DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

ARHIKULT
KONFERENCA

Glavna tema dogodka bo »Energija«, ki zavzema vedno bolj pomembno mesto v našem življenju. Energija oblikuje prostor okoli nas. Zanima nas kaj se zgodi, če energije zmanjka? Ali naj preprosto ugasnemo luči, ogrevanje, zmanjšamo transportne poti, ugasnemo stroje, zapremo proizvodnjo? To so vse vprašanja , ki so vse bolj aktualna v luči energetske krize, ki jo je povzroča tudi vojna. Kako na to lahko odgovorimo arhitekti, inženirji projektanti, snovalci mest? »V objektih je že shranjeno velika količina energije, kot npr. v žgani opeki, drobljenem agregatu ter kovanem metalu. Zmanjševanje količine odpadkov, prenova že obstoječih struktur ter vrnitev k tehnikam naših prednikov, pomembno pripomorejo k zmanjšanju ogljičnega odtisa naše družbe. Kot pravi priznana francosko – maroška antropologinja in arhitektka Salima Naji: »Zemlja ne sme biti več material revščine, sramu in preteklosti. Ko cene vseh surovin rastejo, morajo osnovne surovine, ko sta zemlja in kamen ostati dostopne za skupno dobro. V času ko se soočamo z različnimi krizami naenkrat, lahko arhitektura pripomore z rešitvami, ki varčujejo tako z viri in energijo«. (Architectural Review, October 2022)»

Cilj Konference je združiti strokovnjake, povezati inženirje, kot tudi nacionalne predstavnike institucij, civilno družbo, javne organe, raziskovalne institucije, da delijo znanje, izkušnje in mnenja ter da s pomočjo strokovnjakov nudi vpogled v zadnje stanje tehnike, ki temelji na priznanih izsledkih znanosti, tehnike in izkušenj. Na srečanju bodo povabljeni predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. Iskali bomo odgovore na izzive, ki jih prinaša energetska kriza. Zanima nas ali je lahko »Kritični regionalizem« pravi odgovor na stanje v družbi?

 

 

O KONFERENCI 

 

Večerni del

Pomemben cilj Konference je ponuditi priložnosti za povezovanje in spodbuditi razpravo med udeleženci iz različnih področij. Po končani konferenci sledi večerni program z večerjo in druženjem ob glasbi.

 

 

 

PROGRAM DOGODKA 

 

VSTOPNICE

 

Kreditne toke za pooblašene in nadzorne inženirje: 

 

Člani ZAPS (Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije)  za udeležbo na Konferenci skladno z odločitvijo Komisije ZAPS pridobijo 3 kreditne točke (KT) – za sklop B (Teorija in referenčna praksa).

 

Člani IZS (Inženirske zbornice Slovenije) po odločitvi komisije IZS za udeležbo

samo na sklopu G dobijo– 3 KT, za udeležbo na celotni konferenci pa 4 KT iz izbirnih vsebin.

 

 

8. konferenca siBIM

Hkrati vas obveščamo, da bo 25. 5. 2023, na isti lokaciji - Kongresni center Brdo pri Kranju, potekala 8. konferenca siBIM 2023 v organizaciji Združenja siBIM in da imate možnost nakupa enovite vstopnice za oba dogodka po znižani ceni.

 

 

Nagrada »ARHIKULT 2023« 

Poleg konference želimo narediti tudi izbor primerov dobre prakse. Zato arhitekte, inženirje in vse zainteresirane vabimo, da dajo svoje predloge realiziranih arhitektur s podroja letošnje teme. Strokovna komisija bo izbrala projekte, ki bodo vkljueni v sekcijo Projekti in objavljeni na naši spletni strani dogodka. lani komisije, ki bo sestavljena iz izbranih predavateljev bodo izbrali nagrajence. 

Prijava projekta (https://arhikult.si/prijava-projekta)

 

 

 

V imenu ZPAR 

Programski svet

 

 

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE