŠČINE
POGOVORNI VEČER

Združenje hrvaških arhitektov (UHA) v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in Društvom arhitektov Ljubljana vabi na pogovorni večer Polilog v gosteh: Interpretacije dediščine, ki bo potekal v četrtek, 9. novembra 2023, ob 17.30 uri na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

 

V Ljubljani se nam bo predstavilo pet hrvaških arhitektk in arhitektov - Davor Bušnja, Nikola Fabijanić, Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan in Iva Letilović - ki so bili v preteklih treh letih nagrajeni z nagradami UHA in se ukvarjajo s temami rekonstrukcije in prenove arhitekturno in kulturno pomembnih objektov. V programu se jim pridružujejo tudi slovenske arhitekturne prakse, ki na področju prenove izstopajo po vsebini in kvaliteti - Bevk Perović arhitekti, Medprostor in Maruša Zorec. Pogovor bo moderiral Andraž Keršič, slovenski arhitekt in eden od ustanoviteljev studia a2o2 arhitekti.

 

S tematskim okvirom - varstva, prenove in oživljanja dediščine - se ne poudarjajo le širše sodobne tendence ponovne rabe, smotrne rabe virov, temveč tudi predstavljajo presežek vitalnega in prepoznavnega segmenta regionalne arhitekturne produkcije. Gre za dela, ki združujejo skrb za preteklost in prepoznavanje družbenih potreb prihodnosti, ter postanejo temelj trajnega avtorskega angažmaja v prostoru inovativnih interpretacij programa. Iz ponavljajočih se ciklov raziskovanja, eksperimentiranja in načrtovanja nastaja arhitektura, ki ponuja odgovore, včasih tudi radikalne, na okoljske, družbene, teoretske in interdisciplinarne izzive sodobnosti.

 

Dogodek, ki ga organizira UHA (Združenje hrvaških arhitektov) od leta 2022 nadaljuje program mednarodnega mreženja arhitektov, posvečenega vzpostavljanju trajnega sodelovanja z mednarodnimi praksami, organizacijami in institucijami, ki delujejo na področju arhitekture in sorodnih področij.

 

Vsebina predavanj se navezuje na predstavitve nagrajenih hrvaških projektov na razstavi Arhitektura Inventura 2023, ki jo je organiziralo Društvo arhitektov Ljubljana (DAL), format kratkih predavanj pa izhaja iz predstavitev nominacij za letne nagrade, s katerimi UHA v zadnjih dveh letih spodbuja vsebinsko kvalitetne projekte prek sistema Letne razstave arhitekturnih dosežkov.

 

Cilj programa je najboljšim hrvaškim praksam zagotoviti mednarodno prepoznavnost in omogočiti izmenjavo znanja v mednarodnem prostoru, hkrati pa s sodelovanjem slovenskih arhitektov odpreti nov poligon za razmišljanje in primerjavo obeh arhitekturnih scen.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE