DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

DAAR: SANDI HILAL IN ALESSANDRO PETTI
GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje Sandi Hilal in Alessandra Pettija iz DAAR (Decolonizing Architecture Art Research). Predavanje bo v torek, 19. 3. ob 17. uri po Zoomu, pri čemer bo tudi projicirano v Plečnikovi predavalnici.

 

Vljudno vabljeni v Plečnikovo predavalnico na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

 

Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/97674548133

 

BEGUNSKA DEDIŠČINA 

80 % prebivalcev Gaze so begunci, pri čemer so njihove rojstne vasi oddaljene le nekaj kilometrov stran od begunskih taborišč. Nakba (arab. katastrofa), pregon 2/3 palestinskega prebivalstva z območja današnjega Izraela leta 1948, še vedno traja. Njen fizični izraz in materialni dokaz so palestinska begunska taborišča, ki predstavljajo trpljenje milijonov Palestincev. V času, ko prebivalce Gaze ali pobijajo, ali preganjajo, ko rušijo njihov dom, palestinska begunska taborišča ostajajo temeljno vprašanje, ki spodkopava mir med državami, kulturami in religijami. Taborišče samo je materializacija zločina, in samo po sebi nastopa kot vprašanje, ki  zahteva pravico, vrnitev zemlje in spremembo razmerij moči. 

Begunska taborišča naj ne bi imela ne zgodovine in ne prihodnosti; temveč naj bi bila pozabljena. Zgodovina begunskih taborišč se nenehno briše in zavrača. Edina priznana zgodovina je zgodovina nasilja in ponižanja. In vendar je taborišče tudi kraj, bogat z zgodbami, ki jih pripoveduje njegovo urbano tkivo. S sledenjem, dokumentiranjem, razkrivanjem in predstavljanjem begunske zgodovine onkraj pripovedi o trpljenju in razseljevanju je Begunska dediščina poskus, da bi si zamislili in prakticirali “begunstvo” onkraj humanitarnosti.  Takšen proces ne zahteva le ponovnega razmisleka o begunskem taborišču kot političnem prostoru: zahteva ponovno opredelitev begunca kot subjekta v izgnanstvu in razumevanje izgnanstva kot sodobne politične prakse, ki je sposobna izpodbijati status quo. Priznanje “dediščine kulture izgnanstva” predstavlja novo perspektivo, s katere si je mogoče predstavljati in doživljati družbene, prostorske in politične strukture onkraj zamisli nacionalne države. 

Alessandro Petti je profesor arhitekture in socialne pravičnosti na Royal Institute of Art. Sandi Hilal je gostujoča profesorica na Univerzi Lund. Leta 2007 sta soustanovila raziskovalni kolektiv DAAR – Decolonizing Architecture Art Research – www.decolonizing.ps. DAAR je prejemnik številnih nagrad, med njimi Zlati lev na beneškem arhitekturnem bienalu leta 2023. 

Predavanje bo potekalo v angleščini, preko Zooma, spremljali ga bomo pa tudi v Plečnikovi predavalnici. Predavanju sledi diskusija in v ta namen predavatelja v branje in pregled predlagata publikacijo, ki so jo pripravili, iz katere predavanje tudi izhaja:HERITAGE REFUGEE-(MA) FINAL X.pdf

 

Več na:https://www.fa.uni-lj.si/dogodki/gostujoce-predavanje-begunska-dediscina-daar/

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE